新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[解碼器] 開箱! 今日買咗個Sony Scanner!

SONY依部有行貨咩?

等我問下SONY借黎玩下先.
回復

racewong 發表於 2016-12-25 01:27
SONY依部有行貨咩?

等我問下SONY借黎玩下先.

有呀! 發報會我都有去試玩過! 不過行好似未有貨!
回復

AS881 發表於 2016-12-25 01:53
有呀! 發報會我都有去試玩過!

都好喎, 我最頻都想玩HP
回復

似乎唔多人對呢部機好有興趣, 都講兩句, 開聲時好緊, 好平面, 好衝! 開大少少volume 有d 吵耳, 可能樣樣新吧, 機新, power cord 及usb csble 又sleep了多時, 點都要時間....又或者心諗一萬幾仟你想佢比d 咩你吖??!係咁上下吧!  於是由佢唱一晚再算......
结果今朝起身真係有奇跡! 除了我由朝開到晩的網络收音機得到好大好大提昇! 行順了一晚, 再加上可將這些較差質數的mp3制式轉為1bit DSD/ 高格式的24/384 等 pcm,隨個人囗味自行選擇吧! 透眀感及場面大了, 大音量底下已不再吵耳了!起初只諗佢係純headphone amp 兼著可pure dac 入2 channel 聽, 點知現在感覺剛掉轉! 買佢做純解碼兼著可玩埋HP 吧
回復

好期待會出部純power 去襯番呢部dac!
回復

看網日本價和香港行價好似差不多,點解唔等下買行220V???!!!!

100V要加牛,點靚牛點都會差D
回復

小仇 發表於 2016-12-25 15:45
看網日本價和香港行價好似差不多,點解唔等下買行220V???!!!!

100V要加牛,點靚牛點都會差D ...

-防誤導刪-

個人前後去sony mk專門聽左兩次,pcm升dsd聽得出dsd既特色,柔,美.pcm就動感會強d.
Sony咁多樣音響野計佢係一部係素質同音色表現下會令我1516想買既機,好好玩.
有玩耳塞仔同大耳牛既應該會幾中意,一部可以推耳塞仔唔會燥底,推大耳牛又有咁上下力水既機.
回復

小仇 發表於 2016-12-25 15:45

100V要加牛,點靚牛點都會差D ...

1) Sony 從來都係日版靚! 未講機身, 淨係跟機電源線巳經係日本嘢!話晒都兩腳金插, 行嗰d 係比你都廉阻訂!

2) 香港行(即出口版) 面牛是220V ~ 240V, 咁你就知佢跟隻牛一定唔係220V, 當係230V 吧! 我屋企度過電大部份時間係比足220V 至222V 之間, 230V 機, 電壓已差10V, 會有可聞的分别! 好多人冇AB比較, 淨係覺得啱用就算! 100V 機我係比足100V佢, 食飽電有氣有力!
(適當電壓好重要! 攪咁多又墊又釘有時其實都只係少少分别, 嘅然玩hifi 嘅人咁執著點解唔從做啱電壓開始?連電壓都不足重何來之後的好唔好聲?)

3) D 人成日話多隻牛唔好聲?! 我其實都講咗好多次, 我用的是隔離牛, 當順便降壓至100V 吧! 咁諗會唔會好D? 如果加隻牛會唔好聲, 仲有人買行貨220V 入220V 出的隔離牛? 例如中村NSIT-200Q, NSIT-3500 等? 好多ching 用緊也是讚不絶口!

4) 莫講同行版差不多價, 同價我也是買日版100V的
至於二手價我從來唔考慮, 玩開的自然有自己揀法!

5) 日本機梗係買番100V!同樣地美國機我用120V, 當地生産的牌子會以當地的電壓為設計標準! 有某美牌子行機是240V, 同我地呢邊voltage 爭成20V, 唔比較咪永遠唔知分別囉!
回復

lpc041088 發表於 2016-12-25 17:14
e部機無記錯係國際電壓...
Anyway,無dac直出,只有pre-out.加上d HP插座咁齊整,主力重點係佢個hy ...

佢pre out 出可Fixed volume output ,應該是bypass 了pre 當direct dac 出
試過volume set 做variable 出, 再入preamp, 效果差咗好多了!
回復

AS881 發表於 2016-12-25 17:28
佢pre out 出可Fixed volume output ,應該是bypass 了pre 當direct dac 出
試過volume set 做variable 出 ...

good,都無留意到有fixed out!
多口問多句,師兄係搵代購買還是?
回復

那順便問下CHING現用什麼降牛,我用過幾隻都係唔合心水
回復

小仇 發表於 2016-12-25 18:13
那順便問下CHING現用什麼降牛,我用過幾隻都係唔合心水

比100V機 (source only) 那set 電處先是由電箱拉獨立電線去Filter, 再去CSE 再生電220V 出, 入中村NSIT-80T, 出100V 再拖一隻NSIT-80T, 100V 出去比那些100V 機用!
每個Step上都係一路試一路加上去, 所以並非為買而加
回復

lpc041088 發表於 2016-12-25 18:01
good,都無留意到有fixed out!
多口問多句,師兄係搵代購買還是?

係呀! 如果冇得bypass volume, 要再加埋volume先去amp, 咁我唔買了! 冇咩意思
回復

巳run 了有三個禮拜了! 只可講句: 堅正!
效果是3數萬元機的級數
極度鐘意呢部機嘅表現!
回復

AS881 發表於 2017-1-14 22:56
巳run 了有三個禮拜了! 只可講句: 堅正!
效果是3數萬元機的級數
極度鐘意呢部機嘅表現!

師兄唔講真係以為呢部只係耳擴
回復

mufans 發表於 2017-1-15 00:33
師兄唔講真係以為呢部只係耳擴

係呀! 我都係無意中知道咋! 最初買完都有d 擔心一萬幾千嘅價位會唔會真係只用來聽耳機ok?! 但原來現在百份百滿意!
回復

AS881 發表於 2017-1-15 00:40
係呀! 我都係無意中知道咋! 最初買完都有d 擔心一萬幾千嘅價位會唔會真係只用來聽耳機ok?! 但原來現在百 ...

早前仲揾DAC, 正好你出呢個post個日扑左鎚!
之前一兩日仲係sony showroom望住呢部機內部見好精細,用料幾好! 但見以為只是耳擴冇再深入睇!
揾日去showroom聽下先!
回復

mufans 發表於 2017-1-15 02:42
早前仲揾DAC, 正好你出呢個post個日扑左鎚!
之前一兩日仲係sony showroom望住呢部機內部見好精細,用料幾 ...

不過若causeway bay showroom set up 的架撑也只是一般嘢, 未能真實反映質數!
講真!萬幾蚊嘅dac, 市場上冇咩好嘢!
鐘意的話又可以換下嘢玩! Power Inlet 可換! Power cable可換! Fuse 可換!

評分

查看全部評分

回復

"萬幾蚊嘅dac, 市場上冇咩好嘢!"

真架勢堂!
回復

dvdfan 發表於 2017-1-17 15:37
"萬幾蚊嘅dac, 市場上冇咩好嘢!"

真架勢堂!

係而家音響市場當萬幾蚊唔係係錢呢!
回復