新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14417|回復: 28

[電源線] 新年前放血入威馬小真龍同藍調PC

玩左幾年,都未試過玩過萬嘅線,比大家咁多毒post毒害,加上之前試過Wilmer啲地盒地線,令到啲聲生猛左,好氣好力左。諗住同合併換pc, 又唔知搵咩牌子,預算又不多,不如試下馬爺嘅小真龍,第一次用銀線同埋銀插頭,有啲期待。

條線好粗壯同好重下,造工同大牌子都係非常好,尤其個碳纖頭好靚,之前用嘅pc都係膠頭,所以更顯得精緻。

攞左返黎未得閒,就插去最就手嘅解碼,原本用緊Viard Audio HD12, 即刻覺得聽多野,高音多左,能量多左,音場大左,但啲聲音好響,不耐聽。咁就著住冇理佢。

幾日後上個weekend插去部金仔合併(原本用緊AR 3000古河銅頭),都係同一樣嘅感覺,唯有煲下。再過左幾日,啲聲舒服左,能量好似冇咁衝,整體漸趨向中性,中高低平均左,仍然覺得聽多左唔少野,啲彈結他,喉聲都明顯左,音樂感好好。

藍調

藍調

碳纖鍍銀頭

碳纖鍍銀頭

小真龍

小真龍

碳纖銀頭

碳纖銀頭

評分

查看全部評分

似乎的煲下有明顯改善,恭喜
回復

做乜咁快又影埋 Harmonica?
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-1-21 19:15
做乜咁快又影埋 Harmonica?

一次過,頭先插左落DAC, 等Harmonica run in下,可以快啲聽靚音樂
回復

勁呀! 條小真龍好型
回復

oasis789 發表於 2017-1-21 19:05
似乎的煲下有明顯改善,恭喜

我煲左小真龍140個鐘,音場濶得黎又好真實通透,係bass仲爭啲! 但已經好好聽好舒服!

好期待煲好條Harmonica可以令DAC再出靚啲聲。
回復

mufans 發表於 2017-1-21 19:44
我煲左小真龍140個鐘,音場濶得黎又好真實通透,係bass仲爭啲! 但已經好好聽好舒服!

好期待煲好條Harmon ...

咁真係睇下師兄harmonica 放dac 表現點,如果我入harmonica, 我估都係 俾dac 用
回復

racewong 發表於 2017-1-21 19:36
勁呀! 條小真龍好型

外形好有氣勢,個頭好靚,終於唔係用膠頭了

其實條Harmonica都好靚,同埋好鬼重。見馬sir比好價,諗都唔諗就入左先算。
回復

oasis789 發表於 2017-1-21 19:51
咁真係睇下師兄harmonica 放dac 表現點,如果我入harmonica, 我估都係 俾dac 用

等我煲多幾日再分享有咩改善。
原本有諗過繼續再入小真龍放DAC,但要荷包休養了!
回復

racewong 發表於 2017-1-21 19:36
勁呀! 條小真龍好型

真龍仲型
回復

我上次去威馬間廠, 見到佢條喇叭線唔記得係咪真龍. 的確係好型.
回復

racewong 發表於 2017-1-21 22:20
我上次去威馬間廠, 見到佢條喇叭線唔記得係咪真龍. 的確係好型.

好似係
回復

師兄,真龍和Harmonica声音上相差幾多级,最差就是係連威馬sir到都冇demo試聽, 如果唔係我都好大機會會買
回復

AndyChan@FB 發表於 2017-1-21 23:28
師兄,真龍和Harmonica声音上相差幾多级,最差就是係連威馬sir到都冇demo試聽, 如果唔係我都好大機會會買 ...

價錢都爭幾級呀,之前插條小真龍去dac,個種分別真大過過換條harmonica, 不過用harmonica時合拼已用緊小真龍,好難咁直接比較!但用過真龍系列真係唔想再用平啲嘅線呀!
有demo梗係好,相信真龍系列好賣啦!
回復

racewong 發表於 2017-1-21 22:20

版主咁好去過廠睇
回復

mufans 發表於 2017-1-22 14:28
版主咁好去過廠睇

你睇下馬Sir個簽名咪知囉! 我都訪問過馬Sir
回復

mufans 發表於 2017-1-22 14:27
價錢都爭幾級呀,之前插條小真龍去dac,個種分別真大過過換條harmonica, 不過用harmonica時合拼已用緊小真 ...

呢個問題我都問過馬爺,真龍線全人手製作,即叫即蒸,無乜可能有Demo
回復

racewong 發表於 2017-1-22 17:07
你睇下馬Sir個簽名咪知囉! 我都訪問過馬Sir

真係要留意下hiendy個視頻先得!
回復

mufans 發表於 2017-1-22 21:34
真係要留意下hiendy個視頻先得!

下次拍D靚女吸引下你地先
回復

racewong 發表於 2017-1-23 00:14
下次拍D靚女吸引下你地先

,係我懶冇入去睇啫
回復