新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 40437|回復: 55

[喇叭線] 4 選 1,點揀好?

請教師兄們,急住想買條喇叭線!

邊一條岩我要求?或者每一條既聲底/ 走咩路線可否分享下?

其實個人要求:中性、高分析力、高清聲、通透!出來聲音一定要「無添加」!

Budget $15k 左右!謝謝!

萬分感激!
單選投票, 共有 123 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
可以試下本地 DIY Wilson' Audio Lab 嘅 reference speaker cable. 可俾底 deposit 拎番屋企試. 佢啲出品都係走高分析,清晰,中性路線。
回復

我曾經用過Audio Note SPX II數年,AN唔會改變套組合聲底,聲音很有肉地,人聲最靚,不過分析力唔夠同價的Siltech 550L好,而且SPX II最大弱點是低頻唔夠厚結實,有點鬆濛。至於SPC-2.5就未用過。

銀線我用過的Kondo LPZ RCA, AN ANVx RCA, ANVz RCA, Sogon RCA, Sogon 2 XLR, Sogon LX96 jumper, Spx II全部都是中高靚,低頻削及鬆濛,如套amp大力或聆聽環境細,銀線聽出來會很有質感,蓋過銀線的低頻鬆濛削缺陷。
回復

如果要  "個人要求:中性、高分析力、高清聲、通透" ,我第一時間諗到Nordost。
師兄可以考慮一下 ^^
回復

blackcolor兄,你列出的要求,銅線俾唔到你。

同意 ac816816 提議的 Nordost 應該合晒你的要求。
回復

starhifi 發表於 2016-12-14 06:23
我曾經用過Audio Note SPX II數年,AN唔會改變套組合聲底,聲音很有肉地,人聲最靚,不過分析力唔夠同價的S ...

starhif兄,低頻鬆矇,可能係你用的 Audio Note 和 Kondo 都是多股 litz 線的問題。我用 Crystal Cable 又冇呢個問題。
回復

eds60 發表於 2016-12-14 06:42
starhif兄,低頻鬆矇,可能係你用的 Audio Note 和 Kondo 都是多股 litz 線的問題。我用 Crystal Cable  ...

Crystal銀線是什麼構造,Kondo同Audio Note的litz有什麼弱點,想知Wireworld Platinum Eclipse 7銀線和Crystal銀線又有什麼分別?
回復

starhifi 發表於 2016-12-14 07:05
Crystal銀線是什麼構造,Kondo同Audio Note的litz有什麼弱點,想知Wireworld Platinum Eclipse 7銀線和Cr ...

Crysral 是單支 solid core。 清中帶少少甜味。樂器件頭較細,定位相當 pin point, 不埋身。 聽大型管絃樂較有利。

Solid core 通常硬朗少少。 Litz 較鬆化好味。

未聽過 Wireworld。

評分

查看全部評分

回復

Inakustik silver 1603 其實未聽過,不過原來條1603再加鍍銀應該會高音會有大進步
回復

大概皮半嘢budget,如果鐘意Inakustik,可以考慮LS-2404 Air喎。

不過,要通清,透明,我覺得Nordost會合適啲。
回復

我提意Kondo SPC2.5. 新款Kondo SPC 2.5 除低音靚之餘,還比以前通透很多,人聲「和味」唔駛講,見議樓主先聽一下,一定唔會諎.
回復

謝謝師兄們意見!

但有幾個問題...

Nordost 得個$15000 budget 好似無乜得選擇喎!

Audio note 其實睇中 Sps2.7... (但我個budget 只可以買到 1 條!

Inakustik ls-1603 Silver 都只係剛剛夠 budget 買,邊到玩得起2404 air 喎!唔好玩我啦師兄!
回復

ac816816 發表於 2016-12-14 06:34
如果要  "個人要求:中性、高分析力、高清聲、通透" ,我第一時間諗到Nordost。
師兄可以考慮一下 ^^ ...

NORDOST要上到VALHALLA先開始有料到....
回復

racewong 發表於 2016-12-14 09:43
NORDOST要上到VALHALLA先開始有料到....

師兄,你每次既 reply, 都令我好想按「舉報」呢個制話有人搞事!

蝦人地窮!

評分

查看全部評分

回復

blackcolor 發表於 2016-12-14 09:57
師兄,你每次既 reply, 都令我好想按「舉報」呢 ...

所以15KBUDGET, 無味中性, 我會建議你試試威馬既產品.
回復

blackcolor 發表於 2016-12-14 09:57
師兄,你每次既 reply, 都令我好想按「舉報」呢 ...

仲有可以試試VOVOX TEXTURA喇叭線. AH G1等等喇叭線.
回復

None of the above.

我介紹你用 Vertere Pulse X 靚聲過 nordost and crystal ,二手價小過 $15K, 你可慳返啲。

Http://www.vertereacoustics.com

回復

chuck 發表於 2016-12-14 10:59
None of the above.

我介紹你用 Vertere Pulse X 靚聲過 nordost and crystal ,二手價小過 $15K, 你可慳 ...

好少二手喎
回復

比多個選擇你,日本Acoustic Harmony, 合乎你以上要求
回復

要無味中性平衡高分析
CHING 可以考慮食吓本土菜 SINE
價位大約好似10K左右
http://www.sineworld.com/html/speaker_cable/coliseum-sc.html
回復