新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10689|回復: 30

[官方測試報告] 頂級新體驗 Absolue Creations Tim Signature PC

~~ 序 ~~

自從TARALABS對GME XLR令我覺得線材已突破了新一頁後, 今次的ABSOLUE CREATIONS 老頂型號TIM SIGNATURE更令我明白甚麼才叫沒有最靚聲, 只有更靚聲!

在這報告開始前, 我強烈建議用緊頂級線材的玩家, 必定要試一試本文主角ABSOLUE CREATIONS TIM SIGNATURE POWER CORD.

~~  外觀 ~~

我地先睇相片先.

線身比二佬VERSAILLES略粗, 但依然柔軟.

插頭與二佬Versailles佬一樣使用FURUTECH FI-48

~~ 測試 ~~

使用器材 :

LP System
盤:                    - SME Model 10 (PC-Shunyata Python CX)
臂:                    - SME Model 10
頭:                    - Ikeda 9TS
唱放:                 - YBA PH150 (PC-Absolue Creations Tim Sign., Guru樂 XLR)
CDP                  - ARC CD8 (PC-Absolue Creations Tim Sign., IC-Matisse Gold Reference XLR)
PRE-AMP           - ARC Ref5se (PC-Shunyata Python CX, Cardas Clear XLR)
Power Amp        - Bryston 7Bsstc (PC-Shunyata Venom HC, SC-Acoustic Harmony G1)
Speaker            - Magnepan 3.7

在我家裡, 測試15A電源線都係用番我部CD8 & PHONO, 咁啱YBA旗艦在我家測試, 所以條TIM.S 就可以試埋PHONO的表現.

CD8原本用緊的電源線是ABC的Versailles, 今次測試我只係將條旗艦TIM.S插入CD8, 佢的能力立即可以知道得一清二楚. TIM.S最強項係音場LAID BACK得好靚,  尤其是我使用屏風時, 本應屏風的音場已經好LAID BACK, 用左TIM.S後, 個深度再深多兩尺. 背境比VERSAILLES更黑, 如要用數字去表達這頂級TIM.S與二佬VERSAILLES在OVERALL的距離的話, 我會話係35-40%提升.

再試埋PHONO YBA PH150, 頂!  PH150的法式優美與淡定, 加上TIM.S既音場深闊, 穩定與氣勢. 這已經是我屋企到目前來說最靚聲的配搭了.

~~ 家訪 ~~

每次我借到條頂級線材回家, 我都會拎出去比老友們一齊品嘗. 當然, 我原意唔係毒佢地, 我只係想知道這樣頂級的線材在不同組合下, 佢的表現會否不同, 發掘到更多優點.

當中, 有朱先生的DCS + VIVID組合, 有CHRIS的ROGUE+PROAC, 有THOMAS的DCS+MAGICO, 又有rhg既shindo+magico.

CHRIS的ROGUE+PROAC組合就不多說了, 我在之前的REPORT已有提及.
[分享] 家訪?! 交流? 落毒? 哈哈.

再到朱先生的DCS, VIVID組合,

當時朱先生的前級DAC及UPSAMPLING使用線材中最熱門之一的N品牌V2, 與ABSOLUE CREATIONS VERSAILLES PC. 當我將條TIM.S插在DCS份前級DAC後, 聽左兩首歌, 屋主已抛下一句說話: [這根本就是不同級數的比試].
在我的聽感上, TIM.S插在DCS後, 整個音場密度提升了起碼兩班, 寧靜度與線條都改善左好多好多, 不過話分兩頭, V2的高低延伸與速度感, 的確是強項, 就算TIM.S明顯高兩級, 這條N牌V2在這兩項中, 竟與TIM.S不分上下. 勁!

ABC旗艦與N牌V2比試的確不同班次, 所以我隔日就拎條ABC TIM.S去到THOMAS屋企, 與N牌最新旗艦O2來一場比併.
咁有趣的比併, 當然引來幾位金耳朵一同欣賞. 簡單測試後, 得出結論是O2在音場闊度, 速度, 瞬變與低頻的氣勢上輕微勝過TIM.S.
反之TIM.S在寧靜度, 全頻平衡度, 分隔度與連貫性則明顯比O2更佳.
在場四位金耳朵中,  兩位鐘意O2的速度感, 另外兩位就鐘意TIM.S的平衡度. 今次可唯打平手.

值得一提的是, O2電源線長度為1.25M, 而TIM.S長度為2.2M.

及後, 一班金耳朵約實日子, 再去好友RHG124家訪飲紅酒, 聚聚舊, 順便去聽下RHG兄的空軍三號.

我知大家都好想知道空軍三號的威力, 不過今次的主角是TIM.S.
所以RHG124的家訪報告就遲D再詳寫吧.

我想寫的是新盤新臂新頭, LYRA Etna新頭落針只得三小時, 聽感上根本未完全開聲, 但仍可聽出ETNA是偏向活潑高清性格, 但可能 (只是估計吧) 新針未開聲關係, 線條太硬聲, 全個音場都向前傾, 令我們聽兩首歌已覺疲累. 這令屋主RHG124頭痛到爆.

前文都講過, 家訪RHG124原意只是聽聽空軍三號, 根本無諗過拎條TIM.S出黎落毒, 不過眼見屋企咁頭痛, 我唯有拎條TIM.S比屋主試下有無改善啦.

由於屋主使用的唱放及前級是使用日本頂級名牌SHINDO, 所以二話不說就將條原本插住部SHINDO的蛇皇SIGMA ANALOG換上TIM.S.

見佢換緊條PC的時侯, 我先發現部前級的PC本已使用蛇王SIGMA ANALOG. 講真, SIGMA ANALOG我已試過好多次, 在我心目中, 這條唔駛兩萬的PC比前級或唱放, 其表現已經很出色.

估不到的是, 當TIM.S插入SHINDO後, 整個音場立即向後牆移, 線條依然明確而多添了一份柔美. 論氣勢, 速度與音場密度與音場深闊都比SIGMA ANALOG好. 頂! 價錢相差三倍幾的比併, 又証實左一分錢一分貨的道理!

當試完條Tim .S後, 屋主Rhg124的頭痛, 竟然比之前更嚴重! 因為當佢知道這條Tim.S實價後, 完全中晒佢的筆直。 佢要考慮的只是要我帶去果條Tim.S或是過埋年先上代理買條全新吧了!

當然, 除左屋主中毒外, 其他金耳朵都一致認同這條ABC TIM.S已達現今線材最好聲的等級。 問題只是與自己套器材的配搭問題吧!

最後, 當我話這條長達2.2米的Tim.S價錢比佢知道後, 個個都心動了。

我知HIENDY好多都係尚賢既老友, 你地仲唔快D上去買番條試下?!

-------------- 完 -------------

代理: 尚賢音響
實價: 長度2.2M $59,800

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2541917

評分

查看全部評分

------"LYRA Etna新頭落針只得三小時, 聽感上根本未完全開聲, 但仍可聽出ETNA是偏向活潑高清性格, 但可能 (只是估計吧) 新針未開聲關係, 線條太硬聲, 全個音場都向前傾, 令我們聽兩首歌已覺疲累. 這令屋主RHG124頭痛到爆."------

Etna 聲底同 Helikon 一樣, 但比 Helikon 高清, 所以變得 clinical 聲, Helikon 還可以從調校入手, 但 Etna 就難啲.

Lyra 唱頭始終都係要千鿋前啲先自然像真!
回復

有無師兄用 Tim .S 同 Double crown 比較過?
回復

ChoiChoi 發表於 2017-1-3 01:20
有無師兄用 Tim .S 同 Double crown 比較過?

你有無DOUBLE CROWN?

我拎條TIM.S去你屋企試咪得囉.

回復

一見古河頭,我地devialet用家只有吊頭走。尾板放不下。唉~
回復

Harwood 發表於 2017-1-3 02:24
一見古河頭,我地devialet用家只有吊頭走。尾板放不下。唉~

那48 的話很大可能拆換Furutech 四方,or 請代理直直做也有可能。
回復

睇嚟呢次開年會毒死唔少人
回復

Absolute Creations 條Tim Reference XLR 都剛剛試左,和 Schnerzinger Reference 3000 比各有特色, Tim 就較有肉地,Schnerzinger 就較滑,PC要等版主大人毒下
回復

tst123 發表於 2017-1-3 08:03
Absolute Creations 條Tim Reference XLR 都剛剛試左,和 Schnerzinger Reference 3000 比各有特色, Tim  ...

tst123兄真是very good.我正想兩者比拼.會是甚麼結果.
你的post就即刻出現.
2017年頭已經群雄爭勝.相信仲有好多勁野未出.我這個旁觀的也
感受到今年Hiendy各路高手出手.借線,家訪,或直接落毒?呵呵
回復

我去左其中一處,只聽見屋主細細聲講,套組合真係未出過咁嘅聲
回復

Harwood 發表於 2017-1-3 02:24

應該可以改頭
回復

t1174 發表於 2017-1-3 05:21
那48 的話很大可能拆換Furutech 四方,or 請代理直直做也有可能。

說得對, 大不了搵西毒換頭吧
回復

一條電線貴過我這窮鬼一套機
回復

hksarac 發表於 2017-1-3 10:56
一條電線貴過我這窮鬼一套機

未至於吧!

這ABC頂級只係中級價錢, 頂級表現. 必要一試
回復

I am using tim ref sig pc as well.
Highly recommend!
回復

kahw 發表於 2017-1-3 11:57
I am using tim ref sig pc as well.
Highly recommend!

你果條係咪舊款?
回復

小弟用緊四佬都覺得好正
回復

肥鎗,
正如以前拍親古裝片都要飲五加皮酒,
CCTV May姐教親煮餸都要落雞汁,
Hiendy友玩親電源線都當然要轉50NCF頭打埋205R叉仔

評分

查看全部評分

回復

westdoor 發表於 2017-1-3 12:12
肥鎗,
正如以前拍親古裝片都要飲五加皮酒,
CCTV May姐教親煮餸都要落雞汁,

嘩! 換埋NCF唔知可以去到咩境界
回復

racewong 發表於 2017-1-3 01:25
你有無DOUBLE CROWN?

我拎條TIM.S去你屋企試咪得囉.

有呀,搵晚你單拖黎毒吓我
回復