新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: liquid

[請教] Devialet or Mcintosh

我都係老麥轉 Devialet。唔明點解好多人抗拒,但係其實佢同部合併機差不多嗟。好聲之餘一個 firmware update 又再好聲啲,呢啲就唔係普通機可以玩到。
同其他機一樣,買咗都仲有大把野去調聲,線材墊材電源...etc唯一就係無咗好大舊後級嘅觀感囉。
雖然內置埋 DAC,但係你照樣可以用你喜歡嘅 DAC,用嚟做淨前級又得,淨後級又得,Devialet 其實比其他機更加 flexible。
回復

liquid 發表於 2016-12-19 21:21
老麥係情意結,devialet 我好欣賞佢跳出hifi形象同進步,論聲音兩部都係滿意都係好機所有仲未決定 ...

Devialet走的是一條未有人行過的路.創新和突破之餘.佢又死都要留住佢個穀.
如果以現在流行玩file的情况下.用Devialet 有著數.
不玩file就老麥吧.

評分

查看全部評分

回復

我係由Naim full set 轉會去Devialet,雖然冇咗Naim 的「厚暖」,但是Devialet 的清甜係會令人上癮,而家再聽番Naim,以前喜愛嘅「厚暖」味道,而家覺得「油膩」
純粹個人見解,千祈唔好打頭

評分

查看全部評分

回復

去到十幾廿萬呢個價位自然要求奄尖D,愚見老麥的問題是自家性格較重,如果閣下是死硬派當然樂意被老麥聲㡳毒死無悔,我則會要求對不同類型音樂有更佳適應性,能反映出極微妙細緻的聲音變化,俱備合理的速度與動態,這樣的音樂重播才會更生動有趣、更有人性及容易感動人心。

小弟不是Devialet 用家, 但它設計慨念確實吸引,All in One 的好處是可以盡情時間享受音樂,configurable setup, SAM, 電源,承托等 亦玩味無窮吾會冇嘢玩,祗怕閣下吾夠時間玩。在相同射程範圍可聽聽Analog Domain Isis, 對付一般小型座地卓卓有餘。

此外喇叭是非常重要一環,建議多花心機及重點出擊,揀對了可開心享用多年而毋須更換也!

評分

查看全部評分

回復

我都係由一套naim 轉會去devialet.  第一個感覺devialet 聲音分析力好, 人聲甜。 感覺之前套naim聲音原來係肥厚
Devialet 推我現在對Focus Audio fp50離箱感同高音好華麗好多。 無轉錯會。

評分

查看全部評分

回復

毒到冇朋友
回復

Devialet比較複雜的地方是外來訊號都要經內置pcm dac處理

無論是外置phono, dac, dsd, preamp only, power amp only, 都會再經pcm dac轉換
回復

koalakoala 發表於 2016-12-20 12:43
Devialet比較複雜的地方是外來訊號都要經內置pcm dac處理

無論是外置phono, dac, dsd, preamp o ...

這是 Hi End 套装機嘛。

回復

liquid 發表於 2016-12-15 22:52
Thanks Casper 師兄,當初咩原因完全轉會?

比我毒死左。卡卡卡
回復

mufans 發表於 2016-12-19 15:25
近期睇過Mcintosh ma8000啲聲好全面,不同以往嘅舊聲,有理phono,DAC唔記得係咪包埋,可以睇睇 ...

MA8000..本身包左DAC..不過而家出多一款冇DAC既,價錢再平D..
回復

hellsuper 發表於 2016-12-20 07:10
我都係由一套naim 轉會去devialet.  第一個感覺devialet 聲音分析力好, 人聲甜。 感覺之前套naim聲音原來 ...

过几年我也去转会
回復

benwongkk 發表於 2016-12-30 16:03
MA8000..本身包左DAC..不過而家出多一款冇DAC既,價錢再平D..

原來如此!
聽聞8000跳出以往嘅signature 聲底,變得好全面!
要決定真係唔易,都係要去試聽同感受下邊個會令你滿足啲。
回復

For me the Mcintosh wins it

Devialet i found has a very engaging sound when first heard it, but upon extended demo I thought sounded flat, clinical and not as entertaining.

Although I can fully understand Devialet's popularity in HK given the small living space.

I haven't heard the new Pro line though, but have read that it is a substantial upgrade over its predecessors.  
回復

想問吓其實老麥夾唔夾B&W?
回復

mufans 發表於 2016-12-30 21:44
原來如此!
聽聞8000跳出以往嘅signature 聲底,變得好全面!
要決定真係唔易,都係要去試聽同感受下邊個 ...

係...MA8000,無論音場,音壓,分析,動態同空氣感都贏晒所有舊款.....幾條街..
回復

RasRick 發表於 2016-12-31 22:06
想問吓其實老麥夾唔夾B&W?

唔可以話唔夾..但未算最好. 重點係要睇個人口味...老麥聲一定係厚暖同佢既空氣感. 用佢黎推B&W,尤其有鑽石高音既會覺得未能盡善.
回復

starck 發表於 2016-12-19 23:06
我都係老麥轉 Devialet。唔明點解好多人抗拒,但係其實佢同部合併機差不多嗟。好聲之餘一個 firmware updat ...

我覺得Devialet 個樣係好吸引好靚! 最初我都好有興趣簡簡單單咁, 但聽過多次d 聲真係唔接受! 無緣擁有了!
回復

elevensheep 發表於 2016-12-31 20:00
For me the Mcintosh wins it

Devialet i found has a very engaging sound when first heard it, but up ...

That is what I commend exactly about the sound performance of Devialet! But honestly I am not willing to talk too much how it sounds, since there are too many brothers prefer using them right away!
I would, however absolutely pick up Mcintosh if choosing between two!
回復

想有埋dac就Devialet,想合併機only就AD ISIS囉
回復

Thomas0701 發表於 2017-1-11 18:15
想有埋dac就Devialet,想合併機only就AD ISIS囉

麥記8000都有DAC呀!玩邊隻好睇自己口味,要求!
回復