新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tjausw

[品牌] SCHNERZINGER 同好會

boys456 發表於 2017-7-16 08:35
boys456 phone videos:
http://www.youtube.com/playlist?list=PLwf2XZgThF5mEKdSXPCQNjWdVxu88UqXU]
boys ...

Open reel play jazz, please press here~
回復

boys456 發表於 2017-7-18 03:29
Open reel play jazz, please press here~

Betta @ cd, please press here~

Betta @ vinyl, please press here~
回復

raymond_yeah 發表於 2017-7-18 00:29
Hi 各位師兄,唔知係呢度回復啱唔啱,隨口問多句,有無師兄升級,剩多條入門1000RCA
咁架,想試試。又唔想 ...

Reference 1000,都係reference , 真架, 一d 唔失禮,當然你會聽到,每一級的分別
回復

boys456 發表於 2017-7-18 03:43
Reference 1000,都係reference , 真架, 一d 唔失禮,當然你會聽到,每一級的分別

多謝師兄理解。

純粹好奇想試試,邊位師兄有入門的2000亦可以pm傾下。

再次多謝各位師兄!
回復

Reference 2000,用家是收了貨一個多月左右
回復

Betta @ 24/192 please press here~
回復

Changsan 發表於 2017-7-18 23:07

鐳射燈(電子墨斗) check 平水企水
回復

聲音又上一層樓,我真係無你咁認真,用五金鋪平水儀, 企水用平水尺
回復

boys456 發表於 2017-7-21 15:01
聲音又上一層樓,我真係無你咁認真,用五金鋪平水儀, 企水用平水尺

HI boys456 hing,唔知師兄用咩型號的信號線,可否pm價格,考慮一下系米去訂一條。THX
回復

raymond_yeah 發表於 2017-7-21 16:37
HI boys456 hing,唔知師兄用咩型號的信號線,可否pm價格,考慮一下系米去訂一條。THX ...

我無留意啊Changsan 自已答吧...
回復

boys456 發表於 2017-1-18 15:53
有嘢問都得.....會盡快答..昨天聽聞你系統升到200%......5.5寸低音出到演唱會大喇叭的能量,但是無booming.. ...

請教咁多位C兄部EMI 跟1長1短天綫 3個電源轉換頭 (歐式 英式 美式)
還有個細電子牛 配件齊嗎?如果齊 咁後面5個插制做什麼用 插什麼?
另左邊4個啪制 右邊3個啪制 聽說係微調用
咁右邊最后粒制做什麼用?啪3個位置的3粒燈都着

個5粒制做?用

個5粒制做?用
回復

法国明 發表於 2017-8-2 20:48
請教咁多位C兄部EMI 跟1長1短天綫 3個電源轉換頭 (歐式 英式 美式)
還有個細電子牛 配件齊嗎?如果齊  ...

配件齊, 建議長天線,你也可用短(包括埋),英美歐插係比你所在地和旅行用, protector 後面可接其他protector 和booster..你的燈掣在正前方?
回復

boys456 發表於 2017-8-3 03:12
配件齊, 建議長天線,你也可用短(包括埋),英美歐插係比你所在地和旅行用, protector 後面可接其他protecto ...

前面没灯制 一插电上面三粒灯長着
左边四粒一样 右边三粒一样 右边最后粒唔同(第四粒) IMG_0113.JPG IMG_0115.JPG
回復

法国明 發表於 2017-8-2 20:48
還有個細電子牛 配件齊嗎?如果齊  ...

其實我估大部份人都唔知啲制做乜,只係㩒來㩒去自己試聲....
回復

法国明 發表於 2017-8-3 05:52
前面没灯制 一插电上面三粒灯長着
左边四粒一样 右边三粒一样 右边最后粒唔同(第四粒) ...

後面可接1x EMI BOOSTER and 4x EMI REPEATER,NETWORK PROTECTOR 接上可代替power supply,最後粒掣都係微調, 左1,2,3,4 到右5,6,7調好後,到右8這粒,也是zero, I, II, 選你最喜歡的聲音,from Michael : [3/8 17:16] Michael Schwab: yup, the older case without the button.. button is just for convenience
[3/8 17:16] Michael Schwab: same technical inside
[3/8 17:16] Michael Schwab: for light off just unplug the external power supply
still powerful but less effective without light.
回復

starck 發表於 2017-8-3 18:03
其實我估大部份人都唔知啲制做乜,只係㩒來㩒去自己試聲....

唯有再post 上次在Schnerzinger 花絮的介紹,protector 由左1,2,3,4 到右,5,6,7,8  啪掣選自已喜歡的聲音,你夠自信,累積經驗,咪快d, 唔夠信心,又問下人,啪來啪去梗有,學習過程中嘅一部分.
回復

boys456 發表於 2017-8-3 22:51
唯有再post 上次在Schnerzinger 花絮的介紹,protector 由左1,2,3,4 到右,5,6,7,8  啪掣選自已喜歡的聲音, ...

參考protector 啪掣fine tuning
參考protector 啪掣,please press here~
回復

Changsan 發表於 2017-7-18 23:07

8月demo Giga piccolo protector, Grid repeater.
回復

Anyone has experience of their power cable ?
I love the sound of the x8000t RCA and it's a perfect piece in my little system!
回復

最近收了台舊款grid protector
但有幾個問題煩惱著小弟
希望在這裡請教各位師兄

首先小弟爬了一下SCHNERZINGER文知道舊款GRP是沒有配電子牛的,
所以當GRP通電後3粒燈也不會亮,哪小弟要怎樣得知GRP是正常運作當中呢?
沒有亮著的3粒燈會影響GRP的效果嗎,這個電子牛能另外購買嗎?

手上的GRP的電源線是可更換的美式插頭,如換上古河NCF頭會有更好的效果嗎?
得到的GRP的配件是不包含任何電源轉換頭的,如換上英式的轉換頭,會有反相問題嗎?

最後一個是天綫問題,本打算更換原廠天綫,在淘寶網找了一下發現天綫有分內孔同內針兩種
而GRP機身的天綫接口同原廠天綫的接口也是內孔式
究竟小弟接上原廠天綫的時候,天綫有沒有在運作呢?而我要買內孔還是內針的天綫來更換?

抱歉一次提出這麼多問題,但在網上找不著答案,只好在這裡尋求幫助
回復