新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10298|回復: 43

[附件] 開心"重大"發現:鈦墊板

最近我和一班朋友中了鈦毒,我中毒最深,已到不能自拔的地步。想將眼前所有金屬零件全部轉用鈦做。

最新發現是鈦墊板,只需要界一塊鈦板墊起器材,聲音馬上變得生猛和活潑,鈦味道出哂來。

做鈦墊板是相對簡單,要度啱尺寸,買來原材料板,不需要加工便可以用,只是俾原材料價錢,所以是很抵玩,買幾粒靚釘腳都貴過佢。

我原本用塊 HiFi 架的木層板來托起我的唱盤,下面是放零震台。
買了一塊 65x45x2cm 重 26kg 鈦板,因為是頗"重大"的原材料,表面比較粗糙,但我又幾鍾意這原始感。
IMAG1285.jpg IMAG1283.jpg
鈦板代替木板,聲音明顯更靚,鈦味道更濃,鈦中毒又深一從,現在想知其他器材墊了鈦板後會是乜嘢聲呢?毒癮又發作!

評分

查看全部評分

師兄, 請問係邊處買?請PM
回復

咁大塊金屬板,咪好重?
回復

細tec 發表於 2017-3-22 17:41
咁大塊金屬板,咪好重?

如果係 "鈦" 應該唔重,但樓主好似講到一半,冇咗下文咁⋯⋯
回復

單一金屬會唔會無咁好聲啊
回復

細tec 發表於 2017-3-22 17:41
咁大塊金屬板,咪好重?

塊鈦板是 65x45x2cm,重量是 26公斤
回復

frankyching 發表於 2017-3-22 17:45
如果係 "鈦" 應該唔重,但樓主好似講到一半,冇咗下文咁⋯⋯

本來是一整篇文章寫好了的,但上傳到網站後只剩頭三分一,又不能更改。

我這塊板是特大的,因為個唱盤是咁大。如果是普通大細的器材,可以細三分一,也可以用15mm厚度就夠,重量輕一半
回復

fatlankei 發表於 2017-3-22 16:59
師兄, 請問係邊處買?請PM

钛合金板材,纯钛板TA2|TC4 1mm 2 3 4...50mm厚板 零切钛管 钛棒 http://detail.tmall.com/item.htm ... &id=19539904607

上這淘寶店,先傳給他你要的尺寸,他會報價,基本上是就用料的重量數價錢。

因為是原材料,所以表面比較粗糙,這不影響聲效,如果想靚仔一點,你可以要求加工拋光打磨,磨圓角,當然要加錢。

我倒又喜歡這個 raw look

評分

查看全部評分

回復

leong526 發表於 2017-3-22 18:02
單一金屬會唔會無咁好聲啊

我唔覺得單一金屬是問題,反而更令鈦味道發出來
回復

三文治,中間加少少軟DD,如木,應該易玩D
回復

其實用左鈦有咩好處?器材直接放在鈦上面就可以嗎?不需落釘墊果D?
回復

小仇 發表於 2017-3-22 19:18
三文治,中間加少少軟DD,如木,應該易玩D

當然可以試吓,但我覺得不需要,鈦是不會硬聲的,鋁和鋼都可以硬,鈦不會
回復

鈦好玩,太好玩!
回復

r002 發表於 2017-3-22 19:19
其實用左鈦有咩好處?器材直接放在鈦上面就可以嗎?不需落釘墊果D?

鈦是很活潑和暖的,是否要加釘,加磚就睇你的喜好,但最好都是用返鈦材料
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 18:52
钛合金板材,纯钛板TA2|TC4 1mm 2 3 4...50mm厚板 零切钛管 钛棒 http://detail.tmall.com/item.htm?ut_s ...

師兄會唔會考慮下次整鈦機架?
回復

RS4 發表於 2017-3-22 19:34
師兄會唔會考慮下次整鈦機架?

是可以做的,唔難搞,鈦板和鈦杆都有原材料,只要小小加工便可以,不過鈦料是頗貴,基本的三層架都要過萬。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 19:41
是可以做的,唔難搞,鈦板和鈦杆都有原材料,只要小小加工便可以,不過鈦料是頗貴,基本的三層架都要過萬 ...

而家D機架都唔平,好聲既就算過萬都可以接受,不如師兄你試下
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 18:52
钛合金板材,纯钛板TA2|TC4 1mm 2 3 4...50mm厚板 零切钛管 钛棒 http://detail.tmall.com/item.htm?ut_s ...

抛光,磨邊,電幻彩藍紫色,唔知加幾錢? 型到爆。
回復

DIO 發表於 2017-3-22 22:18
抛光,磨邊,電幻彩藍紫色,唔知加幾錢? 型到爆。

我只做過一塊,沒有額外加工,所以唔知要幾錢,你可以直接問佢哋,在大陸做簡單的打磨唔會太貴
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 22:29
我只做過一塊,沒有額外加工,所以唔知要幾錢,你可以直接問佢哋,在大陸做簡單的打磨唔會太貴 ...

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=266&t=1455516

原來顏色唔係電出來,係燒出來,仲可以還原。Funny.

評分

查看全部評分

回復