新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23011|回復: 65

[接線(RCA/ XLR)] 毒死把就! Duelund 3.0 RCA (聽感updated 7/2 #2)

呢個forum真係毒發聖地, 有正嘢一定一班兄弟推你落火

早幾日見到Duelund有出線材(我孤陋寡聞, 其實一路都有), 出個post八掛下D線有幾堅, 結果一致好評:

有無師兄用緊Duelund線材?
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=101061
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

結果.... 緊係開多個post講吓已經毒發.... 身亡係咩feel啦

上咗圖先
2017-01-15 153426.jpg
2017-01-15 153454.jpg

Duelund條線其實有D怪, 竟然係無屏蔽!   一路其實好擔心要唔要加幾層屏蔽先掂. 結果係... 唔駛.......!
選用Duelund 3.0, 財力同線材有限, 今次只可以用一芯duelund, 回路用單晶銀. 接頭用KLE Absolute Harmony. 自己焊工手藝唔到家, 搵搵兄弟幫手代工, 手工直逼廠線

對RCA用係我Holo泉DAC 去 Jadis DA50S

上咗我套機一日, 真係2個字講晒呢條線優點 "貴氣"!
對線仲要煲一排, 先唔講三頻平唔平衡, 分析力有幾高 (好嘅線材甚少分析力差三頻唔平衡...).
講吓呢條線獨得之處, 有獨得嘅Duelund貴氣仲強過Kondo, 可以話帶音染, 亦可以話音色華麗. 堂音多咗, 尾音收得好靚. 仲有估唔到條線出奇地靜! 無屏蔽但係好靜!

本身我聽人聲多, 條線係我系統真係好好味, 好夾膽機. 類型我會歸類似Kondo/AN (本身我都係Kondo用家)

同Kondo VzII點比? 暫時未知, 等我煲透D再同各位分享
不過已經心郁想試真.兩芯Duelund 3.0啦
已經upgrade咗真.兩芯啦

評分

查看全部評分

農曆年前後大概都聽咗成個月, update吓個聽感先

上咗張兩芯線相先
Duelund 3.0.jpg

本身我係Kondo入門線材用家(無力上頂級... ), 系統中用
1) IC: Kondo KSL-VzII RCA
2) Amp PC: Kondo ACz (已換頭尾 Furutech FI-50NCF)
3) Spk: 2x Kondo SPc (Bi-wire)

Kondo線材與膽機非常之夾, 成日見到有post講"Kondo線音染大", 我比較唔認同, 用咗大概半年左右, 我覺得只係Kondo線材並不過份強調分析力. 平時有D線材一聽覺得佢"勁", 都係強調分析力同低音, 通常聽落反而唔耐聽. 我覺得(可能都係偏見)Kondo其實係音染唔大平衡線材, 音色一流. 其實比起天價線材, Kondo定價唔算太過份, 所以近呢幾年一換款就加到飛起...

今次點解換線? Pat Pat痕囉
條Vz II音色好幼細, 尾音同堂音都幾好, 比較陰柔斯文(啱我呢個敗類 ), 重點係Kondo D聲好圓滑, 同膽機聲底非常夾, 聽人聲非常有肉地感情. 弱點係音場比較細, 同埋低頻形體較細同散... 所以本來儲緊錢入條2手LPz或者直上LS-41, 相信亦係我自己想要嘅線材
最近先知有Duelund線材, 因為早已經聽過佢D Cap有幾堅, 所以對佢線材先有興趣. 上嚟問一問各位師兄就敗咗一對返屋企

Duelund 3.0條線上面已經寫咗開聲聽感, 唔再重覆啦. 聽咗1個禮拜左右, 條線進入"衰聲期", 真係未試過有條線衰聲期D聲可以咁鬼衰...  中高標, 低音boom, 尾音無晒! 真係一開機就想熄機... 諗住捱返個幾兩個禮拜應該好D掛. 捱到初三頂唔順甩對線落嚟搵煲線機煲煲佢, 所以咁啱寫多篇文

溫暖寬鬆 千元樓下入門級 Ortofon AC-3800 Silver RCA
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... read&tid=101524
(出處: Hiendy.com 影音俱樂部)

搵煲線機煲咗40粒鐘, 再上返部機試...
好彩... D嘢返晒嚟...

煲完聽咗幾日, update吓個聽感:-
強項在於"貴氣", 豐富嘅堂音, 尾音靚, 高頻申延佳, 低音型體大但線條不算出色.
音場定位分析力都出式. 人聲有肉地潤澤, 唔會前傾, 咀型中細, 約在5呎高位置
相比Kondo VzII, 以上都比VzII更位出眾, 只輸音色無Kondo"滑"同"圓潤"

總結Duelund 3.0夾膽機音色覺實為我所喜愛, 同Kondo比各有所長.
其實如果同LPz或者LS-41比可能可比性大D, 畢竟VzII只係Kondo銀線IC入門.
但係唔駛VzII價錢有對Duelund 3.0 RCA, 建議各位師兄可以試試. RCA頭都好重要, KLE確實不錯~
遲D有幾會入返對LPz對比吓先

感覺上條Duelund 3.0 RCA 仲未完全開聲, 如果再有變化再update各位

評分

查看全部評分

回復

做單芯咁慳皮
回復

試真兩芯 Duelund 3.0 啦 !  

評分

查看全部評分

回復

條rca幾錢?
回復

CKKeung 發表於 2017-1-16 14:57
試真兩芯 Duelund 3.0 啦 !

知啦......
其實單芯+單晶銀真係ok
當然梗係2芯好啦....
回復

試下8402。。。。
回復

無錢又無料嘛
五行欠錢呀
回復

Hungmo 發表於 2017-1-16 15:09
知啦......
其實單芯+單晶銀真係ok
當然梗係2芯好啦....

Hungmo 兄,好似 CKKeung 兄所講,試真兩芯 Duelund 3.0 啦,否則依家只係聽單晶銀!
回復

Dueland線我就未試過, 只係用緊Duenland cast PIO 電容在phono, 認同樓主講貴氣感覺, 所謂貴氣係好抽象, 但我換前同換後都差好遠, 近年最開心的upgrade之一
回復

safin 發表於 2017-1-16 16:14
Dueland線我就未試過, 只係用緊Duenland cast PIO 電容在phono, 認同樓主講貴氣感覺, 所謂貴氣係好抽象, 但 ...

Duelund 電容正呀
回復

sunny14148 發表於 2017-1-16 15:57
Hungmo 兄,好似 CKKeung 兄所講,試真兩芯 Duelund 3.0 啦,否則依家只係聽單晶銀!  ...

搵到料都好大機會用埋佢
回復

ching 你對線有加了密傢伙外網啊?是否可以唔加?就用翻duelund原來的外網?
回復

平凡人 發表於 2017-1-16 22:29
ching 你對線有加了密傢伙外網啊?是否可以唔加?就用翻duelund原來的外網?

其實個網無屏蔽作用。加唔加都得
回復

經過各位師兄苦口婆心嘅“勸導”,渡人升仙嘅“決心”,令小弟成晩瞓唔着
小弟已經成功將線芯增加一倍 (即係一芯增至兩芯....
唔記得影相已經上咗機試
浸徐勁咗好多,低音明顯強好多,密度都高咗唔少
仲好似加咗“感情”上去咁
不過睇嚟需要唔少時間煲,過一段時間再同大家update

喜歡音色朋友,真係當埋條底褲都要試試呢條線

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-1-17 20:22
經過各位師兄苦口婆心嘅“勸導”,渡人升仙嘅“決心”張,令小弟成晩瞓唔着
小弟已經成功將線芯 ...

謝謝分享,行緊去當鋪

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2017-1-17 20:22
經過各位師兄苦口婆心嘅“勸導”,渡人升仙嘅“決心”,令小弟成晩瞓唔着
小弟已經成功將線芯增 ...

Ching, 可否告知大慨做價及如何入手。感謝!
回復

其實係邊間代理?
回復

racewong 發表於 2017-1-18 08:09
其實係邊間代理?

條線係散線DIY.....
料都係D Hiendy 兄弟幫手

正式大中華區代理好似係國內嘅小皇音響
不過通常都係自己訂線DIY....
同埋我自己想用KLE頭
回復

Hungmo 發表於 2017-1-18 08:26
條線係散線DIY.....
料都係D Hiendy 兄弟幫手

Oic, 咁又幾經濟喎
回復