新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11345|回復: 15

[喇叭] Eventus Audio iO 難唔難推

各位師兄/前輩,
代朋友問, Eventus Audio iO 難唔難推?
Technical data
  Power rating
  20 - 150 Watt (RMS)
  Frequency response
  55 Hz - 20 kHz
  Efficiency (2.83W/1m)
  89 dB
  Woofer
  180 mm high excursion
  Tweeter
  26 mm fabric dome

Amp 用麗磁LM-219IA
Product features (Amp)
●Pure Class A , Single Ended design . Twenty four watts per channel .
●All tube integrated with 12AX7 input tubes , 310A and 300B double stage driver tubes
and 845 output tubes.
●4 pairs of input connectors , Speaker terminals for 4 , 8 , 16 Ohm are provided.

百零呎空間, 佢walk-in 友誠聽過對喇叭, 幾鍾意, 不過據知當時係用Luxman 前後夾, 後級用M900-u

多多指教, Thx!
我係前用家,io 不算難推, class A 300B 845 胆機應該冇問題。

評分

查看全部評分

回復

chuck 發表於 2017-3-6 15:46
我係前用家,io 不算難推, class A 300B 845 胆機應該冇問題。

Thx, 咁請問擺位方面難唔難呢?
回復

認同 Chuck 兄所講,io 不屬於難推的喇叭。
此外,io 另一好處是可以貼牆放都無問題。

評分

查看全部評分

回復

miumiu 發表於 2017-3-6 16:19
此外,io 另一好處是可以貼牆放都無問題。 ...

Thx miumiu 兄
回復

Oasis 兄,不用客氣。
你可以叫你朋友去銅鑼灣原音睇睇,我早兩日見佢地做緊特價。
回復

miumiu 發表於 2017-3-6 18:45
你可以叫你朋友去銅鑼灣原音睇睇,我早兩日見佢地做緊特價。 ...

收到,thx!
回復

前用家,離場一呎音場都出,不toe in比toe in更好,又易推

評分

查看全部評分

回復

merida8686 發表於 2017-3-7 00:00
前用家,離場一呎音場都出,不toe in比toe in更好,又易推

Thx merida8686 兄
咁多師兄都話易推又易擺,咁我老友應放心upgrade
回復

miumiu 發表於 2017-3-6 18:45
你可以叫你朋友去銅鑼灣原音睇睇,我早兩日見佢地做緊特價。 ...

減左幾多呀?
回復

我見友誠樓上都做緊特價
回復

我唔知老友去左原音未
上星期聽佢講旺角三萬中連腳,佢就仲同老虎申請中
回復

我個幾星期前見佢標四萬幾半價,但唔知會唔會係陳列 model,因我冇問到
回復

miumiu 發表於 2017-3-6 16:19
此外,io 另一好處是可以貼牆放都無問題。 ...

貼牆放都無問題係bass唔會boom,定係都可以做倒個音場?
回復

lamfatlun 發表於 2017-3-11 12:32
貼牆放都無問題係bass唔會boom,定係都可以做倒個音場?

Oh... 我是指 bass 唔會 boom,不是指音場。
若果這價位的喇叭可以貼牆而又做到有理想音場,相信不容嘞
回復

iO我都有聽過,低音比較大,人聲中性,但我最後選了Metis,分析力更高,離箱感一流,擺位亦十分易,低音係屬於有層次而不是量感

評分

查看全部評分

回復