新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10411|回復: 27

[CD播放機] 下一個UPGRADE目標:CH

唔知大家有無聽過呢部CDP, 我在音技SHOWROOM聽過一次, 都現在都好難忘....希望下次UPGRADE可以把它帶回家啦...

COPIED FROM MY-HIEND.COM

8-C1 open side view.jpg

5-C1 DAC board.jpg

6-C1 computing.jpg
supercow兄聽的是stereo board還是mono board版呀?
回復

snooker147 發表於 2012-2-8 15:11
supercow兄聽的是stereo board還是mono board版呀?

我上次聽係STEREO BOARD版..
回復

我聽過一次, 後面是一SET 過 GOLDMUND, 而D1 還沒有用CLK 和 DUAL MONO CARD, 聽上來可能不及用GOLDMUND PRE AMP 當DAC 毒, 但更平衡大氣. 更有比745 更好的ESO VRDS PICKUP......

不過這東西貴得很, OPTION 又多, 就是沒有 DIGITAL-IN(朋友 E-MAIL 問了不會有)
回復

soulution 745乜唔係都用一樣的VRDS transport?
回復

VOSP 吧~
回復

如果這部機有digital in就真是爽爆了. 聲音真是正到飛起, 如果還有goldmund一樣咁甜就真是
回復

t1174 發表於 2012-2-8 15:20
VOSP 吧~

soulution 745 唔係用VRDS-NEO UMK-5?
回復

kachow 發表於 2012-2-8 16:12
soulution 745 唔係用VRDS-NEO UMK-5?

kachow, 點解你唔諗o下745?
回復

racewong 發表於 2012-2-8 17:13
kachow, 點解你唔諗o下745?

大佬~三十幾萬..  同埋係好耐之前聽過一次, 跟住都無機會再聽.
回復

kachow 發表於 2012-2-8 17:41
大佬~三十幾萬..  同埋係好耐之前聽過一次, 跟住都無機會再聽.   ...

我o係KING SIR屋企聽過745後, 真係一聽難忘!

好在我唔夠錢去到745, 所以唔駛諗!
回復

racewong 發表於 2012-2-8 18:04
我o係KING SIR屋企聽過745後, 真係一聽難忘!

好在我唔夠錢去到745, 所以唔駛諗! ...

745 實在太堅喇, 攪到而家都無乜點玩黑膠!

Digital input對我好重要, 睇演唱會BD時, 我會由Cambridge 751 transport 去 745 DAC, d 聲一樣正到痺。
回復

kachow 發表於 2012-2-8 16:12

http://www.aca.gr/index/forums/fen/hiend2?row=1350

雖然呢度都係寫佢用Esoteric (TAEC VRDS-NEO) UMK-5,但點睇個樣都係VOSP
回復

leoking 發表於 2012-2-8 18:58

Digital input對我好重要, 睇演唱會BD時, 我會由Cambridge 7 ...

king sir可唔可以再講多少少黎聽下 佢同540響聲音上強左幾多   
回復

archimedes 發表於 2012-2-8 19:35
http://www.aca.gr/index/forums/fen/hiend2?row=1350

雖然呢度都係寫佢用Esoteric (TAEC VRDS-NEO) UMK ...

Soulution 部部機的內臟都係咁靚
回復

archimedes 發表於 2012-2-8 19:35

雖然呢度都係寫佢用Esoteric (TAEC VRDS-NEO) UMK ...

師兄又講得好有道理   同埋VRDS 無UMK-5, 只有VMK-5..

VOSP

VRDS-NEO VMK-5

VRDS-NEO VMK-3.5-20S
回復

CH Precision 又真係幾落本喎 VRDS-NEO

回復

leoking 發表於 2012-2-8 18:58

Digital input對我好重要, 睇演唱會BD時, 我會由Cambridge 7 ...

king sir果然識享受!!
回復

kachow 發表於 2012-2-8 19:52
king sir可唔可以再講多少少黎聽下 佢同540響聲音上強左幾多

kachow hing

745 同 540 可以話係唔同級數嘅嘢, 密度` 流度` 音樂感都遠高於后者。
我先前講過, 在决定買745之前曾借個部540聽咗兩個禮拜, 同用開部Chord Reference MkII 及LP組合作多回合A/B` A/C ` B/C 比較, 已經覺得540雖還不及LP級數, 但非常好聽, 心想745咪唔得了! 講真, 在CAS全線攻擊下耍花咁多買部CDP真係要正得好緊才可。

事實証明花卅多萬落一部CDP係無錯, 歷來家訪從來沒有一部機/喇叭有咁一面倒嘅評價, 真正達到自己滿意`人家讚賞嘅境界!

評分

查看全部評分

回復

leoking 發表於 2012-2-8 21:11
kachow hing

745 同 540 可以話係唔同級數嘅嘢, 密度` 流度` 音樂感都遠高於后者。

謝謝King Sir指點   King Sir 有無試過用745做解碼玩埋CAS ? 或者加舊Soulution既CAS, 覺得質素會唔會可以同佢用CD播歌比美?

回復