新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: la1209

[分享] 忘了時間的鐘

Aurender W20 內置鐘定係OP13 鐘好D ?

回復

唔知可不直配 K01x??
回復

Kam328 發表於 2017-3-15 17:23

可以,我在使用中
回復

Kam328 發表於 2017-3-15 17:23

Simply check if the machine has "10MHz External Clock Input"
回復

hkbg 發表於 2017-3-15 16:51
Aurender W20 內置鐘定係OP13 鐘好D ?

w20 manual同機身都無寫可唔可以reference clock直入,但有人試過直插reference clock入w20,聲音係有變化但唔確定係唔係因為clock signal準咗,因為w20嘅display睇唔到係唔係lock到個reference clock。

reference clock如10M鐘,係用嚟regulate出44.1/48word clock rate嘅master clock,本身係唔會出44.1/48 word clock rate。

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2017-3-16 07:47
w20 manual同機身都無寫可唔可以reference clock直入,但有人試過直插reference clock入w20,聲音係有變 ...

W20係入44.1/48 clock. 因可link 入DCS Clock
回復

tst123 發表於 2017-3-15 19:20
可以,我在使用中

有tst123兄推薦, 上綱訂反部先.  謝謝!
回復

睇內籠有條件換隻箭豬牛喎
回復

tst123 發表於 2017-3-8 20:55
很視乎組合及師兄要求,Cybershaft 優勝係正常,畢竟貴10倍。

性價比一定仍是GPS鈡,如果師兄未有添置LP ...

CHing, can this 10M clock direct into K01? pls advise
回復

shooter 發表於 2017-3-22 11:59
睇內籠有條件換隻箭豬牛喎

箭豬牛未必好得過隻原庄 R-core 牛喎。

況且已和 Cybershaft 溝通過,他們出貨前對每部鐘都再獨立 calibrate 及調校過,所以連用家自己更换 IEC 插座也不同意。
換牛的話,小弟有保留。

評分

查看全部評分

回復

t93288 發表於 2017-3-26 10:05
CHing, can this 10M clock direct into K01? pls advise

Yes, you can simply refer to Cybershaft web site
回復

tst123 發表於 2017-3-15 19:20
可以,我在使用中

Hi tst123兄, long time no see, 小弟也从AMR轉投K01X了, 睇完各師兄的评價后也剛入了OP13, 因之前從未玩過鐘, 有一個小問题想请教一下。我见朋友部K01X驳G01後K01X个Display會show"Clock 10M", 但我驳OP13就無, 但K01X Clock的籃燈是著的, 请問這样是否代表無接成功?
回復

keith824 發表於 2017-4-5 16:46
Hi tst123兄, long time no see, 小弟也从AMR轉投K01X了, 睇完各師兄的评價后也剛入了OP13, 因之前從未玩 ...

由內置鐘轉用Cybershaft 時,K-01X 會show 有clock 10M 而且閃下閃下,lock 左之後clock 10M 顯示會消失,K-01X 的最後clock 藍色燈會亮起

聽感會好大分別,用左 Cybershaft 低頻會大幅改善,個鐘煲返200小時後會漸入佳境,至於接缐方面,用跟機PC平衡度最高,鐘線方面可以比較跟機的50ohm 和其他75 ohm 牌子,宜選中性表現為主
回復

tst123 發表於 2017-4-5 18:37
由內置鐘轉用Cybershaft 時,K-01X 會show 有clock 10M 而且閃下閃下,lock 左之後clock 10M 顯示會消失 ...

Got it & thanks! 之前未試都半信半疑,剛一開聲真的聽到個低頻豐滿咗好多,更期待run in 後的表現.
回復

Run in 200 個鐘後,聽鋼琴更像真
回復

寫寫自己聽鐘的心得
目前使用二嫂grandiso k1 sacd
clock有 二嫂最新的g02x, Cybershaft op13,還有SRS 的銣鐘(新品,非拆船貨)
接法是go2x的10M out接grandiso k1 ,10M in分別接測試的Cybershaft &SRS 的銣鐘
中間時間也穿插切換比對go2x內部的10M clock
鐘線使用標準50 ohm的vdh mc silver 65G bnc& darTZeel 50ohm bnc
先說結論:古典樂的最佳搭配還是要用 銣鐘,音場層次分明,爆棚不亂,細節彷彿帶入現場般的自然
             爵士,流行樂,人聲,Cybershaft op13是絕品,
那二嫂的g02x呢?不就要丟垃圾桶, 非也!
有興趣的大大請聽下回分解!

評分

查看全部評分

回復

dandylinpsst 發表於 2017-4-6 15:23
寫寫自己聽鐘的心得
目前使用二嫂grandiso k1 sacd
clock有 二嫂最新的g02x, Cybershaft op13,還有SRS 的銣 ...

期待dandylinpsst兄继续
回復

刚收,到Cybershaft 的 UPOCXO-01-OP13, 馬上駁去二嫂的D 02,
聲音大幅抛離自家装制的22M原子鐘.真的值得買
回復

audiodiyer 發表於 2017-5-2 21:22
刚收,到Cybershaft 的 UPOCXO-01-OP13, 馬上駁去二嫂的D 02,
聲音大幅抛離自家装制的22M原子鐘.真的值得買 ...

Welcome aboard You'll like it more everyday  
回復

我都入咗OP-13, 我用它直入K03x, 我嘗試用master clock in, 但不成功。請問知唔知道是否只可用sync clock in?
回復