新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12028|回復: 33

[官方測試報告] racewong report - 科技先決, 世紀格雷 9i-80s音訊解碼器

我記得上年我第一次測試世紀格雷部頂級9i-AD

令人又愛又恨的世紀格雷 9i-AD

當時部9i-AD單以解碼部份, 已經能夠接近我部AUDIO RESEARCH 前旗艦CD8. 事隔一年, 世紀格雷重點推廣這部9i-80s, 究竟可以強到甚麼地步呢? 這連我都好有興趣知道, 所以當我知道這部80s推出後, 我立即要求送一部到香港給我測試.

甚麼開箱文, 技術文, 使用文, 我不再述說了, 大家有興趣可以看看1010的文章.

世紀格雷9i-80s音訊解碼器開箱,介紹及使用報告(完成)

我要講既係當日開箱新機上架,

訊源方面我初時只是使用ANTIPODS DSGT MUSIC SEVER,

透過ifi usb3.0及VIARD同軸線, 輸入到80s, 煲機三星期, 再使用我的ARC CD8同軸輸出, 與本來的CD8內置解碼比較一下. (值得一提係條同軸線, 我是使用VIARD HD SILVER), 一條幾千蚊貨仔既同軸線, 其表現竟可改變我的決定.

我本來的決定是甚麼?! 我自從買入ANTIPODS DSGT後, 使用了兩星期, 發覺其播放44.1檔案都已經有不錯的表現, 心想, 部ARC CD8可以安心放售了. 以後只需使用ANTIPODS DSGT播放FILE就可以啦.
誰知當我部CD8使用VIARD 同軸線輸出到80S後..........

這次我用了一個很簡單的方法測試, 部CD8的XLR就使用GURU XLR接駁到前級, 另外, 我又使用VIARD 同軸線接駁CD8與前級REF5se.

而80S的輸出就使用一對NEOTECH入門RCA NEMOI 1220接駁前級REF5se. 可能你地睇開我的文章都知道REF5se的XLR比RCA靚聲, 點解唔用番80S的XLR輸出?

其實就依個80s的RCA & XLR輸出問題, 我自己就測試左好多次AB. 先唔計對XLR 與RCA的級數問題, RCA在輸出GAIN的確比XLR略高少少, 不過並唔係代表XLR唔好聲, XLR的輸出與我部CD8的XLR輸出GAIN差唔多. 世紀格雷這部80S在RCA輸出部份, 的確做左好多野, 令到RCA輸出比XLR更靚聲, 就好似中頻的分析力與水份, RCA就最明顯高班過XLR.
所以最終我都係使用RCA輸出到我部ARC REF5se前級, 由於佢既RCA輸出GAIN比XLR略高, 所以我在部REF.5se聽感上, 並無甚麼不妥, 反而比XLR更高分析力.

測試器材,

CAS: Antipods DSGT, ( PC - 威馬K2s) ifi USB3.0
世紀格雷: 9i-80S
ARC CD8/Ref5se/Bryston 7BsstC/Magnepan 3.7
IC - VIARD, GURU , Matisse Gold Ref. LE ,
SC - Acoustic Harmony G1

測試軟件全部都是使用CD, 人聲古典流行曲咩都試齊.
測試結果由CD8作轉盤, 通過VIARD COXIAL輸出到這世紀格雷的表現, 比只用CD8內置解碼. 分析力, 音場的深闊, 質感密度都能與我的CD8打平手, 如硬要找出分別, 我諗音場的表現, 兩者會有較大分別.

CD8 音場比較LAID BACK, 偏柔和.
80S 音場比較前傾, 大約在屏風後兩尺左右. 質感偏硬淨.

在配件上, 我使用了SHUNYATA PYTHON CX, VIARD HD SILVER COXIAL CABLE, Synergistic Research MiG 2.0墊材. 相信已能發揮這部80S的九成表現, 還欠一成就只差煲機時間只煲了三星期吧.

總結, 以人仔6000蚊不到的價錢, 可以與ARC前旗艦CD8有咁接近的聲音水平, 尤其是在音效上的表現, 我實在不得推介比大家認識-世紀格雷80S這解碼器.

雖然依家香港未有代理這部世紀格雷80S, 但大家如果試試佢的功力, 可以PM我啦, 等我安排我家作DEMO ROOM吧.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2562225

評分

查看全部評分

舊年部9iAD 唔係冇位放我差D入左手,依家又要我諗?
回復

bigpun1975 發表於 2017-2-3 18:38
舊年部9iAD 唔係冇位放我差D入左手,依家又要我諗?

一係比你拎番屋企試左先啦. 最多跟埋條VIARD COAXIAL比你啦.  
回復

racewong 發表於 2017-2-3 18:52
一係比你拎番屋企試左先啦. 最多跟埋條VIARD COAXIAL比你啦.

又黎
回復

想知有無網絡電台,因電視太差,所以我每日有有一至二個鍾聽電台
回復

似乎細廠用心做解碼都會有驚喜喎
回復

wk163388 發表於 2017-2-3 19:59
想知有無網絡電台,因電視太差,所以我每日有有一至二個鍾聽電台

呢部只係解碼

世紀格雷,什至接近全部國產播放器,九成都唔會直接支持網絡電台,因為内地收唔到、亦唔比聽,呢個功能根本對國產機係冇用

但係如果自己識 set,可以揾支持 DLNA 嘅播放器,再借第三方 apps 推送返去個播放器度出
回復

mufans 發表於 2017-2-3 20:06
似乎細廠用心做解碼都會有驚喜喎

世紀格雷唔算細,淨做音響、淨做自己品牌,冇其他周邊業務,佢地算好很大架啦

好多「大廠」其實好多自家品牌以外業務先至「大」,如果分拆返出嚟,可能仲細過鬼佬車房廠
回復

今日係版主大人家中有幸聽過, 以尼個價錢令我对國產解碼改觀!
回復

7500martin 發表於 2017-2-3 20:32
今日係版主大人家中有幸聽過, 以尼個價錢令我对國產解碼改觀!

幾千蚊貨仔, 真係好正啦
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-2-3 20:12
世紀格雷唔算細,淨做音響、淨做自己品牌,冇其他周邊業務,佢地算好很大架啦

好多「大廠」其實好多自家 ...

外國好多牌子都係咁
回復

有得家訪我都想去
回復

racewong 發表於 2017-2-3 21:04
幾千蚊貨仔, 真係好正啦

用USB聽file OK嗎?
回復

回復

有得家訪我都想去 x 2
回復

Hungmo 發表於 2017-2-3 23:03
有得家訪我都想去

係咪呀? 幾時? Pm我約個時間啦
回復

Samson2011 發表於 2017-2-3 23:49
有得家訪我都想去 x 2

一齊黎吹下水啦
回復

回復

當然OK啦, 我使用ANTIPODS DSGT煲左佢三星期, 有兩個半星期時間都係使用USB.

當然, 同軸輸入比USB厚聲一點, 大聲一點. 大家播放44.1的話, 同軸會贏好多.

但當播放24/96, DSD等等的FILE時, USB的幼細順滑又會贏番同軸.

回復

racewong 發表於 2017-2-4 11:44
當然OK啦, 我使用ANTIPODS DSGT煲左佢三星期, 有兩個半星期時間都係使用USB.

當然, 同軸輸入比USB厚聲一 ...

餅主有冇換頭關條usb?
回復