新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[兩聲道] 家訪?! 交流? 落毒? 哈哈.

依家美孚啲業主重有冇不停裝修, 永無寧日?
回復

請問喇叭線是否行bi-wire及有無用jumper?
回復

有版主家訪指導太正喇
回復

haha12 發表於 2016-12-21 18:17
我諗好多蚊型樓盤地產商會搵版主影相,又多一條財路。

唔關我事, LG G5的功勞.
回復

GREENSPAN 發表於 2016-12-21 19:02
依家美孚啲業主重有冇不停裝修, 永無寧日?

依家應該好D掛.
回復

oasis789 發表於 2016-12-21 19:17
有版主家訪指導太正喇

你唔驚我放毒既話咪PM我約個時間囉....哈哈.
回復

tarantino 發表於 2016-12-21 19:13
請問喇叭線是否行bi-wire及有無用jumper?

YES, 行BI-WIRE, 無用JUMPER
回復

除咗升級線材, 作為LUMIN用家, 強烈建議屋主要加墊材, 平貴都好, 因為好明顯

按鎗王講, 中低頻少少過多, 加金屬墊較合適, 不過要試, 因環境和配搭器材不同, 唔可以所有LUMIN都用一樣嘅墊材, 我就用麻石, 上面再加金屬釘, 比乜都唔用好, 另外地盒都令LUMIN表現有提升

評分

查看全部評分

回復

我70年代住二期向海千幾呎單位, 但屋邨管理賣咗畀17号後管理就垃圾到冇朋友, 啲人成日裝修, 又多人打牌, 又多人養狗, 經常要打電話去報警先停. 永無寧日! 住公屋好得多!
回復

racewong 發表於 2016-12-21 22:03
YES, 行BI-WIRE, 無用JUMPER

忽然有個諗法,吾行bi-wire 而改用純銀 Jumper, 有機會音場稍 為 laid back 而 中高去盡一點, 中低能量稍收歛 從而衰減了 booming. 亦可先用鷄缐 jumper 試試效果再決定下一步。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-12-21 22:03
你唔驚我放毒既話咪PM我約個時間囉....哈哈.

我怕我屋企環境差到版主叫我死心,轉玩head-fi吧啦
回復

oasis789 發表於 2016-12-21 22:24

師兄太睇少呢個毒窑啦 - 呢度吾怕閣下家居環境限制多,至伯閣下吾身痕又吾手多多。。。

評分

查看全部評分

回復

safin 發表於 2016-12-21 22:08
除咗升級線材, 作為LUMIN用家, 強烈建議屋主要加墊材, 平貴都好, 因為好明顯

按鎗王講, 中低頻少少過多,  ...

係喎, 我未毒佢用墊材喎.

慢慢黎啦, CHRIS應該有排UPGRADE了.
回復

GREENSPAN 發表於 2016-12-21 22:21
我70年代住二期向海千幾呎單位, 但屋邨管理賣咗畀17号後管理就垃圾到冇朋友, 啲人成日裝修, 又多人打牌,  ...

依家鄰居文明好多啦.

評分

查看全部評分

回復

oasis789 發表於 2016-12-21 22:24

有幾差呀? 影幅相片分享下先啦.
回復

haha12 發表於 2016-12-21 22:23
忽然有個諗法,吾行bi-wire 而改用純銀 Jumper, 有機會音場稍 為 laid back 而 中高去盡一點, 中低能量稍 ...

我再毒小小, 叫佢搵對SPZ SC玩.
回復

racewong 發表於 2016-12-21 22:40
有幾差呀? 影幅相片分享下先啦.

全家幅,好似出過,不過對喇叭換左,唔好趕我走呀

回復

CHRISTTL 發表於 2016-12-21 16:40
多謝兩位餅住黎指教我,家訪可以令我呢啲閉門造車嘅人獲益良多,希望大家多多指教, 而家身痕中{:5_4 ...

自己用緊D18,低音好靚但好忌box effect。D20聽過覺得無可能超高唔夠(自己覺得太多添。。。)。可試試:
1. 係signal path加點銀,如純銀或鍍銀IC。問版主借OK啦!
2. 係D20低音擴散孔,用海綿或毛巾或綿花塞塞佢。睇相中間個邊無問題,試試兩邊吧。
BTW,Rouge用什麼膽?
回復

racewong 發表於 2016-12-21 22:40
我再毒小小, 叫佢搵對SPZ SC玩.

你了起埋我條根呢......
回復

Felix 發表於 2016-12-21 23:48
自己用緊D18,低音好靚但好忌box effect。D20聽過覺得無可能超高唔夠(自己覺得太多添。。。)。可試試: ...

昨天Power Amp 換走條kimber 已經有改善,當然 SC SFHX double run 的能量亦可能唔夾D20 同環境
回復