新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12153|回復: 17

[官方活動] [花絮及討論區]最強晶片解碼-OPPO SONICA試聽會

昨晚舉行的[最強晶片解碼-OPPO SONICA試聽會], 我在開場時突然想起了, 今次的試聽會名稱應該改為[萬千星輝陪SONICA]. , 點解係萬千星輝? 咁就一定要多謝輝煌影音了.

話說我想在輝煌攪場OPPO SONICA, 打個電話比東哥借場, 東哥拍晒心口話無問題, 成間輝煌D器材任我配搭 .
大家知我一向攪SHOW的主旨都要將最靚聲的器材/組合介紹比HIENDY會員, 所以就使用了超過50萬的器材去配搭今次主角SONICA.

為左要SET好套OPPO SONICA, 其實我早兩天已將我屋企成套CAS搬左去輝煌, 叫埋BEN SIR一齊上來SET機, 希望可以SET到部OPPO SONICA可以發揮最強的聲音, 喺昨晚播唱比HIENDY會員細聽.

攪CAS試聽會最難攪的事, 就是未知問題, 好多少問題會導致出現連接等等問題. 加上今次主角OPPO SONICA咁多功能, 我點可以比個EVENT有任何出錯呢.

終於, SET好晒, 試聽晒所有功能都可以正常出聲後, 再微調軟硬件, 就開始為今次示範的器材影靚相了.

今次為大家示範的器材包括:

主角: OPPO SONICA DAC
MUSIC SEVER: ANTIPODS DSGT
USB - IFI USB 3.0

CDT: SOULUTION 541 SACD PLAYER

前後級: LUXMAN 900系列

喇叭: SPENDOR D9

線材: KS & AH.

喺會員未到齊的時侯, 我就使用我部LG G5手提電話, 透過藍芽輸出到SONICA播住歌仔比到左場的會員聽住先.

好肋, 會員到齊, 可以開始今次的試聽會了.

開始前, OPPO代表OWEN先生為每位到場的會員派送一隻瑞鳴試音碟先.

而我就為今次的試聽會作開場白, 多謝輝煌影音借出場地及器材喇叭.

由於這部OPPO功能實在強所以我先以藍芽輸出到OPPO SONICA作開始.

會員對這藍芽輸出的音質都十分滿意.

之後就使用SONICA APPS內置的TIDAL, 透過WIFI聽首MUSICA NUDA的FEVER.

聽完SONICA的TIDAL, 就到ANTIPODS DSGT使用ROON播放TIDAL內同一曲目.

點解我用這張MUSICA NUDA FIP作測試, 因為我都有張佢的CD囉, 我仲使用ANTIPODS內置的SSD播放同一曲目, 透過IFI USB3.0到SONICA.

到場的會員對SONICA的表現, 到依PART都仲係好滿意. 個個都留心細聽.

最後, 我使用這SOULUTION 541 SACD PLAYER為CDT, 透過COAXIAL輸入到SONCIA. 播放同一曲目.

由於使用COAXIAL輸入, 所以我都要將SONICA的INPUT CHANNEL轉番去COAXIAL.

聽完同一首歌, 在場會員都驚嘆於這SONICA, 透過SOULUTION 541後, 可以去到這份透明, 高質感, 幼細與氣勢兼備的境界.

昨晚只係測試SONICA的功能, 已使用了一小時, 係時侯要換位, 比不同的會員感受皇帝位的聽感

換好位, 大家一致認為541 + SONICA係最好聲的配搭, 所以餘下時間, 我就以541作為訊源. 仲分享左D 白版HQCD比大家欣賞添.

話咁快就聽到就黎21:00, 係時侯要攪下D問答遊戲啦, 多謝OPPO為大家準備左兩隻CD送比大家.

大家見到隻CD, 立即醒晒, 勁快舉手, 攪到我都差D睇唔切添.

最終由依兩位會員取得獎品.

送完獎品, 影埋部大合照先啦.

完場先, OPPO表示, 如到場會員試聽完SONICA後, 即日落訂, 除左送出WIREWORLD RCA外, 加送一條MS HD POWER的電源線 (RCA & PC TOTAL超過二千元)

攪到個個會員, 完左場都唔捨得走, 捉住OWEN詢問部SONICA的詳情,

但鏡頭一轉, 我見到輝煌櫃位已企左幾位會員排定隊等落訂了.

大家可想而知, 這部SONICA的威力已去到[一聽已經要比錢擁有]的境界.

在此, 再次多謝OPPO 代表OWEN送出禮品, 輝煌影音借出器材及場地, 當然要多謝埋VOLENT BEN SIR為今次的試聽會作技術支援.

各位參加左星期一果場[特別加場]的會員, 有興趣可以自己帶隻USB手指或CD, 到場測試這部SONICA呀. 星期一晚再見大家.

--------------- 完 ------------

評分

查看全部評分

在這價格有此質素, 絕對抵玩

評分

查看全部評分

回復

多謝招待 真是一部好的解碼器

評分

查看全部評分

回復

感謝鎗王舉辨此次活動。
咁嘅價錢,無投訴
Btw, 終於見其真身,型仔!

評分

查看全部評分

回復

此價錢, 工能齊全, 收貨有凸,  感覺聲音略偏陽光一路, 多謝hiendy 餅煮安排及大會小禮物.   聞說會有摩改版, 到時可能真係忍唔到手.

評分

查看全部評分

回復

linger 發表於 2017-2-25 10:08
此價錢, 工能齊全, 收貨有凸,  感覺聲音略偏陽光一路, 多謝hiendy 餅煮安排及大會小禮物.   聞說會有摩改版 ...

咩叫陽光一路?

評分

查看全部評分

回復

再次感謝版主及輝煌等舉辦今次試聽會!又聽又拎!
可以一試呢部咁抵玩既 Sonica, 以呢個價錢功能齊全,聲音帶一點點華麗,分析力也不錯!冇投訴 la!

評分

查看全部評分

回復

聲音比較明快, 走分析路線.

評分

查看全部評分

回復

更新左相片及試聽會報告了.
回復

感謝版主及輝煌等舉辦今次試聽會!
又有優惠!
可惜未有通行証入屋, 未能即時訂購!!
回復

linger 發表於 2017-2-25 13:25
聲音比較明快, 走分析路線.

其實已經買左聽左好多日。。。

我都覺係分析力超強!同埋低頻超勁!好似駁左subwoofer 聽歌咁!

不過就無乜中頻+高頻比較「刺耳」唔夠潤!

同埋唔support gapless playback, 每首歌之間都聽2,3秒!

聽 live 超級無癮!
回復

power26 發表於 2017-2-26 01:28
感謝版主及輝煌等舉辦今次試聽會!
又有優惠!
可惜未有通行証入屋, 未能即時訂購!! ...

部機咁細部,可以偷運入境喎
回復

[quote]blackcolor 發表於 2017-2-26 12:10

唔support gapless playback... Oh
回復

blackcolor 發表於 2017-2-26 12:10
其實已經買左聽左好多日。。。

我都覺係分析力超強!同埋低頻超勁!好似駁左subwoofer 聽歌咁 ...

ESS chips 風格吧,煲開再配過電源缐好D
回復

請問。ANTIPODS DSGT使用ROON播放TIDAL內同一曲目.
CAS 大致上輸541做盤咩呀? 幾嚴重? THANKS
回復

DIO 發表於 2017-2-27 00:37
請問。ANTIPODS DSGT使用ROON播放TIDAL內同一曲目.
CAS 大致上輸541做盤咩呀? 幾嚴重? THANKS ...

說來話長, 不過我都講句公道話, 因為antipods使用roon播放tidal時, 係使用輝煌的wifi, 所以在轉輸上一定大打折扣.
回復

bigpun1975 發表於 2017-2-26 13:38
部機咁細部,可以偷運入境喎

換線就容易好多!
部機雖然細, 但一開箱就出事!
所以批文非常重要, 已經唔係錢既問題!!
回復

唔 support gapless playback, 每首歌之間都聽2,3秒!

唔知道oppo 幾時會跟進呢?

評分

查看全部評分

回復