新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3879|回復: 8

[官方測試報告] Racewong 簡報-Furutech sk-Filter

玩膠, 每次落針前, 硬係要攪一大輪野先, 消磁, 除靜電, 放碟, 掃塵, 最後先落針. 安安靜靜咁返回坐位, 聆聽心愛的黑膠碟。 對於一向心急的香港人, 這無疑是項重大挑戰。

玩得黑膠既發燒友, 多多少少都對音質音效多多少少都有D執著, 消磁器要用部最靚最好, 除靜電有幾多方法都要用齊.

我鎗王當然對音質音效比你地更執著, 所以買得起的產品都唔會放過, 好似部FURUTECH DEMAG, DESTAT III, SK-III等等.

最近落開德發, 又比我發現FURUTECH有SET除靜電的產品叫SK-FILTER. 我見佢個LOOK又好似幾靚仔, 就叫FRANKY借回家測試.

FURUTECH果然係大廠, PACKING一貫大廠作風, 靚靚仔仔, 成個SK-FILTER都唔駛點安裝, 用家只需

IMGP1295 - 複製.JPG

1) 跟合有四粒膠腳, 將四粒膠腳貼在金屬底座底部.
2) 使用佢跟盒的六角匙調較高度, 毛掃離黑膠碟1-2mm.
3) 將毛掃上的安全白線甩開.
---------------完成------------------

IMGP1290 - 複製.JPG

IMGP1289 - 複製.JPG

IMGP1293 - 複製.JPG

講番使用後的聽感, 基本上係一定聽到分別, 除非你個掃set得太高, 離碟面太遠, 佢先發揮唔到功效 (下圖為錯誤示範).

WRONG - 複製.JPG

咁佢既功效係咩?

簡單d講咪就係好似你隻黑膠使用除靜電風扇前與後囉. 再簡單D咪就係靜上加靜, 線條再明確D, 毛噪感再減少D.

加上佢放在個黑膠盤左手邊, 唔會阻礙你落針, 又有功效. 我諗依個產品應該會大受歡迎.

代理: 德發行
實價: $3200

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2538362

評分

查看全部評分

我都想入, 有冇優惠安排?
回復

實價3200!.....你哋真係有米!......DIY 完全冇難度.......

唔好打頭.....

回復

hohoiho 發表於 2016-12-20 02:21
我都想入, 有冇優惠安排?

無啦, 邊有咁多優惠呀!
回復

GREENSPAN 發表於 2016-12-20 03:48
實價3200!.....你哋真係有米!......DIY 完全冇難度.......

我既手功一定整唔到....

評分

查看全部評分

回復

尼把掃幾年前, 日元还是十算, 我已經在東京秋葉原買過返黎玩啦!
回復

7500martin 發表於 2016-12-20 12:06
尼把掃幾年前, 日元还是十算, 我已經在東京秋葉原買過返黎玩啦!

師兄,
尼把掃有冇料到?
多謝分享
回復

講真, 依家啲人玩嘢都好注重外觀, 除咗功能外外觀亦看重. 呢件製品外形設計真係無話可說......

令我聯想到喺個無敵大诲景露台用兩條竹晒衫.........
回復

GREENSPAN 發表於 2016-12-20 23:54
講真, 依家啲人玩嘢都好注重外觀, 除咗功能外外觀亦看重. 呢件製品外形設計真係無話可說......

...

所以話呢, 百貨百客.

評分

查看全部評分

回復