新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28067|回復: 68

[CD播放機] Accuphase 金仔 最新 SACD Player DP-560 開箱

首先祝各師兄新年快樂!來年要機得機,要碟得碟!

琴日一月一日,見金仔新出品SACD Player DP-560抵港,忍唔住要比藉口自己買份新年禮物比自己。
由於重有兩日假期,所以急不及待付鈔後即時自己捧返屋企玩!

返到屋企,當然即刻同佢寬衣解帶, 將佢嘅外衣續件除!
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

呢合盒係原廠配件。。。

原廠配件

原廠配件
13.jpg 14.jpg 15.jpg

最後除埋佢底衫!!!

真身現形!! 真係要唱。。。金光閃閃多美麗,金光閃閃叫人迷!!!
8.jpg 9.jpg 10.jpg 11.jpg 12.jpg

黃金戰士立即出動!! 好感動呀!!
16.jpg 17.jpg

發完癲後都要同各師兄包膠一吓。

器材:
Source: Accuphase DP-560
Amplifier: Accuphase E-470
Speakers: Dali Opticon 8

原來我對喇叭可以更好聲
唔Play由自可,一play就驚嘆。。。"原來我對喇叭嘅聲可以去到咁正"。當然係多得信源質素嘅提升啦!DP-560嘅分析力非常好,但不失音樂感。小弟speakers用緊Dali嘅Opticon 8.  起用DP-560後,音樂空間感更闊,高低音域更廣,每種聲音更清晰通透傳神,連一啲以前聽唔到嘅微小聲音都聽到。足以證明信源質素嘅重要性。信源唔靚,幾貴喇叭都冇用。反而信源靚,先可以令喇叭能力得以全面發揮。

分析力出色
人聲: DP-560出嚟嘅人聲清晰圓潤。聽葉振棠嘅忘盡心中情時,可以聽到棠哥嘅喉嚨在震動。聽Jane Monheit嘅Over The Rainbow時可以聽到珍姐微細嘅唞氣聲。DP-560有能力將CD內嘅信息大幅度挖掘出來並且還原。

中高音: 每種樂器聲音非常乾淨俐落,不拖泥帶水,通透精盈。聽蔡琴嘅恰似你的溫柔時結他聲甜美可人,每粒結他聲都非常清脆,加埋蔡琴嘅溫婉歌聲,聽完成個人平靜哂。其他樂器如鋼琴,色士風,小提琴等亦高度傳神有質感。。

低音: 聽牛鬥虎同鼓王Charly Antonlini嘅Knock Out 2000 ,吓吓dum心口,鼓聲紮實雄渾,非常傳真。

物有所值,性價比高
DP-560價錢同DP-550差不多,但係DAC chips 就用左ES9018S (DP-550用ES9008)。而且DP-560 承傳旗艦 DP-950嘅SA-CD drive同DC-950嘅digital processor。小弟購買DP-560時同時AB Test 咁比較過DP-950+DC-950嘅表現,結果兩者表現只係差好少好少。DP-950同DC-950加埋要成十幾萬,所以我認為DP-560係好抵玩。

其他
- 佢嘅ultra-quiet disc loading mechanism真係好靜

總結
小弟對DP-560嘅表現比9分(永遠不會比10分,因為呢個世界always got room to improve)。配埋我部E-470一套西裝應該已經係一套好唔錯,又入得廚房,出得廳堂嘅組合,可以有排享受。各位金仔fans如果唔係有無限資金可以考慮DP-560。

各位師兄,如有錯漏,請多多指教!

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... id=100742&page=

評分

查看全部評分

恭喜師兄
回復

恭喜嗮!屋藏金嬌
回復

以我所知, 好多金仔用家都等緊依部DP560發售呢.
回復

racewong 發表於 2017-1-3 00:22
以我所知, 好多金仔用家都等緊依部DP560發售呢.

我都等左佢好內,所以一出即入即玩

評分

查看全部評分

回復

恭喜哂,新年快樂,換個Hifi架音質應更上一層樓。
回復

俾你搞到我呢位550用家心郁郁
回復

SimpleLife 發表於 2017-1-3 00:37
俾你搞到我呢位550用家心郁郁

我冇用過DP-550,唔知同DP-560差別有幾大呢?

評分

查看全部評分

回復

Congratulations!!
This is also my dream SACD player!
回復

恭喜樓主一套金仔西裝! 可PM我價錢及邊間買嗎?
回復

原來已經到貨啦?

師兄可否 pm 我邊到買+價錢?

謝謝!
回復

同代起 set 真是冇得衰咁制
回復

恭喜晒
回復

一套金仔西裝!
回復

恭喜師兄
又可以慢慢玩埋SACD
回復

very good
回復

正! 我要月底出雙糧才有錢買。等死我了
回復

Seems very interesting.
回復

AntonySeto@FB 發表於 2017-1-3 10:36
正! 我要月底出雙糧才有錢買。等死我了

嘩, 你份雙糧都好豐厚喎
回復

恭喜師兄 好羨慕呀
回復