新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ThomasLi@FB

[電源線] Furutech 古河新旗艦電源線 DPS-4

racewong 發表於 2016-12-21 09:35
睇你頭像, 都係佢既粉絲喎

咪係囉,毒咗我十幾廿年不可自拔!
回復

Have bought an extra one and now for sale. 6' and with Furutech 204 fork ring.
Please PM if interested
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-12-19 10:31
DPS-4 標價是每呎 HK$900,不過店長會打拆。

拆扣多少就要睇你買幾多呎和配什麼插頭 ...

Thomas 師兄. 請問DPS-4同 wireworld 白金果條原裝電源線比較 邊條可以勝出呢?
回復

hscar 發表於 2016-12-27 02:27
Thomas 師兄. 請問DPS-4同 wireworld 白金果條原裝電源線比較 邊條可以勝出呢?

我無直接比試過,在印象中兩條線性格不同,Wireworld Platinum Eclipse 是極細緻和結像清楚的電源線,DPS-4 是比較厚聲和好力的,兩條各有所長。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-12-27 08:31
我無直接比試過,在印象中兩條線性格不同,Wireworld Platinum Eclipse 是極細緻和結像清楚的電源線,DPS ...

咁講嘅話前級都係用Ww platinum eclipse 可以加強分析力
後級同lpsu 先用Dps-4 就夠曬大力去推

唔知有冇理解錯呢?
回復

hscar 發表於 2016-12-27 12:29
咁講嘅話前級都係用Ww platinum eclipse 可以加強分析力
後級同lpsu 先用Dps-4 就夠曬大力去推

級數當然是 Wireworld platinum eclipse PC 高一班,但 DPS-4 的力水是勝 WW,點配搭就自由發揮喇
回復

聽過這條古河旗艦中低非常出眾特別適合後級/合併/電處
Source應選條細膩的電源線
回復

Willwing 發表於 2016-12-27 16:44
聽過這條古河旗艦中低非常出眾特別適合後級/合併/電處
Source應選條細膩的電源線 ...

我插在source 也可以喎! 因為佢好幼细, 插source 也很ok!
不過我最後放在preamp, 替代了—直在用的Kondo ACz,都未run, 幾秒巳經KO 咗佢! 又係一款全銅線但有難得的銀線貴氣(可能用50 ncf 吧)  再加上靜 同力量, 呢種力量並非那種蠻力, 而是像一台好有力量的power amp, 背後擁有無窮的暗勁, 大把在手,若不需時只播幼細的弦樂又是可以那麼的靈巧细緻! 唔好比佢粗壯的線身嚇親!(在我來説巳是很粗的線了!)以為會好厚聲, 濃而化不開的類別!
它實在是難得少見的一條好缐! 不過聽感上我覺得佢應該係條有排先煲得 熟熟嘅線!
Kondo, 還是用在source 較合適吧!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2016-12-27 17:16
我插在source 也可以喎! 因為佢好幼细, 插source 也很ok!
不過我最後放在preamp, 替代了—直在用的Kondo  ...

哈哈 對的 有排煲熟佢
回復

今日都整左條試下, 冇錢買NFC頭, 淨係配左fi28, 煲鍊中, 初步聽落力水多左, 不過冇乜架生, 整到手指都痛
回復

dolphin88 發表於 2016-12-30 23:53
今日都整左條試下, 冇錢買NFC頭, 淨係配左fi28, 煲鍊中, 初步聽落力水多左, 不過冇乜架生, 整到手指都痛{:5 ...

可以要求店長幫忙上插,或叫他加 古河叉
回復

加古河义好好多
回復

今日都鼓起勇氣去搵店長整佐條DPS-4 雙NCF頭. 今晚再轉埋美式插座.  希望我自己搞得掂喇

評分

查看全部評分

回復

ThomasLi@FB 發表於 2016-12-31 09:31
可以要求店長幫忙上插,或叫他加 古河叉

果日同店長吹水唔知佢肯幫手上叉, 上左整插肯定輕鬆好多, 我bare cable, 好鬼難先塞到入去
回復

終於搞掂裝好NCF頭尾插和牆蘇,但要明天才有空試聽效果。
回復

starck 發表於 2016-12-19 23:18
之前去買野 Frankie 兄極力推薦已經忍住唔買,點知睇到 Thomas 兄呢個 post咁啱又有野要去買,結果就係決定 ...

我覺得用網走地會靜啲,唔走地多細節啲
回復

做線,都係比較喜歡耳仔。此圖只作參考。可用古河啲靚耳仔。
回復

請問各位師兄這條線還可以在旺角買到呢!
回復

fungfung334 發表於 2016-12-31 21:25
終於搞掂裝好NCF頭尾插和牆蘇,但要明天才有空試聽效果。

DPS-4 now in purple color jacket?
回復

Calvinconnie 發表於 2017-7-20 21:33
請問各位師兄這條線還可以在旺角買到呢!

DPS-4 現在不時有貨返,請到 旺角地庫睇睇,應該有貨
回復