新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: DICK1688

[附件] Sr ground地盒大作戰

DICK1688 發表於 2017-2-5 14:49
1.5米Mumford 1.5mm大約幾錢?

HK$150/ft. I brought it but not yet started making the silver ground cables.
回復

starck 發表於 2017-2-4 10:40
古河無2mm 插,係指插器材嗰邊啲叉,rca...etc,  地盒嗰邊直隊啦。
插5件唔好聲另一個原因係個盒雖然有10 ...

如果地盒果邊直隊的話,會唔會好易接觸不良或者甩出黎?
反而插器材果邊直隊好似簡單D (駁螺絲位)
回復

my SR ground block and all from Labkable
回復

sugarman88 發表於 2017-2-6 18:17
my SR ground block and all from Labkable

勁,咁補會唔會流鼻血呀!
回復

Panda 發表於 2017-2-5 15:06
HK$150/ft. I brought it but not yet started making the silver ground cables.

THX!等你報告!
回復

師兄呢個價喺邊度買架?
回復

師兄,
邊個可以做到$150/ft ?
我同德國鬼頭訂過1000 ft都做唔到咁筍
回復

westdoor 發表於 2017-2-7 00:26
師兄,
我同德國鬼頭訂過1000 ft都做唔到咁筍  ...

你都做唔到? , 邊個可以平得過你?
回復

Sorry, just checked with the invoice.  My Mundorf SGW is 1mm (HK$150/ft) instead of 1.5mm.
回復

Panda 發表於 2017-2-9 17:27
Sorry, just checked with the invoice.  My Mundorf SGW is 1mm (HK$150/ft) instead of 1.5mm.

回復

請問主地線係咪一定要插牆?!
如牆身無位,插电處或線性牛可以?
回復

超級英雄 發表於 2017-2-10 18:27
請問主地線係咪一定要插牆?!
如牆身無位,插电處或線性牛可以?

拖板再去牆都得,但拖板/牆蘇不插其他野
回復

只地盒只接chord 2qute 都係覺太補!線條收得太緊,少了尾音,!減少了些音樂感!感覺都係唔接合適我多些!於是諗住放左佢!放上二手區即有朋友要!我一路收捨一路後悔!其實好多方法都沒試,線都沒整過條比佢,咁就放左好似對唔住佢!但講好成交唯有放棄!......故事到呢到似乎應該完啦!點名果位師兄爽左約!於是只盒仔又返左來!在櫃上放了個零星期!今天再放佢出來呼吸下新鮮空氣!只接了膽前級!聽啊姐鼓!我好罕有咁用大音壓下聽完整只碟!完全唔覺吵耳!能量感十足!低音的地方震盪,低其他地方的細節即仍清晰可聞!最重要的是被音樂深深地吸引住!估不到我們的緣份還在!我會諗下整條線比你!但不會太貴,只要是你條嘢實在太細啦!
回復

而家玩緊串聯打孖上
感覺好似又勁左
回復

MarcoTam@FB 發表於 2017-4-5 09:52
而家玩緊串聯打孖上
感覺好似又勁左

師兄好勁
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-2-3 21:15
仲 hard sell 過我。。。

請pm 你的地線的價錢。謝。
回復

多謝眾Ching 的文。用了威馬兄的入牆地線和RCA 地線。煲了一晚之後才聽,覺得背景更黑,而且空間感更強。

我聽的是學友的活出生命演唱會CD1的Track1,開始的人聲非常真實,之後有不少人叫學友的名,這幾位女Fans 的聲音來源更清楚和更遠。之後給我家的金耳朵聽,是Musical Phantom of the Opera CD1 track
3 的Think of me。 一聽就說背景清了,空間感強了,好像9尺樓底變成11 尺樓底。我覺得這是一耳朵的分別。

用了地盒後的失:學友的某些track 的口水聲比之前多了,相信是更黑的背景把微弱的錄音顯露了,而且口水聲也更清楚。清於不完美的軟件,地盒可以把聽歌的樂趣減低

回復

greenleo 發表於 2017-5-7 11:00
多謝眾Ching 的文。用了威馬兄的入牆地線和RCA 地線。煲了一晚之後才聽,覺得背景更黑,而且空間感更強。

...

威馬地綫是银綫又咁粗。
最好先用煲綫機處理一兩天才認真欣赏
回復

westdoor 發表於 2017-2-7 00:26
師兄,
我同德國鬼頭訂過1000 ft都做唔到咁筍  ...

1.5mm Mundorf 減價時平均 $195 一尺。
回復

CKKeung 發表於 2017-5-7 16:00
威馬地綫是银綫又咁粗。
最好先用煲綫機處理一兩天才認真欣赏

多謝Ching。我沒有煲線機,該怎辦?
回復