新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: 7500martin

[CAS] 玩CAS就是這麼簡單 - Cary DMS-500 Digital Music Streamer

lwh2005 發表於 2016-12-27 23:55
請問馬田兄,Cary DMS-500作為解碼來講,相當於咩價位的純解碼器?

假如用作解碼, 我想还算是不錯, 但當然不要期望能達到三萬元級數, 但絶對有万五元水平解碼水平, 至少調音能做到分析力與音樂味並重! 但留意她是没有傳統USB數碼輸入! 机上USB輸入只是給外置硬碟之用.
回復

7500martin 發表於 2016-12-28 07:09
假如用作解碼, 我想还算是不錯, 但當然不要期望能達到三萬元級數, 但絶對有万五元水平解碼水平, 至少調音 ...

唔該馬田兄,但唔知台機的聲音有無英國機的韻味,還是比較直白果種?
回復

lwh2005 發表於 2016-12-28 22:41
唔該馬田兄,但唔知台機的聲音有無英國機的韻味,還是比較直白果種?

我會答你是熟於直白個種, 坦率直接不造作!  但又不是只得分析, 而欠音色, 雖然音色並不算太濃烈!
回復

7500martin 發表於 2016-12-28 23:02
我會答你是熟於直白個種, 坦率直接不造作!  但又不是只得分析, 而欠音色, 雖然音色並不算太濃烈! ...

哦,睇來應該唔錯,你覺得Naim Audio SuperUniti b 點樣?同Cary DMS-500兩台選邊台好D?
回復

lwh2005 發表於 2016-12-31 01:44
哦,睇來應該唔錯,你覺得Naim Audio SuperUniti b 點樣?同Cary DMS-500兩台選邊台好D? ...

我又未聽過Naim! 答吾到你喎!
回復

Dms 500如果當前級用,有沒有師兄試過?效果如何?
回復

lwh2005 發表於 2016-12-31 01:44
哦,睇來應該唔錯,你覺得Naim Audio SuperUniti b 點樣?同Cary DMS-500兩台選邊台好D? ...

Superuniti uniti b 係一部 all in one 機,好難比較喎!
回復

咁同naim n272,比較會如何?也有解碼,真前级
回復

tarantino 發表於 2016-12-7 22:29
http://www.caryaudio.com/wp-content/uploads/2016/05/DMS-500_manual.pdf

用戶手冊有寫USB只接HDD,US ...

如果係咁, 哩類形DAC不能叫CAS, 只可以叫做純DAC對嗎?
回復

sumchung 發表於 2017-4-7 02:09
如果係咁, 哩類形DAC不能叫CAS, 只可以叫做純DAC對嗎?

Cary DMS500可以用網網或無線網路連接NAS,所以不是只有DAC功能。
回復

有師兄分享心德
http://blog.carjaswong.com/2017/04/08/音響-cary-audio-dms-500-network-player/
回復

個樣有D Cambridge style
回復

若是DAC 值萬伍,Ching 也可以考慮以二萬build CAT IMHO。
回復

不俗的player! 方便易用,數碼味低,經network, local usb/sd, 食乜播乜!正!

評分

查看全部評分

回復

geekee 發表於 2017-6-16 01:33
不俗的player! 方便易用,數碼味低,經network, local usb/sd, 食乜播乜!正!

你比左咩補品比佢先?!
回復

racewong 發表於 2017-6-16 02:05
你比左咩補品比佢先?!

三粒釘, 兩條XLR,一條蛇
回復

geekee 發表於 2017-6-16 10:11
三粒釘, 兩條XLR,一條蛇

SHUNYATA?
回復

Yes, 數碼Alpha
回復

7500martin 發表於 2016-12-6 13:10
尼個頭吾係傳統數碼入USB! 如果係傳統USB數碼入, 應該係類似正方形頭(再斬兩個側角), 更何況在app操控亦 ...

您好,回覆下舊文。呢部機因為經network lan 線或wifi或本身的USB 接收已可播出DSD512, 所以廠就免去USB-B (方頭) 輸入,其他機種在USB-B 或 network input 就很多限制。所有數據入了機後會再內部re-clock 再解碼,不需要在電腦/nas 裝USB driver. 當然,也可以正常經NAS抽歌或用其他app或自家app 當DNLP 咁玩最高DSD512.

小弟覺得最好聲是插usb hdd(2.5" 盒仔/ssd 入DMS-500 其中一個usb port (總共三個,前後都得), 機本身足夠電量推動盒仔,小條USB靚線,沒有電腦/Nas電源和其他因素。反應又快d, 唯一小小不便就是加歌時要拔出加減但也不是甚麼大工程。network 就留比播internet radio, airplay, Spotify; Tidal... 仲係MQA!

最後,Cary 自家的App 華麗易用!

評分

查看全部評分

回復

geekee 發表於 2017-6-16 12:24
您好,回覆下舊文。呢部機因為經network lan 線或wifi或本身的USB 接收已可播出DSD512, 所以廠就免去USB2 ...

我都覺得真係好聲兼夠用,係稍嫌我當其時用他自家Apps 還未可以出到唱片封面!其他我自己就非常滿意!不知現在廠方還有沒有跟進!

評分

查看全部評分

回復