新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: DICK1688

[附件] Sr ground地盒大作戰

Willwing 發表於 2017-2-3 20:13
這個Synergistic research地盒真系正 換左D地線仲正
除了jensen有無其他好地線推薦? ...

Mundorf ,用緊幾條插緊另一個盒,但1.5mm 以上買埋個靚古河插成本都唔平。
回復

starck 發表於 2017-2-3 21:58
Mundorf ,用緊幾條插緊另一個盒,但1.5mm 以上買埋個靚古河插成本都唔平。

古河有呢只2mm頭嗎?
回復

westdoor 發表於 2017-2-3 20:47
剪咗個春頭直入喇

我真係剪左個頭,直插
回復

mufans 發表於 2017-2-3 21:52
樓主試下用銀線,煲一輪就又舒服又聽多好多野架!
同埋ground box去牆蘇都要用埋銀線呀! ...

感謝!我會試的!
回復

問個蠢問題,只地盒放係床頭對身體會否有影響!
回復

DICK1688 發表於 2017-2-3 23:40
問個蠢問題,只地盒放係床頭對身體會否有影響!

回復

回復

甚至有好的影響都唔定
回復

ConstantK 發表於 2017-2-4 00:18
甚至有好的影響都唔定

我驚地氣太強
回復

師兄是否用原装地缐?如果係,我建議用ameter check check是否接觸良好。我個SR有几個位有接觸不良的情況,唔通電。
回復

Panda 發表於 2017-2-4 01:17
師兄是否用原装地缐?如果係,我建議用ameter check check是否接觸良好。我個SR有几個位有接觸不良的情況, ...

Panda兄話盒定線唔通電?
回復

Panda 發表於 2017-2-4 01:17
師兄是否用原装地缐?如果係,我建議用ameter check check是否接觸良好。我個SR有几個位有接觸不良的情況, ...

我用原裝地線,之前接五條,聲太埋身及欠感情,現在減剩兩條,才達至平衡,相信接觸是正常的!早前有朋友話有不少朋友diy地線,但最終都用回原裝地線!搞到我以為呢個地盒d原裝線才是最夾的!但見呢到甘多位師兄的及用家經驗似乎原裝級尚有不少改善空間!
回復

DICK1688 發表於 2017-2-4 10:03
我用原裝地線,之前接五條,聲太埋身及欠感情,現在減剩兩條,才達至平衡,相信接觸是正常的!早前有朋友 ...

古河無2mm 插,係指插器材嗰邊啲叉,rca...etc,  地盒嗰邊直隊啦。
插5件唔好聲另一個原因係個盒雖然有10幾個位,但插多過兩三件效果就開始減少。有機會試吓用多個,換啲靚啲嘅線,可能會有意想不到效果。

評分

查看全部評分

回復

where to buy Sr ground地盒? how much? Thanks.
回復

starck 發表於 2017-2-4 10:40
古河無2mm 插,係指插器材嗰邊啲叉,rca...etc,  地盒嗰邊直隊啦。
插5件唔好聲另一個原因係個盒雖然有10 ...

明白了!睇來離真正馴服佢仲有好長的路!現在只可以說剛開始用到!
回復

hkfootie 發表於 2017-2-4 12:15
where to buy Sr ground地盒? how much? Thanks.

試下搵西毒啦,依家價錢平算吸引!
回復

DICK1688 發表於 2017-2-4 13:00
試下搵西毒啦,依家價錢平算吸引!

ok thanks..
回復

落地果邊用緊 mundorf 1.5mm, 潤口咗好多。
回復

ChoiChoi 發表於 2017-2-5 00:48
落地果邊用緊 mundorf 1.5mm, 潤口咗好多。

1.5米Mumford 1.5mm大約幾錢?
回復

Hungmo 發表於 2017-2-4 07:56
Panda兄話盒定線唔通電?

I use RCA connectors to connect the original ground cables. I measured from RCA ground to the original US power plug's earth pin.  Some of the "holes" have bad contact. They did not conduct current.
回復