新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: AS881

[電源線] 忍唔住還是要寫吓條Furutech DPS4!

落唔落叉都得!

唔落叉的好處:
-少一個接觸點, 更直接更好聲(我覺得)
唔落叉壞處:
-上線D線會擰散(尤其較粗硬導体), 不能確保每條線芯都能有效接觸。

落叉的好處:
-確保每條導体均能夠接觸傳導, 而且受力平均, 聲音更好更穩定(以六角式壓鉗法為準), 另外可以叉作為較聲工具, 而且之後隨時換頭比較不同插特性更方便。
落叉的壞處:
-即唔落叉的好處吧!

以這缐為例, 我一定揀落叉! 確保接點平均及導体全接觸更重要

各黠受力平均

各黠受力平均

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-1-7 21:55
接上回:

轉咗金叉同紅銅頭尾一開聲頭兩秒是覺得對辨了, 冇咗之前不知名的air cushion包住, 把人聲出番來了 ...

Good report  同意音響器材, 包括線材都要mix & match, 有時條線在A系統好聲, 在B系統唔係果回事
回復

AS881 發表於 2017-1-9 13:35
落唔落叉都得!

唔落叉的好處:

想請教下, diy加線耳, 唔用焊, 用咩工具將線耳夾實?
回復

想請教下, diy加線耳, 唔用焊, 用咩工具將線耳夾實? x2
回復

我之前講就係用六角鉗去壓實, 在鴨記大把地方會有得賣! 如圖呢D
回復

大家又可到以下睇吓, 可以學到嘢!
http://syurong1116.blogspot.com

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2017-1-12 18:26
我之前講就係用六角鉗去壓實, 在鴨記大把地方會有得賣! 如圖呢D

AS881兄,其實鴨記我都搵過好多間鋪,都搵唔到敍榮呢把。
雖然都有其他,但買咗返嚟發現不是太大就是太細。
請問大哥你呢把敍榮是否網上訂的?
或者賜教哪一間舖可以買到?
萬分感謝
回復

wcm1221 發表於 2017-1-12 20:48
AS881兄,其實鴨記我都搵過好多間鋪,都搵唔到敍榮呢把。
雖然都有其他,但買咗返嚟發現不是太大就是太細 ...

我冇買敍榮呢把呀! 我都只係在鴨記買另一隻咋
回復

Oic, Thanks Big brother
回復

881師兄,想請校你是否用六角壓接鉗壓線同線耳?因為搵咗好耐都買唔到六角壓接鉗,五金鋪賣果D全部都係一點壓接,又唔想買敍榮果把(要接近5舊水),有無地方買到其他六角壓接鉗或有其他地方有六角壓線服務?謝謝!
回復

可post你用果把鉗張相上嚟睇下嗎?
回復

請教吓各位師兄, 呢條線比後級用夠力嗎? 舊年去日本玩買落落 fi-28m(r) & fi-28(r), 一直閑置, 想搵條好少少既線diy比前&後級用. 但呢條線成千銀一尺, 裝落fi-28會否浪費呢?
回復

Agassi 發表於 2017-2-7 16:30

今晚post上來
回復

shooter 發表於 2017-2-7 17:34
請教吓各位師兄, 呢條線比後級用夠力嗎? 舊年去日本玩買落落 fi-28m(r) & fi-28(r), 一直閑置, 想搵條好少 ...

梗係夠力! 冇話side 唔side, 最終出聲都係所有線, 機, 電, 附件炒埋一碟開聲!係講夾啫, 我用隻最平Furutech 銅頭啱聲過FI-50 NCF...
回復

AS881 發表於 2017-1-9 13:35
落唔落叉都得!

唔落叉的好處:

Hi ching我用緊古河NCF(R)牆插,但水線位就係用縲絲壓實,咁樣對聲音有冇影響?
回復

pOcky 發表於 2017-2-7 21:02
Hi ching我用緊古河NCF(R)牆插,但水線位就係用縲絲壓實,咁樣對聲音有冇影響? ...

我覺得多股線芯都係落叉最好! 用螺絲擰落去, 試諗吓, 擰到最後緊嘅時候線就散晒, 落叉就無此問題!不過係咪真係聽得出就唔知喇! 心理上要做就當然做到最好啦!
回復

Agassi 發表於 2017-2-7 16:30

淘寶有類似WBT的專用夾, 原價成千幾

有店賣HKD60左右, 自己上去望下

同樓主個把差不多
回復

DIY工具不要慳, 貴, 自有貴的道理, 好的工具不單效果好且還能用上多年!
回復

Midnighteye 發表於 2017-2-7 23:18
淘寶有類似WBT的專用夾, 原價成千幾

有店賣HKD60左右, 自己上去望下

WBT 唔好用嘅,買咗諗住名牌,完全夾唔到古河啲硬野,結果鴨記舊幾水把夾晒

回復

睇吓d專業夾線
https://www.youtube.com/watch?v=REU0fx-Yrhs
回復