新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 22484|回復: 22

[家訪] AV急症室之出診報告 - Hanson 的先後次序

早前響Epson 投影機聚會中認識了Hanson(網名 hscar), 比佢捉住係咁問, 仲邀請我家訪, 見佢咁有誠意, 好啦, 一於去佢度交流下

一入門口已經比佢套B&W 吸引住, 因為實在太靚仔 , 循例都問下屋主對套組合有乜唔滿意先啦 . 都係低音唔夠勁呀! 啲聲又唔夠出咁 下刪一千字

睇埋其他配套先

AV Amp: Denon AVR-7200WA
Player: Kaiboer Q10 plus -> Wireworld Platinum Startlight 7 HDMI 1m
Center: B&W HTM4 ->Inakustik LS-1603 Silver
Front: B&W 804 D3 ->Inakustik LS-1603 Silver
Surround: KEF R800ds ->Supra Classic 2.5
Subwoofer: B&W DB1 -> SC: QED signature DIY Cable
                                      -> PC: Wireworld Silver Electra DIY Cable
Nas: Synology DS 415play

151759q3subl14bbww12js.jpg 151801otnl4218xgt8xdxu.jpg 151755o9jxxc4kj44hahht.jpg 151756g9o8oj9fzhh4fsh8.jpg 151755ydz8ron6xoo3xwon.jpg

好喇, 坐低, 開聲, 整套[狂7]睇下先 .....
噢 ,  um .....
低音墊唔起, 配樂又冇乜氣氛, 最奇怪後置好似唔覺佢存在?

屋主冇玩Atmos, 所以我都係第一時間off 左個EQ 先,
入去Menu 睇下個尺數, 原先 Auto EQ cal. 後置距離廿幾呎(實際梳化貼牆, 大約只有六呎),
咪講咁多, 我連同其他聲道還原實際呎數先

分頻點, 前中置我 set 80Hz, 後置100 Hz, LFE 100Hz

最花時間係執音壓了, 拎Adele 同 MJ 演唱會嚟搞搞, Hanson 會唔會好奇怪點解我用呢啲碟校聲呢?

初步執執音壓, 再校下距離,
因為前中置高音能量都幾大, 所以一併加到9呎, 亦可以加大音場, 後置就維持6呎

Subwoofer 相位距離, 試過幾個呎數, 我地一致認為10呎較好, 所以以10呎作準

我豬賓久疏戰陣, 校好後當然要比Hanson 聽聽收吾收貨先

唔 .... 原來人聲再想出啲, 再搞搞 .....

最後好彩都過關

藥方:
席間Hanson 成日話冇錢, 但係就係咁問升級問題, 我就話應該 [先] 調校好套機, 再覺得唔滿意 [後] 再諗升級, 同埋升級前最好多啲上Hiendy 問下人, 千奇咪心急呀!

評分

查看全部評分

唔該版主唔好咁懶啦,出埋那一千字益會員啦

評分

查看全部評分

回復

等你個九百字包膠

評分

查看全部評分

回復

wildmanhk 發表於 2016-12-28 20:15
等你個九百字包膠

回復

多謝曬豬賓版主抽空黎幫我手調教返好個系統. 我太太返黎一聽D聲完全唔同曬, 所有channel 都好清晰出返曬黎. 連原本B&W 嘅Woofer出曬名肥, 但經豬賓調教完之後都乖乖地俾到打心口附近嘅感覺. 太太佢仲以為我瞞住佢換曬全屋器材.

豬賓版主嘅藥方第一劑嘅藥係換電視機先. 豬賓推介我去買sony 或P記. 下午就即刻坐言起行去買返佐部. 可惜三叔9系discount 真係誇張到你唔信, 所以今次都係要再跳多一次入火坑. 請原諒我.

評分

查看全部評分

回復

用Av amp推804
回復

hscar 發表於 2016-12-28 21:03
多謝曬豬賓版主抽空黎幫我手調教返好個系統. 我太太返黎一聽D聲完全唔同曬, 所有channel 都好清晰出返曬黎. ...

拿...係你部電視真係壞炸,吾關我事架
回復

bigpun1975 發表於 2016-12-28 21:13
拿...係你部電視真係壞炸,吾關我事架

我部機30號就送黎喇. 我依家要去搵bluray calibration disc黎cal部電視.

唔知我應該要買邊張碟呢?定係有其他選擇?
Disney WOW: World of Wonder
Digital Video Essentials: HD Basics
Spears & Munsil High-Definition Benchmark
回復

我plan緊升級架喇. 不過我真係冇錢要儲返段時間先有錢買
回復

hscar 發表於 2016-12-28 21:29
我部機30號就送黎喇. 我依家要去搵bluray calibration disc黎cal部電視.

唔知我應該要買邊張碟呢?定係 ...

DVE 易用
回復

唔知去邊度買可以有埋副眼鏡買呢?
回復

我相信屋主唔會只係用對speaker玩AV掛 唔主力2 channel真係浪費浪咗 三叔都係......同豬賓諗法一樣。
回復

Spears & Munsil都好用架!
眼鏡Spears & Munsil內有埋喎
回復

mufans 發表於 2016-12-29 01:27
Spears & Munsil都好用架!
眼鏡Spears & Munsil內有埋喎

師兄請問邊度有得買?
回復

Skycam 發表於 2016-12-29 01:15
我相信屋主唔會只係用對speaker玩AV掛 唔主力2 channel真係浪費浪咗 三叔都係......同豬 ...

804暫時都係會玩Av 用

17500 三叔9系55”. 仲要俾多兩張首爾機票+部即影即有相機連兩盒相紙+多個star war 公仔. Ps 兩年免息分期

每個月六百幾. 橫掂部電視都壞壞地. 買黎玩幾年都唔錯呀
回復

hscar 發表於 2016-12-28 21:47
唔知去邊度買可以有埋副眼鏡買呢?

落德發或節拍搵下
回復

Skycam 發表於 2016-12-29 01:15
我相信屋主唔會只係用對speaker玩AV掛 唔主力2 channel真係浪費浪咗 三叔都係......同豬 ...

我落左毒啦
回復

有冇後置既相呀
回復

bigair 發表於 2016-12-29 21:20
有冇後置既相呀

回復

回復