新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: dreamchung

[喇叭] 訂左兩個月,對喇叭終於入屋啦!

curtis9797 發表於 2017-1-5 17:10
咁你換野唔好賣左d舊野,咁清高

回復

輸晒都係兩萬幾。
回復

curtis9797 發表於 2017-1-5 17:10
咁你換野唔好賣左d舊野,咁清高

又唔係話唔賣既,冷門野咪平d走囉,熱門野咪一樣要輸,之前買d odin/雙crown,你估而家放真係唔洗跌到傻咩大哥,下下咁樣玩,玩都未玩就話要賣,會限制左好多有質素的器材吧。

當然,熱門野除左放二手易d,多人玩既相對質素都應該會有保証。
回復

對喇叭一定好正 ,
回復

kennyhong 發表於 2017-1-5 18:50
又唔係話唔賣既,冷門野咪平d走囉,熱門野咪一樣要輸,之前買d odin/雙crown,你估而家放真係唔洗跌到傻 ...

所以現在我基本上只玩二手,全新真係輸太多
回復

Scansonic雖然未聽過, 但睇樣似Raiho, 好處係慳地方
回復

racewong 發表於 2017-1-5 18:34
輸晒都係兩萬幾。

但%係100%

你發燒就是真正的發燒友
回復

safin 發表於 2017-1-5 20:47
Scansonic雖然未聽過, 但睇樣似Raiho, 好處係慳地方

Scansonic 同 Raiho 係同一個designer!
回復

racewong 發表於 2017-1-5 18:34
輸晒都係兩萬幾。

對嗽叭唔洗兩萬架,超值
回復

tvlogic 發表於 2017-1-5 13:41
即刻有
http://www.hiendy.com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=100808&extra=page%3D ...

講到咁好, 很好奇點解咁快會賣
回復

dolphin88 發表於 2017-1-5 22:10
講到咁好, 很好奇點解咁快會賣

每個人要求都唔同,好似好多人話r700好,但係我試過好多地方,但都冇感動到我。亦有好多人話ELAC正,我試完就覺得比較吵耳。所以真係好睇個人要求同感覺!

不過好似鎗王話齋,如果budget啱,真係要試一試scansonic!我就因為咁慳左唔少,淨返既仲可以買其他野!其實我之前都好猶疑去唔去試scansonic架,之前只係識大路牌子,完全唔識佢,不過諗下試下無防,仲要佢唔係mic!
回復

dreamchung 發表於 2017-1-5 22:31
每個人要求都唔同,好似好多人話r700好,但係我試過好多地方,但都冇感動到我。亦有好多人話ELAC正,我試 ...

希望師兄玩得開心啦
回復

Is Raidho and Scnsonic same dealer now and normally what is the net discount? I was really touched by Raidho during HiFI show last time.
回復

恭喜CHING買到心頭好
回復

willip 發表於 2017-1-6 07:31
Is Raidho and Scnsonic same dealer now and normally what is the net discount? I was really touched b ...

中環標緻有scansonic和raidho可試。小弟因家中老虎反對,所以放售  全新約2皮多dd.

小弟以前都玩過kef r系列,不太有感覺。欣賞Elac 鋁帶單元,但略嫌刺耳。scansonic的鋁帶單元沒有elac的刺耳感覺,和中音亦銜接得好。不過老虎發話聽慣pmc的聲底,唯有乖乖賣走。

評分

查看全部評分

回復

naviwow 發表於 2017-1-7 01:22
中環標緻有scansonic和raidho可試。小弟因家中老虎反對,所以放售  全新約2皮多dd.

小弟以前都 ...

可惜呢! M2.5真係好喇叭, 值得比心機玩好佢
回復

naviwow 發表於 2017-1-7 01:22

小弟以前都 ...

師兄,最終你換左邊對pmc
咁呢對同PMC 比較,你覺得點?
回復

Raidho细佬
回復

AK27 發表於 2017-2-10 16:33
師兄,最終你換左邊對pmc
咁呢對同PMC 比較,你覺得點?

小弟同老虎都聽慣開pmc, 所以未必對scansonic好公平。 鐘意佢聲底少音染,高分析力,低頻收得快,而且玩av爆戲都爆得起。
Scansonic 就明顯地較好肉地,件頭較大,低頻強,高音靚,絕對係好聲。但擺位較有要求,以我小窩居環境細,我覺得pmc發揮較理想。
回復

naviwow 發表於 2017-2-11 22:34
小弟同老虎都聽慣開pmc, 所以未必對scansonic好公平。 鐘意佢聲底少音染,高分析力,低頻收得快 ...

同PMC咩型號比
回復