新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14987|回復: 113

[其他] 香港音響市道係咪好差?

自己係數字網買買賣賣,見呢一年來二手市場靜到得人驚,承接力超薄弱,器材二手價低處未算低,正一賤物鬥窮人!係咪因為少咗大陸二手水貨客就咁差呢?本土需求去哂邊?
咁落去,連帶一手市場都肯定冇運行!
有d咁既事??有無咩平野分享下??
回復

觉得差就去帮衬咯,我这五年买的hifi设备都是英标港行,骏韵的creek,spendor,威达的剑桥,naim,最起码买了5万,一年一万
回復

好多人放二手價係base on行貨個水魚價list price去定價,
有心買二手就會格價,發現同全新水貨差唔多,比你你點揀?
唔係話物主有錯,總之就多謝代理啦。
講價多又比人X,仲可能開post公審,又有好多人根本唔鍾意講價,
唔買或買水貨或外國二手水貨就是。
求其例子如chord mojo dac,行價4600,二手行貨我見最平都3300,
英國直寄全新又係3300,點揀?
回復

DIO 發表於 2017-1-9 15:05
好多人放二手價係base on行貨個水魚價list price去定價,
有心買二手就會格價,發現同全新水貨差唔多,比你 ...

面就mark個天價,但問落就另一個價呢個玩法一直都係咁,代理有幾多水位我唔知,但二手價好多時根本貼近一手價......話代理搵傻仔,其實好多人攬住件貨要放二手都係咁既心態吧~我覺得無乜分別~!
回復

R33 人太雜,又有立場又有偉大抱負,唔去了。記得幾年前仲有去,都有買買賣賣二手野。賣得唔夠人地心目中平,就俾人話搵老襯、搵水魚、搵傻仔,想買嘢,問吓可唔可以平啲,就俾人話二手狗、大陸收買狗,雖然我個頭像係一隻狗,算啦,唔換咁多嘢喇,不去也罷,留番啲時間享受下好過啦。而且Hi-Fi從來都係小眾玩意,價格再低都唔見得會多幾多人玩?係玩嘅人,價錢再高亦都唔影響得幾多,尤其現在呢個年代,可以玩嘅嘢越來越多,就如電影卡拉OK都越來越少人幫襯一樣,冇乜大不了。我自己用響Hi-Fi嘅錢都係每一年比每一年少,用響其他嘅地方多咗,可能多咗去旅行,可能買多咗隻錶。
回復

kkkiu 發表於 2017-1-9 15:16
面就mark個天價,但問落就另一個價呢個玩法一直都係咁,代理有幾多水位我唔知,但二手價好多時根本貼近一 ...

一直係咁唔等如一直可以係咁,時代唔同格暈全世界價都好易。
講價即係唔尊重別人個定價,代理喜歡不被尊重講講價成交,
但唔係個個人都鍾意唔尊重別人,尤其hifi這類身外物。
Iphone為何香港二手轉手交易流量是全世界最高咁制,
就係價錢公道(唔係話平)差別只在於稅項,
香港冇銷售稅公司稅又低,自然好易定到令全世界都吸引又接受到的二手價,
自然易放。
Hifi完全相反。Hifi面價好重要但咁水魚,好多人一見已冇購買慾,
你話面價會減,玩得耐的老馬當然知,但新手如何?
新手衝去唔知要講價,直接睇面價話買一部,你估鋪頭會自動減價?
冇新手入得老馬玩唔靜才怪。
Base on水魚價的二手價亦是。
回復

從前我也間中會在數字台買二手線(貪唔使煲),但太多假嘢!其它嘢又怕講價,有些機種真係唔覺平過街價好多(好多數年機都用係代理價打七至八折),當然間中有跳樓價,但因為真係全無管理,真係有點怕買到壞機或改裝機....現在只會賣買配件玩下算了.
樓主的主題話現在市道差, 但音響器材還不是年年加價...換一換代理又加兩三成....減的總是Mark高再弄低的小把器..連馬Sir都話要加價, 便知道市道多好呢!簡直有價有市啦!所以話市道差, 但音響商的回應卻相反!
其實只是焦點轉了, 中至下價器材已經不再是他們的重點, 購買中低價器材的用戶, 絶對唔係佢哋的目標...他們的客戶是指著數萬元一條線, 數十萬一對前後級的客戶群, 所以已經冇心搞活個中低價市場吧了!

評分

查看全部評分

回復

chakat 發表於 2017-1-9 15:59
從前我也間中會在數字台買二手線(貪唔使煲),但太多假嘢!其它嘢又怕講價,有些機種真係唔覺平過街價好多(好多 ...

認同丫~現在市場上,閒閒地買條入門線都萬萬聲,音響展人山人海,上年重有2個音響展添!!

分分鐘係多左人玩~!!不過旺X音響果類擋次已經無人追棒咁解~你睇二手網果d平線邊有人要架~然後又睇下kondo、Siltech、Odin、農夫.....幾咁旺場~!!
回復

岩岩放走對喇叭線,前後花左近半年時間,痛苦!
其實都唔怪得mark市價七八折,因為d人講價真係全無人性架!!
我都想爽爽快快,mark個合理價放出去唔駛煩

你mark 8k,d人會問你可唔可以5k
到你mark 7k,又會問你4k得唔得
我有時嬲嬲地覆:樣樣野有個底價,講價唔係搶錢呀ok?

所以,個面價點可以mark得低?

好在最後都遇到位好師兄,成功完成左個交易

評分

查看全部評分

回復

係, 所以有時放野都只係得閒re 下佢就算, 再冇諗過會出到手!
回復

king 發表於 2017-1-9 17:01
岩岩放走對喇叭線,前後花左近半年時間,痛苦!
其實都唔怪得mark市價七八折,因為d人講價真 ...

我自己最近放出過兩件閒置嘢!
Elac 247 當年全新兩萬,現八千放出
Rogue Audio Magnum Cronus 當年全新萬七,現七千放出。
以上全部新淨企理,仲有單添!
好彩自己都係二手番,輸少當贏!

回復

AS881 發表於 2017-1-9 17:19
係, 所以有時放野都只係得閒re 下佢就算, 再冇諗過會出到手!

最弊有幾日忙緊,連re都冇re到
就係果幾日有位師兄問我價
到幾日後發現,位師兄已經買左另一款線了

激到我
回復

最近見到有人放 Toy Tower $6000, 死未?
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-9 17:29

等$駛?
回復

佢係一路減落黎,越減越平!
另外有對 B&W PM1 連原裝腳架 $11,000
呢D例子有留意開其實唔難揾到。
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-9 17:29

會不會是假盤
回復

已經少了年青人玩音響,退了休的又要留錢生活,而有少少名氣的牌子都開天殺價,點會唔差。
回復

香港開間舖, D租都唔少錢, 賣件嘢俾你都要加返租金落成本
有D代理又食水深
加上匯水兌Yen, Euro, 英磅今年又抵玩, 物流又方便, 香港自己入水貨又簡單
就算二手嘢都係外國買.
其實香港稅低, 做得好真係其他國家玩家爭住嚟香港買啦

我有朋友床褥都係英國Black Friday時訂返嚟, 死未?
回復

DIO 發表於 2017-1-9 15:05
有心買二手就會格價,發現同全新水貨差唔多,比你 ...

推荐几个英国直寄,唔该,暂时就知道个futureshop
回復