新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: DigitalMana

[測試報告] P.6更新: USB小玩具大測試(JB,Regen,iFi iUSB3.0,iPurifier2, w4s ...

我用Auralic Aries是不是不需要加 ifi power 或 光纖 ?
因電源已經處理。
回復

mufans 發表於 2017-2-11 22:28
我都同Mana兄同martin兄嘅發現一樣,ifi ipower其實好好,我試過一隻台灣出嘅LPS(當然係抵玩嘅)用nanot ...

其實一開始我見到iPower都系感覺:

SMPS開關電源,好極有限,一定要換LPS!

但試過不少LPS,最後都系死死氣用返iPower。。。iPower真系好鬼靜

我現在d發燒友friend來我家,一聽到iPower系SMPS,立刻用鄙視的眼光看著我,心裡面想“你一生玩HiFi的聲譽就此毀於一旦啦。。。以後好難再同你做friend啦”

但每次聽完iPower後,跌到一地都系眼鏡。 現在幾個friend都入左iPower,有個癲到連USB Hub,router等全部用曬,重話效果改善不小,下次去他家等我去證實一下在回來報告。

評分

查看全部評分

回復

aron1138 發表於 2017-2-12 22:00
我用Auralic Aries是不是不需要加 ifi power 或 光纖 ?
因電源已經處理。
...

兄弟,你Auralic Aries用什麼電源? V? A?

有沒有外接DAC?
回復

我用大白羊飛秒鐘+LPS
外接Lampizator DAC
回復

aron1138 發表於 2017-2-14 00:41
我用大白羊飛秒鐘+LPS
外接Lampizator DAC

LPS 是哪一個?

Lampizator DAC 是用什麼輸入? SPDIF?USB?
回復

LPS 用大白羊。DAC 用USB
回復

aron1138 發表於 2017-2-14 22:39
LPS 用大白羊。DAC 用USB

DAC用USB,我建議就直接用micro iUSB3.0升級系統
回復

DigitalMana 發表於 2017-2-15 09:15
DAC用USB,我建議就直接用micro iUSB3.0升級系統

師兄:

請問如只用Ifi iUSB3.0的話, 接駁電腦的usb3.0 Port 還是usb2.0 Port比較好聲? 另外如串上Intona, 是否Intona接駁電腦先較好, 試過駁在Ifi iUSB3.0之後嗎 ?

PC > Intona > iUSB 3.0 > DAC
PC > iUSB 3.0 > Intona > DAC

Thank you

回復

回復

aron1138 發表於 2017-2-12 22:00
因電源已經處理。
...

我都係Aries,加左iusb3.0改善極其有限,反正叫我盲聽我分唔到,心理上覺得maybe靜左少少
回復

多謝師兄分享!我想大白羊在USB output 已經做得好好!!

回復

locomotive02 發表於 2017-2-15 17:04
師兄:

請問如只用Ifi iUSB3.0的話, 接駁電腦的usb3.0 Port 還是usb2.0 Port比較好聲? 另外如串上Intona, ...

如果用intona,一定唔好直接連DAC。intona隔離做得好,但data同電源處理就真係好一般。用intona,中間一定要加個iusb或regen隔一隔,再入DAC。

兄弟,為左你,我專登打電話問我一個玩大白羊的friend,佢用左iusb加雙頭線,佢話iusb提升了音質15-20%,雙頭線再提升5%。佢话幾千元真係鬼抵玩,效果大過佢條成皮野嘅信號線

以上信息,暫供兄弟參考,下次我有機會去他家,幫你再次確認一下
回復

多謝幫助
回復

上兩個禮拜,我話有個大陸微博測試LPS發燒電源,想轉載俾大家,點知好快就唔見左。。。

宜家他又post返出來,我問緊他可不可以俾原稿我,我將它轉成繁體同英文,幫他分享出去。現在大家可以去呢度看簡體版:

http://blog.sina.com.cn/s/blog_1323b8cac0102wtkz.html

回復

The test results only covered item 1 to 4.  Item 5 iFi power test result was not published.
回復

Panda 發表於 2017-2-23 23:08
The test results only covered item 1 to 4.  Item 5 iFi power test result was not published.

I think he will publish them in part 2 of his article, may be next week.
回復

請問雙頭USB線,有沒有分一頭是數據,一頭是電源?
回復

KKU 發表於 2017-2-26 04:19
請問雙頭USB線,有沒有分一頭是數據,一頭是電源?

通常廠線都有分
回復

Hungmo 發表於 2017-2-26 09:29
通常廠線都有分

哦,咁若果無分,可以隨便插在iFi iUSB3.0嗎?因我两年前買的一條看不到有分
回復

KKU 發表於 2017-2-26 14:50
哦,咁若果無分,可以隨便插在iFi iUSB3.0嗎?因我两年前買的一條看不到有分  ...

如果有多D info 有可能會答到你, 2個頭最大意義係電同data分開。
如果求其插都得,應該條線都無咩意義

目前只可以答你“唔知”或者“黃大仙先答到你”
回復