新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21942|回復: 34

[CAS] Tidal找中文歌

各位:找中文歌有冇方法?
用中文歌手名稱找,先試用中文名,如果找不到才用英文名。
回復

好像說要用國語并音找
回復

歌手用番一般姓氏既英文串法找啦。
e.g. Cheung for 張學友 ,張國榮,etc.
      Chan for 陳迹迅,陳慧嫻,etc.
直接找中文歌名就有D困難,我都想知!
回復

我都係Tidal用家, 揾中文歌真係較煩. 我會先揾歌手, 但有時同一個歌手又有幾個英文名!
不如大家喺度交流一下, 方便用緊Tidal的師兄揾中文歌, 以下是我找到的

George Lam - 林子祥
Michael Kwan - 關正傑
Danny Chan - 陳百强
Priscilla Chan - 陳慧嫻
Jacky Cheung - 學友
Vivian Lai - 黎瑞恩
Faye Wong - 王菲
Eason Chan - 陳奕迅
Leslie Cheung - 張國榮
Miriam Yeung / Qian Hua Yang - 千嬅
Hacken Lee - 克勤
Christopher Wong - 黃凱芹
Mavis Hsu - 許美靜
Kelly Chen / Hui Lin Chen - 陳慧琳
Sally Yeh - 葉蒨文
Sandy Lam - 林憶連
Wang Chieh - 王傑
Tai Ji / Tai Chi - 太極
Tat Ming Pair - 達明
Lui Fong / David Lui - 呂方
HOCC - 何韻詩
Li Ji Zhang / Norman Cheung - 張立基
Xiao Fei / Siu Fay - 小肥
Dominic Chow - 周啟生
Vivian Chow -周慧敏
Lowell Lo - 盧冠廷
Prudence Liew - 劉美君
Yolinda Yan - 甄楚倩
Andy Hui / Zhi An Xu - 許志安
William So / Yong Kang Su - 蘇永康
Sun Yan-Zi - 孫燕姿

評分

查看全部評分

回復

Chet Lam - 林一峰
Eman Lam - 林二汶
Sam Hui - 許冠傑
Danny Summer - 夏韶聲
Roman Tam / Roman Law - 羅文
Paula Tsui - 徐小鳳
Ronald Cheng - 鄭中基
Bianca Wu - 胡琳

評分

查看全部評分

回復

因只可以用英文搵中文歌, 所以試用兩個月後都冇再用...

記憶中好似有極少量中文歌有中文名的, 但真係太少了
回復

可惜,CHECK到歌手,都唔知道係什麼歌曲。

好似彭羚的歌: Wei Wan De Xiao Shuo

其實是: 未完的小說
回復

ultramanzero 發表於 2017-1-12 10:53
Chet Lam - 林一峰
Eman Lam - 林二汶
Sam Hui - 許冠傑

我想買林欣彤, 但用佢中文名或英文名都搵唔到
回復

racewong 發表於 2017-1-12 17:22
我想買林欣彤, 但用佢中文名或英文名都搵唔到

Tidal 是沒有英皇歌手的。
回復

周杰倫 Jay Chou, 我都搵唔到 (或只是雜錦碟有幾首)

有無人知點樣 search?
回復

CCFL 發表於 2017-1-12 17:28

都唔係丫, 有軒仔
回復

好在我搵到好多連詩雅既歌啫
回復

Tidal 的中文歌比較少, Spotify 好一點.
拼音揾歌最攞命所以用了半年就撇了
回復

thx
回復

回復

報告強國 Gem 同一個好型的歌隊叫my little airport 是有中文歌名

可以tidal聽 邊一個發明了返工 我要給他米田共
回復

bcychung 發表於 2017-1-12 17:55
周杰倫 Jay Chou, 我都搵唔到 (或只是雜錦碟有幾首)

有無人知點樣 search?

周杰倫只找到人,但冇歌。moov 有。

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-1-12 18:07
都唔係丫, 有軒仔

軒仔只有宝記的albums
回復

sealteam4 發表於 2017-1-12 19:41
報告強國 Gem 同一個好型的歌隊叫my little airport 是有中文歌名

可以tidal聽 邊一個發明了返工 我要給他 ...

多謝, 我依家聽緊強國GEM..
回復