新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8322|回復: 32

[附件] Telos「Quantum Magnetic Tuning 量子均磁器」開箱及小評

小弟和眾多 Hiendy brothers一樣,無論在 playback sacd/cd 或 rip碟之前,都會先作消磁和除靜電。
所用的消磁機一向是 F牌 或 A.R.牌的,也擁有了它們幾代的產品。

台灣 Telos 的老細兼設計師「小林」一向新主意多多,用了年多的時間,優化並加入新思維,終於完成了新一代的消磁機:Telos「Quantum Magnetic Tuning 量子均磁器」
http://www.telos-audio.com.tw/tw/pd_new.html

小弟立即購入及使用:

盒裝

附充電牛

Top side

Bottom side

用一隻 Decca 銀圈版 CD 作測試

消磁中

效果 :
Jorge Bolet所彈的鋼琴像由一部 Toyama 直立式piano 變了一部 Steinway 三角grand piano!

犀利呀!  

但這 Telos 最利害之處是它的機動性
它是用內置鋰電的 handheld device,可以拿來為 audio system 的各個 components 消磁!

小弟試了為我的一個拖板消磁,一樣有相似的效果!
小弟現用的 RD3消磁機 終於可以退役了。

這只是個短評,請各位買了 Telos 量子均磁器的師兄們,跟進報告一下使用它在其他 components 的效果好嗎?  

多謝各師兄收看及加分!  

評分

查看全部評分

USB 义電? 好方便喎⋯⋯幾銀呢?
回復

bigpun1975 發表於 2017-1-7 20:22
USB 义電? 好方便喎⋯⋯幾銀呢?

Telos HK dealer Labkable Pro Shop 的 Peter Tsoi 是巧巧人的,會作詳細講解。
bigpun 及 鎗王餅主,請為 Hiendy brothers 攞個特靚價好嗎?
回復

CKKeung 發表於 2017-1-7 20:28
Telos HK dealer Labkable Pro Shop 的 Peter Tsoi 是巧巧人的,會作詳細講解。
bigpun 及 鎗王餅主,請 ...

真係想買呀,call 0 鎗王
回復

bigpun1975 發表於 2017-1-7 20:44
真係想買呀,call 0 鎗王

咩樹? 又要問代理拎靚價比Hiendy會員?

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-1-7 21:39
咩樹? 又要問代理拎靚價比Hiendy?

我想買
回復

我剛剛買了,超方便,正 !

評分

查看全部評分

回復

Nice
Only for cd? Can do your lp side?
回復

本年度最驚喜產品
呢部野真幾正
除了理所當然當佢消磁器消CD外
其他器材都可以用得有反應,在店鋪實試一試即中 WhatsApp Image 2017-01-08 at 00.19.18 (1).jpeg WhatsApp Image 2017-01-08 at 00.19.18 (2).jpeg WhatsApp Image 2017-01-08 at 00.19.18.jpeg

評分

查看全部評分

回復

用緊,消喇叭單元超得,燒到啪啪聲

評分

查看全部評分

回復

westdoor 發表於 2017-1-8 00:41
用緊,消喇叭單元超得,燒到啪啪聲

唔係咁誇呀?!
回復

真係燒咩都得,18小時效力

評分

查看全部評分

回復

多謝 CKKKeung兄分享。 不過由 Toyama 直立式piano 變了一部 Steinway 三角grand piano 並非好事。因為 Jorge Bolet 彈奏的並非是 Steinway。他在彈 C.Bechstein Concert Grand Piano Model EN-280。

我第一次聽此CD時覺得琴聲不同。 睇了 booklet 才知道。

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-1-8 04:33
多謝 CKKKeung兄分享。 不過由 Toyama 直立式piano 變了一部 Steinway 三角grand piano 並非好事。因為 Jor ...

eds60兄,

多謝 feedback!
其實小弟是 Jorge Bolet 之粉絲。他的 技巧和 grand & romantic style,啱晒彈 Lizst !

和大部份其他的 pianists 不同,Jorge 喜用的 pianos 是 Baldwin and C. Bechstein 而非 Steinway。

不過,唔講得咁誇,邊有得笑呢?  嘻嘻。  

評分

查看全部評分

回復

eds60 發表於 2017-1-7 23:33
多謝 CKKKeung兄分享。 不過由 Toyama 直立式piano 變了一部 Steinway 三角grand piano 並非好事。因為 Jor ...

恕我直言, 其實唔少HiFi友都係改變當改善!............唔好打頭

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2017-1-8 07:12
eds60兄,

CKKKeung兄果然係 fans。相中上排2行8張 Liszt 齊晒。  我欠左邊第二行第一張。

其餘有些我有不同版。 Decca 西德版、London 西德版和London 3500yen 的西德版或日本版。

我的3張 Sonata in B minor 是 Decca 西德版、London 西德版和 London 3500yen 的日本版。

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-1-8 07:36
恕我直言, 其實唔少HiFi友都係改變當改善!............唔好打頭

你講緊我。
回復

GREENSPAN 發表於 2017-1-8 07:36

前輩所言甚對!
所以小弟近年來購置 hifi accessories 的原則是 : 先試後婚,No Try No Buy!

評分

查看全部評分

回復

可否pm價錢。謝
回復

CKKeung 發表於 2017-1-8 07:12
eds60兄,

好多人都識 Steinway。我相信好多 HiFi 友未必知道 C. Bechstein。 我暫時只見過 Jorge Bolet 和一張 Tacet CD 用 C.Bechstein。Tacet CD 是用來比較不同牌子鋼琴的聲音。

評分

查看全部評分

回復