新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9300|回復: 19

[請教] 電箱跳制冷凍 - 真的嗎?

先不說冷凍有沒有優化族果,只從生產制做角度上看,只針對電箱跳制。

市場上很多聲稱冷凍的電箱跳制,如果內部金屬部件是組裝前先冷凍處理,那生產焊接時會不會有影響冷凍效果?還是要焊的生焊好才去冷凍?那焊錫能不能頂到收縮不脫焊?如果是已組裝好然後整只進行冷凍,塑料部份能頂得住超低溫度?實在想不通,有沒有經驗人仕解答一下。

附圖某品牌內部結構,估計各品牌大同小異,讓大家看看怎樣可以有效做到冷凍處理。

生產商是計算過的 若金屬產品要回复原件  你要加熱到幾多度才可以  小弟現在音響線材全部都是冷凍的
回復

白痴仔 發表於 2017-2-21 21:16
生產商是計算過的 若金屬產品要回复原件  你要加熱到幾多度才可以  小弟現在音響線材全部都是冷凍的 ...

我講冷凍你講加熱?

唔緊要,你知唔知究竟冷凍跳制係點生產制做既呢?
回復

我有在千葉原入一隻冷凍的給電視專迴使用
之前是用號稱也不錯的士林電機
幾好,我覺得有些幫助,還算有感
回復

冷凍只是冷凍過電的金屬配件,是銲接好,未組裝前冷凍
回復

冷凍MCB tends to make the sound more analytical but less density, probably better for supplying power to CD player and preamp. Whether good or not,  it depends on your own taste!

BTW, I am using an independent panel box with 6 MCBs, comprising 2 冷凍MCBs ($500 each) plus 4 ordinary Hanger MCBs ($20 each) for comparison
回復

澳門客 發表於 2017-2-21 21:49
冷凍只是冷凍過電的金屬配件,是銲接好,未組裝前冷凍

你見過生產過程?
回復

回復

Hungmo 發表於 2017-2-22 09:28
唔知答唔答到你?

-196℃ 超低溫冷凍技術(Deep Cryogenic Treatment)

謝謝,等我想辦法找些專業人仕問,我還是對塑料在-196度會不會變型甚至是爛掉抱有懷疑。
回復

如果依圖中所見,應該不可能達到-196度c,-196度c膠件會粉碎,我見的是把金屬件浸在-196度c的液態氮容器裡,表面見就像浸泡在水一樣,只是-196度c的液態氮在未蓋上時表面不斷在空氣中氣化出白煙寒氣
回復

澳門客 發表於 2017-2-22 11:03
如果依圖中所見,應該不可能達到-196度c,-196度c膠件會粉碎,我見的是把金屬件浸在-196度c的液態氮容器裡 ...

你完全說出了我想說的話。
回復

與其「叉撚柱」有冇冷凍,不如「叉撚柱」點樣冷凍同邊樹做冷凍

仲有,冷凍處理根本唔係 Hi-Fi 專利,工業上一早就有
回復

simon62 發表於 2017-2-21 21:27
我講冷凍你講加熱?  

佢冇講錯,只係表達得唔好,冷凍,技術關鍵位置係回温過程,唔係冷凍果吓
回復

wilmerworkshop 發表於 2017-2-22 11:38
與其「叉撚柱」有冇冷凍,不如「叉撚柱」點樣冷凍同邊樹做冷凍

仲有,冷凍處理根本唔係 Hi-Fi 專利,工業 ...

老板,我正正係在問點樣做。

質疑原因,又正正係某些連膠件一齊去浸既圖片,似是而非,膠件真的頂得到-196度唔爛?
回復

杜邦鐵弗龍好似頂得+-250度c,但未查正
回復

或者很多人不知,大陸很多拆名牛重繞時,並不是用熱力煲溶絕緣油,而是用冷凍,把絕緣油封膠或腊青等粉碎
回復

液態氮是非常危險的,非專業人仕切勿亂搞,因為如果沒有合適保護設置,一旦沾上手腳,結構組織凍死,要折肢才能保命
回復

simon62 發表於 2017-2-22 11:47
老板,我正正係在問點樣做。

質疑原因,又正正係某些連膠件一齊去浸既圖片,似是而非,膠件真的頂得到-1 ...

以前美國有零售式冷凍服務,依家唔知仲有冇,客寄嘢比佢地做冷凍,係成對成品線、或成件成品電路板、成支膽、耳機,什至只要佢個「爐」放得落,成部機做冷凍都得

你大哥「叉撚柱」得嘅,一定係大陸有、或者香港都有,但就係中港以外揾晒全世界都唔見有嘅「名牌冷凍版」架啦!係咪!?

其實有 d 嘢包括消費者,大家都心照,只係如果差價唔大,大家買唔買「冷凍版」都係求個心安理得多過真係做過 AB 比較

如果話求真,當現今世代連行家都會水行家、冇人(除左你、我同源哥呢 d 小數史前老古董外)求共榮嘅世界,你問行家都未必有真答案,更何况 Hiendy 呢度只係準用家為主嘅,更加問唔出個所以

你如果同古仔果 d 行家有交手,可以試吓套吓料,大前年有人放風有 Hi-Fi 用嘅山寨冷凍機,半自動嘅 6 皮、全自動電腦化嘅 12 皮,揾到賣機渠道,問到點用,就等如知道操作過程
回復

美國那個以前朋友試過,好像是用重量計,因此他 cd 都加了隻去冷凍,可惜是他早幾年也說那公司冇做了。

記得當時說之所以要冷凍,主要是針對金屬冷凍後其晶體會被比賽順序排列,因此會是一個比較永久有用的結果,當然,你重新加熱到晶體又要改變排列就會影響到被加熱部份的冷凍結果。

另外,冷凍過的東西是否真的好有結果,也的確見人見智,比如我現有系統,問題太多,冷凍不冷凍完全不可能是提升的第一手段。

評分

查看全部評分

回復

关注,,,
回復