新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 25123|回復: 57

[合併擴音機] Accuphase E470 vs McIntosh MA8000

In Canada they sold at the same price.
Which one would you choose?
I am using E407 bought in Hong Kong in 2000 still running perfect.
Thanks for advice.
睇下你用乜speaker?其次 MA 8000真係用E470同價?HK買 MA 8000要約80k ,E470約45k?如真係的話HK老麥行咪食水勁深!
回復

相同價錢?!計港紙都賣45K定80K?
回復

不如試下馬仔新個部 PM-10
回復

wildmanhk 發表於 2017-1-19 15:56
睇下你用乜speaker?其次 MA 8000真係用E470同價?HK買 MA 8000要約80k ,E470約45k?如真係的話HK老麥行咪 ...

是加拿大Accuphase食水深。
E470 加幣$13500大元。
MA8000 美金$10000大元。
聲仲沒有機會比較。但工藝上手工上比 Accuphase好過佬麥兩條街
但聲就要請教一下大家。
小弟心想如果MA8000同470的聲同級仲有人買McIntosh?
金仔真的有買貴無買錯?
請教請教
回復

wai3462 發表於 2017-1-19 16:16
相同價錢?!計港紙都賣45K定80K?

McIntosh 在加拿大價錢比較合理。
但小弟覺得老麥手工好差。
回復

主要睇下你聽咩音樂類型,同埋你speaker係乜model。 美國佬手工粗支大葉,日本金工精美好難咁樣比較要睇下你取捨, 好多人就係鍾意老麥兩個大blue window
回復

gykl3344 發表於 2017-1-19 18:25
McIntosh 在加拿大價錢比較合理。
但小弟覺得老麥手工好差。

其實,如果師兄覺得老麥手工好差,
還有要買老麥的理由?
回復

K2wong 發表於 2017-1-19 21:06
其實,如果師兄覺得老麥手工好差,
還有要買老麥的理由?

仲要比較聲
Hk$45000 同 HK$ 78000的分別
回復

聲似乎老麥MA8000會好唔少喎,兩部都去聽下囉!
回復

gykl3344 發表於 2017-1-19 21:25
仲要比較聲
Hk$45000 同 HK$ 78000的分別

請問師兄,人在加拿大定香港?
回復

加拿大的電壓是110V 日本是100V ,不知道上日本網站購買100V日本版,運去加拿大是否可行
(報入口稅可能超貴)
回復

sasihara 發表於 2017-1-19 22:17
加拿大的電壓是110V 日本是100V ,不知道上日本網站購買100V日本版,運去加拿大是否可行
(報入口稅可能超貴 ...

我都係想咁提議,
金仔手工好,
買水貨都唔驚。
回復

sasihara 發表於 2017-1-19 17:17
(報入口稅可能超貴 ...

艱難大係 120Volts, 實際係約 125Volts,  老尾先係 110.

同日本100V電壓相差25%唔用牛直插我都想知可以頂得幾耐先燒!
回復

我用緊老麥手工唔錯,邊度差呀?
回復

Wing1238 發表於 2017-1-19 22:39

呢個就係一個問題了。
因為樓主覺得老麥手工勁差,
所以我勸樓主唔好諗老麥比較好。
始終有條剌在心中。
回復

我覺得老麥手工唔錯,邊度差呀? x 2
回復

我都想水貨。加紙8000 include transformer.
等於港紙48000。
回復

好難打中文。
No offense to MAC user.
If u look at entry level MC 152's even 7900. material such as the RCA connects.
MC use sheet metal stamping.  All Accuphase RCA connectors made by lathe.
The dicference is by lathe the tolerance on the diameter is much much better resuls in a better contact with the RCA plug.
I looked at the metal case.  MC panel is thin and uneven.  
Accuphase is a lot thicker and a lot flatter and even.
Maybe MC put all the effort on the circuit design.
回復

K2wong 發表於 2017-1-19 22:34
我都係想咁提議,
金仔手工好,
買水貨都唔驚。

我同意
但MA8000會不會好聲好多?
如果好好多就唔同睇法
回復