新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[電源線] 忍唔住還是要寫吓條Furutech DPS4!

AS881 發表於 2017-3-10 06:31
會唔會係唔夠current 行佢同未夠時間run in?

因為已經揾過煲線機煲過條線 這個原因不太可能
試過插DAC/前後級/電處 個感覺都系慢同無節奏感 最後放棄了
所以好講究夾唔夾套系統
回復

Willwing 發表於 2017-3-10 18:55
因為已經揾過煲線機煲過條線 這個原因不太可能
試過插DAC/前後級/電處 個感覺都系慢同無節奏感 ...

可能真係夾機吧!我用在前級上, 而且頭尾插都用銅插,已經唔用鍍銠, 一D都唔覺慢同無節奏感喎!反而我覺得條線好有力量, 場面亦雄壯宏大。
回復

AS881 發表於 2017-3-10 06:43
唔洗諗得太復雜, 線在地庫有售就得啦, 即係唔係求其舢舨充炮艇, 呼唔呼壚te出我唔理啦, 線身寫咗係咪係咯 ...

I used f28 gold for pre and dac. Good. The rest used ncf.
I mixed and matched for this 3 months in order to get the best sound.
Need a lot patience.
It has furutech taste. The image is very shape.
Love it
回復

kahw 發表於 2017-3-11 17:25
I used f28 gold for pre and dac. Good. The rest used ncf.
I mixed and matched for this 3 months i ...

我覺得唔怕用FI-28R
個人覺得呢隻鍍銠唔會偏同標
FI-28G反而太穩陣,伸延差少少

金同純銅揀我會揀純銅

純粹個人意見
回復

純銅-定唔會做錯事, 用佢可以聽回多D條Furutech 本身聲底!我套機有九成都係用銅插, 只係某D位置用少少Rhodium 去吊味!插個性冇咁强又靜的我會揀Oyaide M1/F1
個人覺得用太多rhodium 插d 聲會離晒地, 全部升晒上空中,過於飄逸, 個人囗味我鐘意踏實D
回復

Agree!
So pre and power I prefer copper.
回復

Furutech DPS-4 at Poland online audio media.

https://www.facebook.com/SoundRebelsMagazine/

回復

Hi Guys. For now only in Polish, but English translation is proceeded - http://soundrebels.com/furutech-dps-4/

回復

台灣上星期有,一開始入左條俾擴大機
本來是用Oyaide EE / F-S 2.0 PCOCC-A
結果當然就馬上打到趴
活潑不說,連力水都輸一段直路,沒想到單芯會輸這麼遠
包覆感超爽,如大大場面雄壯宏大+1
都幾乎要替LS50擔心了,哈

後來又入多段,給前端入到平衡隔變
效果依然正面
但隔變後入DAC跟BD依然保留用Furutech FA-220
就喜歡那個味,滿意就不動它了

評分

查看全部評分

回復

DPS4雖好,以此價錢,我會揀條二手Swiss Cable.
回復

starhifi 發表於 2017-4-21 20:35
DPS4雖好,以此價錢,我會揀條二手Swiss Cable.

完全唔同個性, 睇你要d 咩喎!
Swiss Evolution 同Reference 我都用過。
回復

AS881 發表於 2017-4-21 20:36
完全唔同個性, 睇你要d 咩喎!
Swiss Evolution 同Reference 我都用過。

師兄可否講下SWISS EVO同REF 2條個性係點?
謝謝
回復

Furutech DPS-4 English review: http://soundrebels.com/furutech-dps-4-2/
回復