新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[其他] 香港音響市道係咪好差?

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 22:51
肯自己留錢買樓果 d 已經係好叻好乖好異數,大部分正常係冇危機感,衰果 d 就等分身家 ...

依家D後生識得儲錢咩?
回復

frankyching 發表於 2017-1-9 22:51
以我所見嘅,就係咁,可能我見嘅世界細掛。

我個世界仲細啦,就係得深水埗福仁
回復

racewong 發表於 2017-1-9 22:55
依家D後生識得儲錢咩?

講真,好多新移民後代生性過跎地,香港本地年青人太幸福啦
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 22:55
我個世界仲細啦,就係得深水埗福仁

錯, 你只係福仁二樓, 地下你都唔係成日去.
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 22:56
講真,好多新移民後代生性過跎地,香港本地年青人太幸福啦

咁一定啦.
回復

racewong 發表於 2017-1-9 23:01
錯, 你只係福仁二樓, 地下你都唔係成日去.

回復

racewong 發表於 2017-1-9 21:53
我都好想攪好D, 大家有咩建議?

已是會員製自然可以好似 ebay 和 audiogon 咁係成功交易後,買賣雙方互給評語和分數,好的會員就更容易吸引到買家了。
回復

racewong 發表於 2017-1-9 21:53
我都好想攪好D, 大家有咩建議?

Just off my head:

1) hiendy 作監察人,交收要經監察人,可收經常開支費用,要保留交易記錄至少1個月作跟進。
2)賣方要向hiendy註冊和有一定的年知.
3) 監察人可經有關代理幫忙提供驗証服務,費用另計。

只是多口玩吓。

評分

查看全部評分

回復

小弟從未買過二手嘢。
1)假嘢太多;
2)器材可靠性成疑;
3)價格不吸引;
4)交收麻煩;

如果有資深中間人做管理,比如試機等,應該會好啲。

評分

查看全部評分

回復

------如果有資深中間人做管理,比如試機等,應該會好啲------

有!   名字叫: 二手佬。

評分

查看全部評分

回復

Samuelt 發表於 2017-1-10 00:29
小弟從未買過二手嘢。
1)假嘢太多;
2)器材可靠性成疑;

二手舖咪做晒你的要求囉.

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 21:39
今年生意係差,行行都差,唔止音響,但係原因係咩,就要認真諗,我唔認為係有冇錢嘅問題,係有冇消費慾嘅問 ...

而家香港,政治因素係影響所有人心情的一個主因,這是鐵一般的事實!

評分

查看全部評分

回復

hohoiho 發表於 2017-1-10 00:05
Just off my head:

1) hiendy 作監察人,交收要經監察人,可收經常開支費用,要保留交易記錄至少1個月作 ...

1.)首先係想賣野的.有身份證和住址資料keep在Hiendy.
2.)機包一個星期冇壞.壞應該如何處理.
3.)線包一個星期冇壞或不是冒牌線.壞或冒牌應該如何處理
4.)貨品有痕或其他小問題好正常.只要賣家清楚列明就可以.
    冇講而被買家發現.可作退貨理由
5.)有買賣家好評制度好重要.設好壞評分制度.跟足淘寶或Amazon.
仲有好多方法.HKEPC 的競价和一到价即食也是好東西.團購的嚴格
安全制度也非常重要.

評分

查看全部評分

回復

Harwood 發表於 2017-1-10 08:15
1.)首先係想賣野的.有身份證和住址資料keep在Hiendy.
2.)機包一個星期冇壞.壞應該如何處理.
3.)線包一個 ...

我咪要MON到實個二手區?!
回復

我覺得二手買賣只係hiendy嘅附加值,如果要做到各位所想,hiendy本身已經要為每一個二手交易上身,唔係而家有問題時做吓和事佬角色。

另外咁基本上係再發展一個電商平台,要做得好,開發同日常運作嘅成本一定高。羊毛出自羊身上呢......

評分

查看全部評分

回復

其實我都覺得Hiendy的運作已經是現在較大的影音網中,較完善的一個,而且各方面仍在不斷改善中,版主們也很努力, 若免強加強二手買賣部份,又未必人人受惠....反而影響了網站的觀感!
其實只要只需買賣雙方自律一點,若真的出問題才通知網主,或公開,或除名,作有限的鑑管也足夠的!不竟到Hiendy的Ching們,二手買賣也不是主因吧!
而真正能推廣市道的,應該是音響業界的從業員,如前文所言,若他們跟本不需要我們這類入門級客戶....中下價市道唔好,也許是他們樂見的...因為可以集中火力做高端客戶吧!

評分

查看全部評分

回復

chakat 發表於 2017-1-10 09:13
其實我都覺得Hiendy的運作已經是現在較大的影音網中,較完善的一個,而且仍在各方面仍在不斷改善中,版主也很 ...

其實中下價嘅市場,好多代理係想唔做但唔做唔得。唔少中檔牌子其實有大量低端入門或者消費品產品要散要賣,而代理亦少不免有廠商壓力要賣大量豬頭骨。隨住街舖嘅Hifi零售分銷日漸息微,而代理亦因為地鋪舖租問題而將陳列室上樓,其實代理亦唔多好過。
回復

chakat 發表於 2017-1-10 09:13
其實我都覺得Hiendy的運作已經是現在較大的影音網中,較完善的一個,而且仍在各方面仍在不斷改善中,版主也很 ...

多謝意見.
回復

1.相信賣野要登記ID和地址已經减了一大堆人.
2.由於人手問題.買到壞机和壞線,二手線仍未能解决.但可以設立好壞評分
   制度.
   假設我仲想係Hi-endy浦.也有一班朋友在Hi-endy玩.正常人都吾會玩死自已啦.
回復

其實加個 feedback制度已經夠晒。另外要個好啲嘅search engine.

Hiendy 作為 forum無必要孭上身,更無必要複雜化到不如去地庫開間二手舖。況且賣或買都有壞人,要兩邊保障就要好似 ebay,收高昂手續費。賣家成本貴咗自然加價,最後兩邊都輸。二手嘅意思,係二手。乜都要有保障成本貴晒不如去買件新㗎啦。

如果香港租金唔係咁貴,應該會有唔少二手中介出現,二手佬亦會喺競爭下收斂,怪只怪地產凌駕一切包括良心嘅畸形社會現象。

評分

查看全部評分

回復