新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[其他] 香港音響市道係咪好差?

搞這麼咁多嘢都冇用,歸根究底就係人流太少,越多規管越多限制越少人用,好似從前有個叫甚麼AV科林,價錢唔講得,公司名唔講得,批評又唔講得,咁又唔得,那又唔得,最後就真係唔Q得了,水清則無魚。肥花經已做到晒。
回復

GREENSPAN 發表於 2017-1-10 01:19
------如果有資深中間人做管理,比如試機等,應該會好啲------

有!   名字叫: 二手佬。 ...

咪係囉,佢地叫二手狗嘛。
回復

我想餅主改一改這個menu

『論壇›影音討論區›兩聲道音響討論區›香港音響市道係咪好差?』

將它放上版頂,係唔會上下移動,咁看到落版底,不用移返上頂才能轉另一標題。可去參考香港討論區
回復

hksarac 發表於 2017-1-10 11:47
我想餅主改一改這個menu

『論壇›影音討論區›兩聲道音響討論區›香港音響市道係咪好差?』

唔係好明你講乜
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-9 21:39
今年生意係差,行行都差,唔止音響,但係原因係咩,就要認真諗,我唔認為係有冇錢嘅問題,係有冇消費慾嘅問 ...

其實你所講嘅消費情緒已經解䆁到,大家都吾係冇錢,一年大把人去三四次旅行,就係吾想響度消費
回復

frankyching 發表於 2017-1-10 10:59
搞這麼咁多嘢都冇用,歸根究底就係人流太少,越多規管越多限制越少人用,好似從前有個叫甚麼AV科林,價錢唔 ...

咁嗰位網主係本住無商業成份咁嚟自己做個網出嚟俾大家交流技術同心得,而當時死網嘅原因亦都唔係因為無錢無人流。
回復

diamondblack 發表於 2017-1-10 13:36
咁嗰位網主係本住無商業成份咁嚟自己做個網出嚟俾大家交流技術同心得,而當時死網嘅原因亦都唔係因為無錢 ...

佢本住 "無商業成份"!?我真係睇唔出喎⋯⋯定只係唔俾 "他人" 有商業成份咋!?
回復

bigpun1975 發表於 2017-1-10 12:11
其實你所講嘅消費情緒已經解䆁到,大家都吾係冇錢,一年大把人去三四次旅行,就係吾想響度消費  ...

係,連我自己都係咁傾向
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-10 14:40
係,連我自己都係咁傾向

一句講曬,和氣生財
回復

我覺得買賣嘅嘢,新嘅好二手亦好,你情我願。你認為人哋賣得貴,你可以唔好理佢,但人哋冇必要因應你心目中所謂嘅 "合理" 價去定價。賣嘢嘅又係,人哋叫你平啲,你唔鍾意嘅大可以唔好覆佢,要知道就算定價一蚊,都有人問你8毫好唔好?自己有心買嘢,自己做下功課,去Google搵吓點會搵唔到參考價?駛乜又話要留紀錄又呢又路,又話要管理,又話要參考價,又話要會員制,出旺角搵寄賣,又嫌人哋食你價,邊有心目中咁完美嫁?
音響唔多人玩,根本從來都係,只係玩嘅人自己覺得好有價值,唔係玩嘅人眼中,只會覺得佢哋自我感覺良好,完全領略唔到當中有乜咁好玩?大部份人錢只係一舊,只係你會用當中一部份去,旅行、衣物、首飾、車、樓⋯⋯我相信大部份人都會比較選擇,容易俾朋友實際見到嘅嘢多過音響。而且,有幾多個屋企,俾你留空個廳中間唔用,攞嚟聽音樂呀?

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-1-10 14:02
佢本住 "無商業成份"!?我真係睇唔出喎⋯⋯定只係唔俾 "他人" 有商業成份咋!? ...

哈哈哈。 亦軒仲痴線,簡直文字獄。
回復

DIO 發表於 2017-1-10 15:54
哈哈哈。 亦軒仲痴線,簡直文字獄。

我之前喺33玩都係咩都講, 都無比網友Ban過
回復

Harwood 發表於 2017-1-10 08:15
1.)首先係想賣野的.有身份證和住址資料keep在Hiendy.
2.)機包一個星期冇壞.壞應該如何處理.
3.)線包一個 ...

Unreasonable request.

First of all, as some c hing said, you are asking for Hiendy to become a marketplace.  I dont need to provide HKID or proof of address even though I sell on some big market place, why should I provide to a forum.

Also, if I am the seller of a 2nd hand equipment, how to guarantee it for 7 days after test?

Will you do the same if you are a seller?

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-1-10 15:48
我覺得買賣嘅嘢,新嘅好二手亦好,你情我願。你認為人哋賣得貴,你可以唔好理佢,但人哋冇必要因應你心目中 ...

正如之前馬sir 講,好多人吾鍾意明碼實價,係要有折頭先開心,不過我都係
回復

你去參考一下香港討論區

像這樣,menu bar永遠在頁面頂,之遠不會移動,不用在頁面最底時,又要回頂,才能點擊回主版
回復

racewong 發表於 2017-1-10 16:06
我之前喺33玩都係咩都講, 都無比網友Ban過

梗係,你都無講佢不喜的事,如果你跟肥豬拗,就算你啱都ban。

我引証網上大躍進時真正死幾多人,都被Ban
回復

hksarac 發表於 2017-1-10 18:10
你去參考一下香港討論區

回復

hksarac 發表於 2017-1-10 18:10
你去參考一下香港討論區

我有喎。      
回復

willip 發表於 2017-1-10 17:51

First of all, as some c hing said, you are asking for Hiendy to become a ma ...

師兄寫了一大段英文給我.我都唔知點算.
中文答吾好見怪.
基本上純粹吹水研究.絕不是要求hiendy一定要咁做.不合心水莫怪.
第二第三做吾到可以吾做.其後post也寫了人力不夠,現在加埋冇人知道一星期
內發生了甚麼事.总之有難度.吾做.
回復

willip 發表於 2017-1-10 17:51

First of all, as some c hing said, you are asking for Hiendy to become a ma ...

No way I would guarantee any item sold for 7 days. Test it and once it left the house you are on your own. Unless  you don't test and ask me to guarantee for 3 days. I might consider

評分

查看全部評分

回復