新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15230|回復: 57

[CAS] PPA Switch V2 入手

今日放工,走去入手近排whatsapp chat group 吹得好行既新款PPA Switch V2!

影相之後,嘗試替代其中一隻原先玩Double Run 既舊款PPA Switch。唔系講笑, 估唔到再一次提升, PPA 呢條台灣仔真係不能小看, 本來玩左PPA double run 之後都以為好堅, 點知更新一個model,竟然仲有得提升。 初步感覺如下。

好處:
1.)背景更靜 - 可能是換了D-LINK 做Core, 同埋系100/1000的原因, 感覺比舊款背景更黑更深。
2.)密度更實凈 - 這個真係欣喜到不得了, 聽TIDAL有時表現都係有點虛, 本來用了第一代再玩double PPA 都已經好左好多, 但一換上“單春”新款V2之後,好多低頻位都變得控制好左,高頻位明顯好多“飚到散,叫到震”既高音位置都順曬滑曬。

壞處:
1.)貴過舊款DD,不過都可以接受, 但當然最好就是越平越好啦。
2.)入電個位系側身, 我自己就不是很喜歡, 但也沒有辦法, 只能接受。
3.)外觀,個人比較喜歡舊款銀色多D。

暫時感覺就係甘多, 我念用過PPA 的Ching 都應該明白他的好處,真心強烈建議玩過的Ching入手多一隻玩double PPA,真係有料到!

純粹分享,如果小弟寫得唔好,請各位高抬貴手,如果覺得有用,就請各位大大多多點讚!

評分

查看全部評分

恭喜CHING入手及想問什麼是double PPA?
回復

rxooo 發表於 2017-1-10 23:45
恭喜CHING入手及想問什麼是double PPA?

就係同一時間玩兩部 PPA Switch, 一部接住一部之後再接streamer和NAS...等等。
這個玩法都玩咗一段時間了, 比單獨一部PPA Switch 效果更好!
回復

Ching 請pm 價錢及那裏買 thx
回復

回復

MDee 發表於 2017-1-11 00:27
就係同一時間玩兩部 PPA Switch, 一部接住一部之後再接streamer和NAS...等等。
這個玩法都玩咗一段時間 ...

師兄! 可否講多少少如何double run 玩法!? 小弟NAS入router, 再由router去PPA switch , 然後再入streamer!
回復

7500martin 發表於 2017-1-11 09:13
師兄! 可否講多少少如何double run 玩法!? 小弟NAS入router, 再由router去PPA switch , 然後再入streamer ...

如果夠插既話. 其實點解要入PPA SWITCH? 我唔係好明.

評分

查看全部評分

回復

請提供接駁圖比較容易理解
回復

回復

racewong 發表於 2017-1-11 09:35
如果夠插既話. 其實點解要入PPA SWITCH? 我唔係好明.

其實由router出, 基本上你lan 線一定夠插, 但此PPA switch lan線分插是經過改装! 改善就類似CD加clock分別, 但付出只係千多元! 你可放近NAS, 又或放近部Streamer亦可! 我就放近部streamer, 方便换lan線玩!
回復

我冇用switch,請問是否需要整個LPS電比佢,因整個LPS都唔平,又冇咁多地方擺咁多舊野
回復

本來用緊個上代都好滿意, 而家俾師兄攪到我都心思思!
回復

問題係double run比較single run有什麼好處呢?又要加多一條LAN線。  請指教
回復

我都用緊PPA switch, 好有興建想知點玩double run法
回復

想請教一下各位, 理論上, gigabit ethernet 會比10/100好, 但係咪要NAS lan port, router都同樣support gigabit lan先有用?  謝謝
回復

joehoo 發表於 2017-1-11 13:21
我冇用switch,請問是否需要整個LPS電比佢,因整個LPS都唔平,又冇咁多地方擺咁多舊野 ...

的確用LPS 系明顯再好D!
回復

ap1117 發表於 2017-1-11 15:06
問題係double run比較single run有什麼好處呢?又要加多一條LAN線。  請指教

之前最初買第一套PPA的時候, 一插下去的分別是, 低頻出多好多, 背景靜左。 之後看到whatsapp D 大佬玩double PPA, (即兩部PPA 機過機甘接)心思思想試下,反正都係一千幾百, 結果一試不能回頭, 串多一部PPA之後, 低頻更加實凈, 高音再定D, 最差異的是密度明顯增加, 感覺好有音樂感, 對於數碼玩法來講都讓我覺得幾驚訝。
回復

safin 發表於 2017-1-12 09:17
想請教一下各位, 理論上, gigabit ethernet 會比10/100好, 但係咪要NAS lan port, router都同樣support gig ...

應該唔洗掛,不過唔系好清楚,暫時自己覺得都幾滿意。
回復

7500martin 發表於 2017-1-11 09:13
師兄! 可否講多少少如何double run 玩法!? 小弟NAS入router, 再由router去PPA switch , 然後再入streamer ...

Ching,我是這樣接的,遲D影張相上來給大家看看。 這個玩法應該好多Ching玩緊, 不過可能沒有人出POST。

PPA 接法.jpg
回復

雖然我唔係用PPA, 今晚都試吓double play
回復