新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[其他] 香港音響市道係咪好差?

hksarac 發表於 2017-1-9 18:10
已經少了年青人玩音響,退了休的又要留錢生活,而有少少名氣的牌子都開天殺價,點會唔差。 ...

迷你生活

可以點玩HiFi?
回復

比起外地, 我覺得係好到不得鳥,  買條有点牌子嘅線幾萬蚊係共識, 近期有件附件賣7,8萬都排晒隊啦!
回復

我都放緊喇叭線,三皮幾野入,以前閒閒地放二皮最尾大把人要,而家居然………慘不忍睹
回復

主要d人唔捨得洗

D錢去晒地慘商!
回復

现在求其一件器材都標价十皮以上,趕客!
回復

sealteam4 發表於 2017-1-9 20:25
我都放緊喇叭線,三皮幾野入,以前閒閒地放二皮最尾大把人要,而家居然………慘不忍睹 ...

非常贊同.
我希望Hiendy可以諗諗做好二手市場.假如做得好.大家吾駛咁慘.
吾係要一步登天.但以上會員所說情况.應該有辦法的
而家放二手真係好難.惨無人道.開高D又話高.又或者在你post攪攪陣.
其實開高左的自然會平下來.而水貨平自然會影嚮二手價.只要大家有
禮貌私下溝通.相信好過任人在二手post上任寫.
回復

tst123 發表於 2017-1-9 20:53
现在求其一件器材都標价十皮以上,趕客!

同意,依家啲新產品,真係稍為叫好啲質素刀過十皮,合併機刀話賣過十皮,點玩  仲要有啲代理果定價直頭話俾你知唔使去問 台灣果邊個hifi 雜誌主編刀咁講
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-9 17:42
佢係一路減落黎,越減越平!
另外有對 B&W PM1 連原裝腳架 $11,000
呢D例子有留意開其實唔難揾到。 ...

呢個盤真係超平,正常都要2字頭,1字尾,買到真係超抵!
回復

chakat 發表於 2017-1-9 15:59
從前我也間中會在數字台買二手線(貪唔使煲),但太多假嘢!其它嘢又怕講價,有些機種真係唔覺平過街價好多(好多 ...

我加價都係被迫,一來 2009 年到依家都冇改過價,二來主要係上面近一、兩年 d 勞工制度呀、環保呀、消防呀果 d 條例越嚟越辣,剩係近一個月,佛山就因為環保封左好幾成加工廠,變成我地迫住要揾大廠,又貴又遠,好多加工成本大幅上漲。。。 幾句說話講唔清楚,總之我加又好、減又好,6 年先郁一郁,根本毫無代表性
回復

今年生意係差,行行都差,唔止音響,但係原因係咩,就要認真諗,我唔認為係有冇錢嘅問題,係有冇消費慾嘅問題,而消費慾係好講心理,例如我舖頭最旺果日,就係梁振英宣佈唔連任果日,咁大家明啦!? 唔係政治掛帥,而係真係太多嘢影響心情,冇計。。。
回復

仲有好多客觀因素,例如上面反貪確實令香港少左好多投資資金、自由行泡沬爆破影響高端零售業、今年過年早左唔少人回唔到氣所以冇左一部分人消費。。。 諸如此類,唔好以為唔關大家事,賣樓揾少左買少件衫、名店 sales 少舊佣食少餐,骨牌效應落嚟,加上前面講嘅心理因素,一個行業扒街係可以全港攬住一齊扒街

評分

查看全部評分

回復

後生有錢留來買樓,老的留來退休
回復

Harwood 發表於 2017-1-9 20:56
非常贊同.
我希望Hiendy可以諗諗做好二手市場.假如做得好.大家吾駛咁慘.
吾係要一步登天.但以上會員所說 ...

我都好想攪好D, 大家有咩建議?
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 21:45
仲有好心客觀因素,例如上面反貪確實令香港少左好多投資資金、自由行泡沬爆破影響高端零售業、今年過年早左 ...

呢啲嘢,係認定自己一世係打工仔嘅人,唔會明白嘅嘢。
回復

frankyching 發表於 2017-1-9 22:45
呢啲嘢,係認定自己一世係打工仔嘅人,唔會明白嘅嘢。

咁又未必,只係打工仔冇咁直接感同身受,因為打工仔唔洗跑山

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 22:48

以我所見嘅,就係咁,可能我見嘅世界細掛。
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 22:48

有好多打工仔跑山仲勁過好多老闆呀..
回復

LunChow@FB 發表於 2017-1-9 21:52
後生有錢留來買樓,老的留來退休

肯自己留錢買樓果 d 已經係好叻好乖好異數,大部分正常係冇危機感,衰果 d 就等分身家
回復

racewong 發表於 2017-1-9 22:51
有好多打工仔跑山仲勁過好多老闆呀..

跑 quota 唔同跑山嘅

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-1-9 21:53
我都好想攪好D, 大家有咩建議?

大家都話難賣,當然方針係買家向。

唔可以冇相/代友/試放/pls offer.
但這類問題在hiendy唔嚴重,但寫明會更好。

個價均真D,少D我講的base on 水魚行貨價的二手價,
流量自然好D.

狠D就例如。。像R33以前一樣可以搵到超舊的歷史價,
即係唔準賣完就del post or 改post.
非常有吸引力,但R33已改走此功能。

講明保留IP資料出事就送官究治。
回復