新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5028|回復: 7

[黑膠系統] 新年頭, 開返一個細箱仔先. Ortofon ST90

用緊 Ortofon MC Windfeld, 4 ohm impedance, 唔敢亂試, 穩陣當然係配返 Ortofon SUT 啦. 之前都考慮過舊款 Ortofon SUP T100, 但二手都唔平, 又較少有. 而呢隻Ortofon 出了無耐的牛牛, 除input 能對應2-60 Ohms外 (我都覺得奇怪,點可以做到咁wide), 還有齊 Balanced I/O, 合晒我的何車, 配上Ayre P5xe phono, 行 balanced 或 RCA 都得, 好好玩. 之前只用 Ayre phone , Gain 有70dB, Gain 其實已經足夠. 而家將Ayre set 返 Gain = 50, 加呢隻牛牛的24 dB, Gain 仲比之前仲大左4dB. 咁加隻 SUT 係咪多舊魚? 我可話你地知, 呢舊係多春魚, 好好味呀, 正!

評分

查看全部評分

依部st90超正呀! 我之前都有考慮過買ortofon唱頭+st90, 不過最終買左shelter accord.
回復

同廠最易夾
回復

升壓牛對震盪好敏感,做好避震會好聲好多
回復

也是,等我慢慢試下!
回復

epic 發表於 2017-1-22 18:49
也是,等我慢慢試下!

Thomas果塊零震枱去墊隻牛牛
回復

epic 發表於 2017-1-22 18:49
也是,等我慢慢試下!

平平地墊三粒鈦磚已靚聲好多,最平方法是係淘寶買幾粒鈦鏍絲母,效果一樣
回復

我用塊 musical fidelity stable 1 isolation platform 承起隻牛牛,正!
回復