新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ThomasLi@FB

[電源線] Furutech 古河新旗艦電源線 DPS-4

ThomasLi@FB 發表於 2017-7-21 00:00
DPS-4 現在不時有貨返,請到 旺角地庫睇睇,應該有貨

請問師兄可否pm小弟這條線大約幾錢尺呢!
回復

Calvinconnie 發表於 2017-7-21 21:47
請問師兄可否pm小弟這條線大約幾錢尺呢!

請參考本帖的#14樓
回復

师兄,这条DPS一4.更加美好吧!
回復

H8383 發表於 2017-10-3 15:53
师兄,这条DPS一4.更加美好吧!

電源線是比較難玩的線材,因為變數多,用不同插頭,放不同位置和是否煲夠都有幾明顯的分別,要用家自己花時間去試和去聽。

世上無最好或最差的電源線,要夾其他器材,整齊來看。

玩電源線有一好處是比較容易借得到,因為無咁易損壞,問下代理和朋友,總可以借你一兩條。

師兄如果想更深入了解這課題,都是要多試多聽後才作決定。以我來說,DPS-4 是比其他 古河線高一兩班。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-10-4 08:58
電源線是比較難玩的線材,因為變數多,用不同插頭,放不同位置和是否煲夠都有幾明顯的分別,要用家自己花 ...

师兄,中秋快乐!我明白你的祥细的解说,感恩你!我刚在另一台,33上见到有人出六尺4,可惜我不是那边会员,见到我流口水了,,,,,无法!
回復

高音甜,中音準,低音勁
一句話,就是通透
回復

kmg 發表於 2017-10-4 13:12
高音甜,中音準,低音勁
一句話,就是通透

厉害
回復

不過緊記線是主角, 插是配角, 好的線配上正路的插一般都不會有錯! 先可根據自己口味在金屬鍍層上作選擇。例如無鍍層的最正路, 不加不減, 較中性無味, 鍍金的比普通銅/無鍍層多了一份光澤與温暖感, 鍍銠/銀的相對較透明, 延伸較佳, 背景較乾淨, 但有機會令中頻變簿顯得不耐聽!
然以上的特性, 根據不同牌子與價格會相應作出或多或少的改變, 這個就要靠自己經驗慢慢去揣摩配撘了!
其實我覺得音響與線材, 線材與配件/插頭的關係就如中醫用藥處方理論一樣, 套機有乜頭暈身慶, 治病用藥要以君臣佐使為原則, 先知問題出現在那裡, 用什麼作為君(主)藥, 那些為臣, 佐使(輔助)藥, 若如錯以佐使位置(配件)藥用作君藥, 那便有喧賓奪主之簾! 不但病治不好, 甚至擾亂整個系統的平衡度....跟玩音響極為相似!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-10-4 22:30
不過緊記線是主角, 插是配角, 好的線配上正路的插一般都不會有錯! 先可根據自己口味在金屬鍍層上作選擇。例 ...

,是的,线对好,才是真正主角,头尾插镀层,,也支持不久,会恢复原样了吧,,,呵呵!也要看自己喜欢,配什么品牌喇叭,才决定!谢谢,
回復

dolphin88 發表於 2016-12-30 23:53
今日都整左條試下, 冇錢買NFC頭, 淨係配左fi28, 煲鍊中, 初步聽落力水多左, 不過冇乜架生, 整到手指都痛{:5 ...

自己动手,快乐!
回復

H8383 發表於 2017-10-5 09:59
自己动手,快乐!

煲左大半年,算係煲熟了,接著部合併,中間又整左條xxx10000 fuse, 幾千蚊一條感覺還是挺值得的。
回復

dolphin88 發表於 2017-10-5 10:35
煲左大半年,算係煲熟了,接著部合併,中間又整左條xxx10000 fuse, 幾千蚊一條感覺還是挺值得的。 ...

师兄,你出手4,,,出句声我省的油。
回復

又一個被毒害!
店長好好傾!
回復

用咗兩個半鐘裝好了,手也痛了,結論係:
人聲通透咗好多,又唔係尖聲,帶有貴氣,背景非常靜,低頻深潛咗!只煲15分鐘已經好開聲,係越黎越開,越通透,音量冇增加,死婆仲話好大聲,呢個價位,超值!
回復

ronaldseeto 發表於 2017-10-5 23:23
用咗兩個半鐘裝好了,手也痛了,結論係:
人聲通透咗好多,又唔係尖聲,帶有貴氣,背景非常靜,低頻深潛咗 ...

多謝分享, 請問師兄插咩機?
回復

oror 發表於 2017-10-5 23:25
多謝分享, 請問師兄插咩機?

Esoteric F-03A, 未試插N-05
回復

ronaldseeto 發表於 2017-10-5 14:43
又一個被毒害!
店長好好傾!

DSP一4.线,是红色还是紫色?你配那个型号頭尾插?
回復

H8383 發表於 2017-10-6 13:42
DSP一4.线,是红色还是紫色?你配那个型号頭尾插?

粉紅色, 配IF-50
回復

丿,我上一条了,,未知结果,,
回復

,终于整一条了,手都痛,快乐,

终于整一条了手痛的,超级正!

终于整一条了手痛的,超级正!
回復