新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ultramanzero

[其他] 香港音響市道係咪好差?

henrykee 發表於 2017-1-10 22:00
No way I would guarantee any item sold for 7 days. Test it and once it left the house you are on y ...

冇錯,邊個會俾你幾日返屋企試?你自己賣嘢會唔會先?去豐澤買新嘢嘛,佢地咪俾你十四日換囉,又嫌新嘢貴,唉⋯⋯人心不足,好可怕。

評分

查看全部評分

回復

Harwood 發表於 2017-1-10 08:15
1.)首先係想賣野的.有身份證和住址資料keep在Hiendy.
2.)機包一個星期冇壞.壞應該如何處理.
3.)線包一個 ...

5樣都唔同意。 哈哈哈。
回復

DIO 發表於 2017-1-10 22:50

同意。二手又話人食價。
回復

frankyching 發表於 2017-1-10 22:04
冇錯,邊個會俾你幾日返屋企試?你自己賣嘢會唔會先?去豐澤買新嘢嘛,佢地咪俾你十四日換囉,又嫌新嘢貴 ...

有人想玩完有gain tim
回復

DIO 發表於 2017-1-10 22:50

吾緊要.你們的意見已經讓我清楚知道.以上這些的可行性並不高.哈哈~
回復

Harwood 發表於 2017-1-10 23:03
吾緊要.你們的意見已經讓我清楚知道.以上這些的可行性並不高.哈哈~

不過都多謝你意見.
回復

小的都唔讚成網站過度參與二手市場運作,太多規條只會弄巧反拙!
但全無監管又唔掂,隔離有辦你睇,買賣變成罵戰。
小的倒有幾個提議看看是否可行:

1. 會員出 Post 放售器材需規範填寫資料,例如出售價錢不可不填!賣嘢一定要有價錢,希望別人出價而價高者得既果D叫拍賣,咁就唔該請移玉步!

2. 二手市場內所有 Post 發出後,除樓主本人可增修資料外,其他會員不能回 Post,所有買賣雙方聯絡私下 PM 攪掂,避免別人有心或無意影響放售,亦可防止因而引起的罵戰。

3. 最後設立會員買賣評分制度作為個別會員的信譽參考。為避免評分作假或灌水,必需要公開給別人評分員會的資料及評分記錄。

評分

查看全部評分

回復

hksarac 發表於 2017-1-10 18:13
梗係,你都無講佢不喜的事,如果你跟肥豬拗,就算你啱都ban。

我引証網上大躍進時真正死幾多人,都被Ban ...

邊個肥豬?!
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-11 10:36
小的都唔讚成網站過度參與二手市場運作,太多規條只會弄巧反拙!
但全無監管又唔掂,隔離有辦你睇,買賣變 ...

其實你講嘅嘢,肥花做倒晒,佢二手都有 "影音" 項目,不過貨唔多,有冇可能網站合作呢?
而且我覺得價高者得先係最能反映物品價值及買賣雙方意願,可以係出售形式嘅一個選項。
回復

10年前既故仔

評分

查看全部評分

回復

其實外國Audiogon 做到曬。
但HK HiFi 友又唔想俾listing, 賣去二手又話出價低。
最好玩完仲有錢落袋
回復

我在33買買賣賣十多年。乜都見過。由AV Buzz 網起,10 個有10個都因為利益不歡而散。希望呢度係例外
回復

willip 發表於 2017-1-11 11:46
我在33買買賣賣十多年。乜都見過。由AV Buzz 網起,10 個有10個都因為利益不歡而散。希望呢度係例外 ...

放心, Hiendy長做長有! 只要你地繼續支持

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-1-11 10:54
其實你講嘅嘢,肥花做倒晒,佢二手都有 "影音" 項目,不過貨唔多,有冇可能網站合作呢?
而且我覺得價高 ...

Sorry 我無乜上肥花!
另外價高者得既方式本身冇問題,但一定要去合適既平台做,否則對買方完全唔公平!
試想所有出價只有賣方知道 (所謂暗標),買方完全被動,Current Bid 唔知,俾人 Out Bid 又唔知,更加冇機會追價!Ebay, Yahoo 都完全唔係咁 Run 啦!
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-11 13:23
Sorry 我無乜上肥花!
另外價高者得既方式本身冇問題,但一定要去合適既平台做,否則對買方完全唔公平!
...

點會係暗標呢?點會只有賣方知呢?全部一清二楚喎,Current Bid 點唔知?Out Bid 點會唔知?
Buyer 可以 Cancel bid,更可以放棄,第二高補上,價高者得先係最公道。
Screen Shot 2017-01-11 at 1.30.58 PM.jpg
回復

同埋小的唔明點解要咁介懷人地玩完有冇錢落袋!
所有買賣都係雙方你情我願冇得迫既,我一萬銀賣對喇叭俾你,你玩完賣到萬一出去係你叻仔,講真我完全唔會有 Hard Feeling!

評分

查看全部評分

回復

frankyching 發表於 2017-1-11 13:34
點會係暗標呢?點會只有賣方知呢?全部一清二楚喎,Current Bid 點唔知?Out Bid 點會唔知?
Buyer 可以  ...

Ebay 梗係得啦,That's why 我話要去合適平台囉!
咁 33, Hiendy 等等既二手市場而家唔係咁 run 嘛,出個 Post 賣嘢唔標價,只叫其他人 PM 出價,請問呢D唔係暗標係咩呢?
除非你意思係想呢D二手市場全部轉哂做 Ebay 形式囉。但係可行咩?
回復

All c hing, can try Carousell.  People are selling Lamborghini on there
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-11 13:56
Ebay 梗係得啦,That's why 我話要去合適平台囉!
咁 33, Hiendy 等等既二手市場唔係咁 run 嘛,出個 Pos ...

假設,簡單假設,例如 R33 都可以 re 自己個 bid 出去,咁點會睇唔倒呢?當然我只係簡單假設個做法,仲有好多點可以考慮,一啲都唔難,想當年我係 R33 都有做過類似嘅價高者得,雖然好多人喺度依依格格,但一樣賣得出,買到一樣高高興興,中環人話齋:「 Win Win」。
你講得冇錯,你吹得我脹,我叻仔 HKD100 買倒部機,行新貨賣緊 HKD25000,唔通我要 HKD90 益街坊先得咩?你有本事可以當日 HKD200 買倒部格,呢啲人真係多九魚,正所謂憎人富貴厭人窮,自己無能又唔抵得人。
回復

free market trading ... no rule is the best rule ... internet platform is just a channel for communication, no one forcing you to buy or to sell ... i sold a pair of speakers, cd player, amps, etc and also bought my current speakers and some cables second hand ... and those deals were all done through 33 ... sometime it needs some luck to find the right buyers/sellers ... and it is not unusual to find same posts selling same items at the same time here, 33, and other forum second market...

評分

查看全部評分

回復