新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6980|回復: 12

[喇叭] 換下喇叭,有乜推薦?

Now:macbook arrama》msb analog dac》jadis i35》Triangle Lyrr,
         Jay’s audio cdt
主要都係聽下流行、jazz、人聲多。想換下喇叭,打算vivid B1。但個廳空間有限,離後墻最多兩尺唔夠。
大家有乜好建議?Thanks。
Scansonic mb3.5
回復

ProAc
回復

Dynaudio
IMG_3341-octave-audio-with-dynaudio-confidence-speakers_large.jpg
回復

I would recommend PMC Fact series, a new experience in listening,  the sound are so real and clarity,  the kind of speaker you wouldn't really care of its existence, just leave it there and let it do it's Job.
回復

Jadis i35 matched with ProAc bookshelf speaker
回復

I-35 怎推B1 呀
回復

你的要求要用易推既喇叭先可以喎.

AS881都講左, I35點推B1呀?
回復

我玩過短時間V1.5 都認為唔易推盡佢, 莫講B-1.若唔夠推,低頻失控會係好嚴重的問題!再加上B-1 擺位對低頻又是一大考驗。
回復

AS881 發表於 2017-5-29 17:47
我玩過短時間V1.5 都認為唔易推盡佢, 莫講B-1.若唔夠推,低頻失控會係好嚴重的問題!再加上B-1 擺位對低頻又 ...

B1後面隻單元都好惡攪
回復

racewong 發表於 2017-5-29 20:18
B1後面隻單元都好惡攪

以前玩過對K1,好聲上黎的確好好聲。不過當觸發到佢2對backfire  woofers嘅頻率同週邊物件相衝嘅時候,家中小擺設又會一齊發出震動嘅聲響,的確幾惡搞。
回復

andprise 發表於 2017-5-29 22:16
以前玩過對K1,好聲上黎的確好好聲。不過當觸發到佢2對backfire  woofers嘅頻率同週邊物件相衝嘅時候,家 ...

VIVID要離牆3尺以上.
回復

racewong 發表於 2017-5-29 22:31
VIVID要離牆3尺以上.

當時個背板都剛剛够3尺。不過響嘅地方係旁邊距離6尺有多嘅櫃內擺設。
回復