新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16182|回復: 72

[喇叭] 痴線, 邊有咁靚既喇叭?! Estelon YB

收到方浪電話, 新代理ESTELON喇叭已SET好, 叫我上去聽下, 比下意見.

昨天出到尖咀星光行六樓, 一入到去就見到兩個ESTELON放在出面個廳, 使用AURENDER 方訊源, 配以ALLUXITY 合併推動這對靚到爆既ESTELON YB. 當然唔少得PLIXIR的電源處埋器啦.

我地先唔好講聲音特性先, 大家先睇睇相片. DSC_0394.JPG

純白流線型的外殼, 再睇埋佢官網介紹的單元.

The 8-inch woofer with an extremely stiff aluminum cone, gives tremendous bass precision delivering deep natural bass while a 5.25-inch mid-woofer, known for its sliced paper cone technology where the slices are filled with damping glue, dramatically reduces breakup modes in the diaphragm.

Finally, the beryllium membrane 1-inch tweeter characterized by its colossal rigidity, light weight and high damping, allows for negligible distortion and distinct clarity, delivering incredibly powerful sound.

值得大家留意的是這對ESTELON YB, 入面所有接線使用KS頂級線材.

睇完相片, 同睇埋單元資料, 最後當然要知道賣幾錢啦.

零售價: $138,000

講番轉頭, 十幾萬BUDGET, 買對喇叭的確大把選擇, 但如果你要買對又靚又型又好聲的喇叭, 我諗成個HIEND市場, 只得這對ESTELON YB可以滿足大家.

對ESTELON YB的特性強項係勁甩箱, 超高至高頻好幼細, 中頻唔知係咪佢對單元特性, 好夠水份, 而我最欣賞係佢的低頻下潛力....

好想好想搬番屋企慢慢試呀...

評分

查看全部評分

堅靚
回復

版主,去我屋企搬咪得囉
回復

mark38 發表於 2017-2-25 15:42
版主,去我屋企搬咪得囉

MARK哥, 你要改番個頭像啦.

回復

mark38 發表於 2017-2-25 15:42
版主,去我屋企搬咪得囉

等你部前級快D返到黎就可以家訪你對YB了.
回復

racewong 發表於 2017-2-25 16:02

一定喇,
不過有朋友話,
我屋企D聲,
方浪冇得同我比,
哈哈,方浪對新開的,
熱身後就是另一對天賴之聲
回復

餅你呢啲話搬就搬架啦!

評分

查看全部評分

回復

真係好靚,唔洗聽聲,淨係個樣都殺曬
回復

lamfatlun 發表於 2017-2-25 17:02
餅你呢啲話搬就搬架啦!

我老婆唔係咁講呢.
回復

racewong 發表於 2017-2-25 16:02

等待中。。。
回復

方浪果對真係比較新淨, 有排都未煲開個中低單元.
回復

racewong 發表於 2017-2-25 17:19

但Mark哥部前級都一様係要煲
回復

racewong 發表於 2017-2-25 17:19

我對都只係用咗4個月
回復

Kastena 發表於 2017-2-25 17:30
但Mark哥部前級都一様係要煲

咁又啱喎.
回復

mark38 發表於 2017-2-25 17:30
我對都只係用咗4個月

都好丫, 起碼二手喇叭, 煲少D.
回復

racewong 發表於 2017-2-25 17:18
我老婆唔係咁講呢.

氹下佢加個包就搞掂,最多你話拎返黎做測試囉!
回復

lamfatlun 發表於 2017-2-25 19:43
氹下佢加個包就搞掂,最多你話拎返黎做測試囉!

屋企已經兩對喇叭, 我諗這已是女人的極限
回復

racewong 發表於 2017-2-25 19:57
屋企已經兩對喇叭, 我諗這已是女人的極限

依我所見, 你真係擺唔到第三對喇叭
回復

我都玩了這喇叭近3個月了,我反而覺熟化變化不算大,第一日開聲已覺得很不錯。廠方話係會先將單元煲過才做配對,之後才裝上。但我無去方浪聽過,唔知點解果對會未ready?
回復

可能聲音不算飽滿型所以有此印象
回復