新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Hungmo

[請教] 鑽石形廳喇叭擺位

tarantino 發表於 2017-3-21 21:47
我都係鑽石廳,我無任何房間聲音處理,求其把喇叭放在電視兩旁,因為要顧及家人活動空間,喇叭無辦法擺到有 ...

明白。我都係因為仔女仲細,情況一樣
ProAc皇帝位唔細,我覺得就算唔可以隨意擺位都可以有一定嘅結像

我都係同以前北京比,其實我通過線材,依家唔算太理想但係都可以結像

試吓將bass收緊收實,對中高同結像有明顯改善

當然,開呢個post就係希望能夠大家交流點樣可以更進一步
回復

長長影子 發表於 2017-3-21 21:50
鑽石型嘅不規則冇平行面會有更好嘅擴散性,又可以避免鏡像反射,如果空間夠大唔會差過長方形。先唔考慮起居 ...

多謝長長影子兄!擺位同room acoustic你確係神級人物
以前係你D帖學咗唔少嘢

你所列喇叭擺位我覺得亦係最佳位置,不過奈何為咗家人著想唔可以試呢個擺法。現實上亦有一個固定地櫃無法移動

希望長長影子兄可以指點鑽石型廳可以點做room acoustic

評分

查看全部評分

回復

鑽石型嘅不規則冇平行面會有更好嘅擴散性,又可以避免鏡像反射,如果空間夠大唔會差過長方形。先唔考慮起居 ...

偶像出現了.
回復

建議試下用聖杯及牛肉粒幫你
反正 free home demo
得就玩
唔得又唔使比錢

評分

查看全部評分

回復

westwood 發表於 2017-3-22 01:02
建議試下用聖杯及牛肉粒幫你
反正 free home demo
得就玩

新屋嗰邊都打算試玩
回復

Hungmo 發表於 2017-3-22 07:43
新屋嗰邊都打算試玩

GOOD TRY.
回復

真正高手出現
回復

咁樣得唔得?
我都有類似情況,地下開條坑過喇叭線個面就造塊不銹鋼可以活動嘅,電視就放1800嗰個位,按摩椅就話買比尊敬嘅老婆座實開心死佢,不過會有機會同你爭

評分

查看全部評分

回復

我會咁放!

評分

查看全部評分

回復

mic9998 發表於 2017-3-22 12:05
咁樣得唔得?
我都有類似情況,地下開條坑過喇叭線個面就造塊不銹鋼可以活動嘅,電視就放1800嗰個位,按摩 ...

理論上有可能好D, 但係成個廳就無諸物空間啦, 飯台都成問題...

回復

其實而家要認真聽歌我都係擔張凳坐係粒星星度
回復

因為咁樣最少功夫,只係張疏化擰45度又可以坐番星星位!
回復

大家除咗擺位建議, 仲有無係位置唔變情況下做房間處理建議呢?
回復

我當然唔係d咩神級人物,只係分享吓之自己嘅經驗。如果之前嘅擺位唔能夠實現,我會建議以以上嘅擺位方式為目標,盡量將喇叭置於窄嘅位置而聆聽點置於闊嘅位置。聲源於窄位置對向闊嘅位置可以將音波有效擴散幅射出去,但如果位置對調會將聲波聚焦產生各段頻響不平均等問題。聆聽點需要盡可能避開任何夾角位置。至於房間處理需要先等擺放位置定落嚟先可以對症下藥,亦不外乎第一/二反射點要加吸音擴散等處理,駐波角位加 basstrap 等方法。

評分

查看全部評分

回復

長長影子 發表於 2017-3-23 17:07
我當然唔係d咩神級人物,只係分享吓之自己嘅經驗。如果之前嘅擺位唔能夠實現,我會建議以以上嘅擺位方式為 ...

請問師兄,係這類的鑽石廳,或不規則的廳,可以只用吸音/擴散而攪返正呢聲 (e.g. 左右 balance, 四正的音場) 嗎?
回復

如果可以擺第一首選位置,兩側牆嘅反射影響會變得輕微,因為牆身嘅房形可以將反射推向兩側遠離聆聽點,在正三角擺位下音場對稱問題不大,而處理第一反等點嘅資源可以集中後牆。但喇叭牆喇叭後夾角可以用 basstrap 作處理,只要地方夠大某程度上可以比四正嘅環境好。最佳嘅聆聽室形狀會係扇形甚至係不規則對稱,重點在於牆身冇任何平行嘅牆面,唔會有平行牆面產生無限次鏡像反射。駐波都係因為邊界牆身不斷反射,聲波累積成區域性嘅聲壓波峰波谷。

評分

查看全部評分

回復

長長影子 發表於 2017-3-23 17:19
如果可以擺第一首選位置,兩側牆嘅反射影響會變得輕微,因為牆身嘅房形可以將反射推向兩側遠離聆聽點,在正 ...

多謝長長影子兄
就我目前拜位以言, 是否只有左聲道喇叭第一反射區做擴散, 右聲道第一反射區無需理會?
回復

如果我冇理解錯,目前擺位左右差異大,平衡度應該幾差,左邊反射本身都幾難處理,但有處理點都好過冇處理。
回復

有幾個尺寸遮住咗,有冇得畀埋研究吓?

評分

查看全部評分

回復

長長影子 發表於 2017-3-24 10:34
有幾個尺寸遮住咗,有冇得畀埋研究吓?

呎吋唔係實測呎吋.   比例係啱嘅
宜家有雜物有2個小朋友係屋企好難去量.... 見諒...
回復