新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14242|回復: 19

[官方測試報告] racewong report - 全能拖板 Increcable iSUPPLY IPC6[GB]

有關iNCRECABLE這間公司背景, 我諗我唔需要再介紹, 早於半年前, Legionee的文章- 美國原點Increcable精品膽合併機TIA 260R 已清楚介紹過這個成立了14年的美國品牌.

今次我收到的INCRECABLE產品是一個全能拖板, 咩叫全能? 一個拖板六個插位, 再加兩個分別了DIGITAL與ANALOG的地線插位.

這可以說是我在2016年試過最平最抵玩, 靚仔又靚聲的產品.

如果HIENDY有THE PRODUCT OF YEAR.... 這件產品我會評超高分數.

大家先看看相片.

拖板iSUPPLY

大家可以見到iSUPPLY機身使用厚厚的黑色混合金屬, 加上純銅面板. 單單以外觀就能吸引我的注目.

面板上每個插位都用絲印印上該使用的器材, 當中包插兩個POWER AMP插位, 一個PRE-AMP, 一個PHONO AMP, 一個CDT, 一個DAC. 總共六個位.

而面板前端, 除了INCRECABLE品牌LOGO外, 還有三粒LED燈仔, 分別是- OPERATING, GROUND, PHASE.

入電位使用最常用的15A插, 易於配搭其他線材.

入電位兩邊則有兩粒金屬地插, 提供DIGITAL及ANALOG器材使用.

最後到拖板的底部, 原件黑色金屬, 這個iSUPPLY論設計造功, 我可以比90分.

有關技術資料, 你地可以去佢官網睇睇

http://www.increcable.com/ipc-6-2.htm

除了全新IPC6[GB]外, 代理還很貼心地提供INCRECABLE 15A電源線iPOWER,

四款不同插頭的地線,

仲有控震調聲墊MVD-1.

亦由於代理已跟晒線材比我, 所以我老實不客氣就將我所有器材(包括一對BRYSTON 7B MONO BLOCK)插晒入IPC6GB, 而連接牆蘇就使用佢條IPOWER CANAL. 兩條地線就分別使用BNC頭地線接駁ARC CD8, XLR頭地線就接駁部ARC REF5se.
長煲兩星期先認真測試.

每次測試新產品, 我都比足心機去煲練, 希望可以測試到該產品的真正實力. 今次的iSUPPLY, 在第一日剛開聲時, 真係比佢嚇左一跳. 慘不忍睹, 所以我估計這拖板及IPOWER CANAL要煲兩星期先會進入狀態.

奇怪既係, 當我第二日開機落針, 聽隻太極-沉默風暴第一首亞基拉, 動態與低頻已見有明顯進步. 以我的要求, 已叫做聽得入耳.

之後每天的變化越來越明顯, 尤其是連貫性與空間感. 最終, 我只煲了10天左右的時間, 我覺得這表現已經有九成表現, 所以就拎幾隻爆棚古典出黎爆一爆佢, 在BRYSTON與屏風的極度扯電要求下, 這ISUPPLY與CANAL電源線比我的第一聽感係力量與通清並重.

這令我很難相信這個一萬元不到的拖板, 表現可以有這樣出眾. 尤其在大音壓下的穩定度, 簡直令我目定口呆, 這表現明顯已是兩萬以上級別的水準. 而無可否認, 我在這刻想起了它的地線, 這穩定度功效可能有部份是這對地線而來的.

試完穩定度, 我就再拎幾隻LIVE碟, 測試音場的深闊. 聽左第一隻鬥牛場, 這沒可能吧, 音場闊度與包圍感只差少少就可以包到我的皇帝位. 係咪顛左?

無可否認, 測試這ISUPPLY時, 我是帶有有色眼鏡, 以一萬元級數的心態去評測這ISUPPLY. 結果, 這品牌令我大跌眼鏡, 原來現今HIFI市場, 還會有"超性價比" 這四個字.

今次的測試, 的確令我重新了解INCRECABLE這家良心品牌.
當然, 代理仲比左好多地線 及MVD-1給我測試. 我今次就唔寫咁多啦, 留番下個REPORT先寫埋D地線同MVD-1墊啦.

有興趣試下ISUPPLY既網友, 襯佢仲喺我屋企, 歡迎上黎一齊交流下.

代理: Audio Access
網址: http://www.audioaccess.hk/www.audioaccess.hk/HOME_zhu_ye.html
Isupply 實價: $9800
Canal 電源線實價: $4600

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2533498

評分

查看全部評分

一早已經覺得佢靚仔
回復

bigpun1975 發表於 2016-12-21 16:26
一早已經覺得佢靚仔

Increcable產品見到實物是更精美
回復

Legionee 發表於 2016-12-21 16:30
Increcable產品見到實物是更精美

反而估吾到電源缐咁平,吾知點分啱插乜呢?
回復

bigpun1975 發表於 2016-12-21 16:32
反而估吾到電源缐咁平,吾知點分啱插乜呢?

http://www.increcable.com/iPOWER.htm

原點自家網站有提及的~建議大家看看Increcable 網頁中的Philosophy一文,除了理解廠方設計的哲學外,更有一些音響工程的的常識介紹到

評分

查看全部評分

回復

真係低玩
回復

版主請你問問代理,呢款新款有GB的型號和以前沒有GB的型號有何不同?
回復

平凡人 發表於 2016-12-21 21:04
版主請你問問代理,呢款新款有GB的型號和以前沒有GB的型號有何不同?

問緊, 等覆.
回復

好少見鎗王兄甘大讚! 同PS8點比?
回復

平凡人 發表於 2016-12-21 21:04

IPC GB已經是IPC的第四代的産品,GB代表是Ground Box.
回復

ballgor 發表於 2016-12-21 23:10
好少見鎗王兄甘大讚! 同PS8點比?

Ps8慘被比下去。 我諗依個ipc gb個地盒功能都幫左好多
回復

racewong 發表於 2016-12-21 23:16
Ps8慘被比下去。 我諗依個ipc gb個地盒功能都幫左好多

回復

差成倍價錢呀! 比下去都好正路啦.
回復

嘩 勁過PS8甘正
一萬元有得諗有得諗
回復

racewong 發表於 2016-12-21 23:33
差成倍價錢呀! 比下去都好正路啦.

但有地盒"分唇",所以價錢差不多噃。
回復

Willwing 發表於 2016-12-21 23:35
嘩 勁過PS8甘正
一萬元有得諗有得諗

我都係第一次接獨依個品牌, 估唔到佢咁有驚喜.
回復

racewong 發表於 2016-12-21 23:16

點解吾早D試呢.......
回復

racewong 發表於 2016-12-21 23:14
IPC GB已經是IPC的第四代的産品,GB代表是Ground Box.

Thanks 版主。
回復

八個位就好咯。
回復

tanxin 發表於 2016-12-22 11:27
八個位就好咯。

它有八個位的socket
iSupply IPC8 with GB

評分

查看全部評分

回復