新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 19216|回復: 57

[官方測試報告] racewong report - 每人都要買三四套既Increcable - iBLOCK

鎗王係咪次次都介紹天價產品? 唔係囉. 只要件產品夠靚仔, 又真係有改善的話. 我一定會介紹比大家, 好似本文主角- INCRECABLE iBLOCK.

上次試完地線, 當然要試埋佢地個四舊膠磚啦, 其實我稱iBLOCK為膠磚又有D唔係咁啱, 因為這iBLOCK底面使用黑色膠質物料外, 中間仲有一塊幾厚身下既水松木. 都係果句啦, 有關佢地既設計及理念, 有興趣自己去下面條LINK睇睇啦.

iBLOCK

我將這iBLOCK墊在我部CD8腳底. 開聲時我只感到中底頻的彈跳力好左少少, 真係好左少少咋. 心諗INCRECABLE咁大間廠, 無理由咁少改善都推出市場掛. 之後我就將四粒IBLOCK放在機底與SOLIDSTEEL板中間, 即係唔用CD8既膠腳. 立即聽到好大既改善. 大家記住, 係改善, 唔係改變. 因為我聽到全頻質感都有提升, 最正係中低的厚度與彈跳力提升得最強.

之後睇番佢地網站講, 這iBLOCK除左用來墊機, 也可用它作吸震用途, 即是將這iBLOCK放在機頂, CDP就可以放在TRAY上方, AMP的話就放在牛牛位置的頂殼上. 都可以起到吸震作用.

我就使用這iBLOCK放在我的CD8 CD TRAY的面蓋上作. 使用人聽小品作測試. 發覺加左這IBLOCK後, 中底頻的線條實淨左少少. 我見佢咁得意, 咪又試下將這iBLOCK放在我對SPENDOR D7頂囉. 丫, 這次的改善係分隔度好左, 將這iBLOCK放在喇叭頂不同位置. 音場的深度都有少少改變. 好鬼過引.

我再睇睇代理SEND左三套iBLOCK比我, 我咪試下將對SPENDOR D7的釘腳甩開, 再用這iBLOCK墊底又試試. 頂, 墊左iBLOCK的SPENDOR D7, 其中底頻的彈跳力與量感都有一定提升. 音場深闊就最為明顯. 而最擔心的高頻又無衰減. 當然, 線條方面比晒用金屬釘腳係無收到咁緊, 略為鬆化番少少.

至於iBLOCK除左可以墊機墊喇叭, 放機頂吸震外, 用家亦可使用iBLOCK放在你的墊板與HIFI RACK中間, 好似以下的相片咁.

講左咁多. 套iBLOCK墊材會唔會好貴?!

我答你...$650一套. 一套四件.

我諗每個HIENDY會員都應該買番三四套喺屋企慢慢玩.

- 完 -

代理: Audio Access 駿博音響
實價: $650 (一盒四件)
零售: 旺角輝煌音響 (友誠11/F)

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2559086

評分

查看全部評分

終於介绍番啲平嘢,啱晒小弟等草根。  
回復

真係幾平!!!
回復

墊下電處都好喎
回復

CKKeung 發表於 2017-2-11 15:20
終於介绍番啲平嘢,啱晒小弟等草根。

你係草根?! 暈
回復

槍王介紹塊e50 墊板,我都係度諗下面就咁放,好似唔係幾好,但加埋依舊INCRECABLE iBLOCK.可能效果會幾好 多謝介紹
回復

wuying908 發表於 2017-2-11 17:03
槍王介紹塊e50 墊板,我都係度諗下面就咁放,好似唔係幾好,但加埋依舊INCRECABLE iBLOCK.可能效果會幾好 {:5_ ...

更正價錢, 650一套
回復

請問可否直接放喺地下嚟墊機或 LPS?
回復

呢排好多報告喎
回復

tonileung 發表於 2017-2-11 20:01
請問可否直接放喺地下嚟墊機或 LPS?

可以, 官方都係用MVD1墊佢個拖板
回復

Hungmo 發表於 2017-2-11 20:02
呢排好多報告喎

要介紹多D產品比你們地丫嘛

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2017-2-11 19:05
更正價錢, 650一套

唔該
回復

racewong 發表於 2017-2-11 20:16
可以, 官方都係用MVD1墊佢個拖板

回復

有d似洗碗海綿
回復

鎗王大大, 呢個正呀!!
今次會唔會有優惠?
回復

呢種水松木中間、上下膠有坑紋的墊,十幾年前已有。至於那個牌子先出我就唔清楚。十幾年前我買的是沒有牌子的,價錢唔記得,印象中2百元左右。當時亦留意到一個美國墊板和架牌子 Mapleshade 亦有用這種水松墊來配合他們的板使用。

當然物料不同,效果也不同。
回復

skyidea 發表於 2017-2-11 23:08
鎗王大大, 呢個正呀!!
今次會唔會有優惠?

幾百蚊貨仔, 應該無優惠了
回復

eds60 發表於 2017-2-12 02:09
呢種水松木中間、上下膠有坑紋的墊,十幾年前已有。至於那個牌子先出我就唔清楚。十幾年前我買的是沒有牌子 ...

7308都係用水松 加板
回復

racewong 發表於 2017-2-12 02:57
7308都係用水松 加板

7308 用的是 Ringmat 板和 Dome。
回復

eds60 發表於 2017-2-12 03:03
7308 用的是 Ringmat 板和 Dome。

我知係, 但中間果D咪又係水松墊??
回復