新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: la1209

[分享] 聖誕老人放低個大木箱 - Magico S3

Magico 同好。
回復

原來呢度都幾多Magico同好
回復

恭喜師兄!

多囗一問,放在地氈上,會不會有不同聽感呀?
回復

器材放地毯上,都係幾年前一位前輩教路的。我家是磚地,將器材架和喇叭放地毯上,比起放磚地上有更清晰的音場,場面更淡定,無咁易亂,亦厚聲咗。之前試過拎走地毯,聽咗個零鐘,周身唔舒服

評分

查看全部評分

回復

la1209 發表於 2016-12-24 15:52
係吖,仲有三個位可以放器材
之後打算買部Esoteric G-02X,等出年推出。仲有兩格,或者留返放 ...

Ching, 你好, 八卦一問..... 點解會放 D1-Six 而入 Esoteric N5,  N5有甚麼過人之處?
回復

cckk 發表於 2016-12-25 17:01
Ching, 你好, 八卦一問..... 點解會放 D1-Six 而入 Esoteric N5,  N5有甚麼過人之處?

主要原因係唔想再花費大量金錢投資落數碼系統上。
Totaldac D1-Server+D1-Six呢個combo要接近十五萬,聲音的確好好。Totaldac combo嘅總價大約係N-05三點八倍左右。聲音有無好成3.8倍呢⋯⋯我可以話Esoteric N-05係非常非常抵用嘅一部Music Player
回復

恭喜劉sir又燒過!生活點可以冇咗音樂,呢對Magico真係正
回復

yhyueng 發表於 2016-12-25 20:57
恭喜劉sir又燒過!生活點可以冇咗音樂,呢對Magico真係正

多謝 ,人生真係唔能夠無音樂!
查實Magico都想擁有好耐,不過從來無試聽過。適逢同一代理有齊Gryphon及Magico,可以唔洗估估吓部Diablo300搞唔搞得掂對S3。於是在損友安排下,在showroom實試Diablo300及Magico S3效果。結果

評分

查看全部評分

回復

呢兩隻八寸低音單元,真係有排煲
回復

la1209 發表於 2016-12-26 21:47
呢兩隻八寸低音單元,真係有排煲

兩隻8吋低音單元,初聽有咩問題呢?
回復

ccli1996 發表於 2016-12-26 22:02
兩隻8吋低音單元,初聽有咩問題呢?

無咩特別問題,係聲緊啲囉,新開聲好正常。要俾啲心機煲
回復

la1209 發表於 2016-12-26 22:13

原來都係開箱新喇叭後嘅「快樂煩惱」
要耐心等待其聲音進化
回復

la1209 發表於 2016-12-26 22:13

我對Q3,低頻大概過咗1年先有顯著變化。
回復

diamondblack 發表於 2016-12-27 10:57

So was my S5.  
回復

diamondblack 發表於 2016-12-27 10:57

要咁耐?
回復

起碼!
我上一對Verity Leonore,都要過一年先有啲料到!
回復

la1209 發表於 2016-12-27 12:41
起碼!
我上一對Verity Leonore,都要過一年先有啲料到!

我都好想買Q3....可惜蝸居容不下,只好放棄
回復

Magico唔係啲玩半年放二手嘅喇叭,對上游好有要求,仲要一兩年不停開先穩定落嚟。
回復

恭喜恭喜又有新玩具玩
回復

Hi CHing, Can you share how much you pay for the S3? Is it water or hong? I'm also interested in buying one. Many thanks. Pok
回復