新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: BlueAuraV30

[喇叭] 最終選左你

BlueAuraV30 發表於 2017-3-14 23:47
老爸教咁做減低駐波
搞笑, 又work呀, 冇咁boom

唔係搞笑,30年前已有人教有人用。你要將所有汽水管剪短,唔使咁長的,用白膠漿黐好放入個洞。

Denon PMA-2500NE,(阻尼系數:超過700,20Hz-20kHz, $18800,仲有埋解碼,玩埋CAS都得,有蛇國際有,可以上去看看和試音。
http://www.tch.denon.com.hk/tch/ ... mplifiers/pma2500ne

Luxman L-505UX, $20800, 100Wx2 8 ohms,有蛇輝煌有

回復

PeterChan4@FB 發表於 2017-3-15 22:03
有用M8
感覺不夠暖聲,好似好冷聲咁,沒咩音樂味,可能CAMBRIDGE AMP係咁

Cambridge amp係厚暖型英國聲,音樂感都幾好
台灣音響論壇長年試機CD盤都係Cambridge Audio Azur 740C試中價器材

SF喇叭本身唔係暖聲

線材釘墊影響亦好大
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-3-15 21:13
lowhi兄, 真好人, 教我呢d新丁點睇
明顯地隻牛同電源大好多, 散熱都好唔同, 100w同80w的分別
請指教仲有咩 ...

Atoll的電源牛可以説是超級over size.100W rms用到每聲道330Va火牛1隻,兩聲道兩隻火牛共有660Va,很多其他廠300Va已供給左右聲道100W共用。Atoll線路簡潔直接,全對稱Dual mono設計,線路板上看不到有接線jump來jump去,這証明設計線路時十分細心精密,已經做到點到點,不需靠接線來jump到其他點位
這亦是靚声的條件之—。
但以上亦只是紙上談兵,最好都是去店鋪聽聽,耳仔收貨最實際。
回復

多謝咁多位高手分享, 等我去聽吓呢幾部先
回復

TT 用ls 603喇叭線夾嗎
Blue aurrav30用咩線
回復

暫時用inakustik LS20 最平入門線, 煲住喇叭先, 依排未得閒玩住
你揾到AMP未呀?
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-3-20 09:29
暫時用inakustik LS20 最平入門線, 煲住喇叭先, 依排未得閒玩住
你揾到AMP未呀? ...

我用cxa80吾太差,暫時玩住先。
回復

有冇C兄可以俾吓依部Comment
Audion Sterling Stereo Mk1 EL34 PCB
http://www.audion.co.uk/poweramps/Sterling%20Mk1%20EL34.html
回復

Densen 150
回復

Thanks, 等我逐一睇吓
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-3-23 17:41
有冇C兄可以俾吓依部Comment
Audion Sterling Stereo Mk1 EL34 PCB
http://www.audion.co.uk/powe ...

師兄新手,玩石機會易D捉摸。
回復

我以前都對呢對喇叭好有興趣,
但詳細試左一排之後發覺佢都算大食,
所以當時放棄左。
師兄想come玩D入部大小小火數合併會好D,
起碼唔洗身疤又升級。
回復

收到
呢隻野俾佢細細隻樣, 價錢入門騙左, 食極唔飽
回復

AUDIO RESEARCH VSi-75
呢部推TT ok嗎? 夾唔夾呢? 求Comment
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-3-29 11:21
AUDIO RESEARCH VSi-75
呢部推TT ok嗎? 夾唔夾呢? 求Comment

又越睇越貴?
應該out筆out到暈呀
回復

中左Hiendy毒
回復

有無諗過用 digital amp, 或 Class D 嘅 amp. ?
回復

MingSir, 我都係想找部膽合併, 心頭好
呢排公司忙, 只能上網睇下amp資料, 未有時間去聽
呢排問左人借部DAC, 夜晚玩下DAC, 比較下, 又幾好玩
老豆俾左兩塊亞加力實膠板放喇叭釘腳下, 好似底頻實番d同一浸浸.
我老細終於俾我打直廳玩, 依家音場闊左好多, 人聲有深度, 同氣水管say bye bye

瞓醒, 唔好離地, forget 諗部audio research
只上網睇, 以下呢幾部好似幾match想要的, 不如大家教下小弟, 分享下你地用過的經驗
1/ Jadis orchestra
2/ Unison Research S6
3/ octave v40se
4/ rogue audio cronus magnum
回復

BlueAuraV30 發表於 2017-3-30 12:21
MingSir, 我都係想找部膽合併, 心頭好
呢排公司忙, 只能上網睇下amp資料, 未有時間去聽
呢排問左 ...

我以前用Jadis Orchestra, 覺得非常好同靚聲. 不過本人極度偏心Jadis

一開始玩我個人建議玩大陸大廠膽機(Cayin, 麗磁), 玩好並不失禮
我自己以前都用咗Spark (Cayin) MT-35 五年, 邊有人地講到咁鬼差. 聽人講不如自己聽吓
玩熟咗先諗升級. 膽機並不是咁易玩,個人覺得

如果係朋友壓力另計, 咁都叫佢唔好用iPhone, 都係MIC

上網睇吓Cayin MT-45 mkII 麗磁LM-216IA / LM-211A
幾千蚊貨仔
支持香港搵Nelson, 入Audio Experience啦
留返D筆直比線材,膽,屎好過啦!
回復

Hungmo 兄, 一路引正我行條路, THANKS !!
Cayin MT-45 mkII 有興趣呀
MT-35 同 MT-45 mkII 有咩分別? MT-45 mkII 行 EL34 定 KT88? 有冇website可看details? 可否介紹下邊度有得聽下?
麗磁又邊度有得聽下?
YS-Audio 一直都有興趣, 唯呢排忙, 未有時間去聽下
回復