新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: ThomasLi@FB

[附件] 開心"重大"發現:鈦墊板

DIO 發表於 2017-3-22 22:42
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=266&t=1455516

原來顏色唔係電出來,係燒出來,仲可以還原 ...

長知識⋯⋯
回復

DIO 發表於 2017-3-22 22:42
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=266&t=1455516

原來顏色唔係電出來,係燒出來,仲可以還原 ...

鈦好玩了
回復

師兄, 請問可有做鈦黑膠碟壓?
回復

dick2005 發表於 2017-3-22 23:32
師兄, 請問可有做鈦黑膠碟壓?

鈦唱片壓我正在研製中,一定好靚聲
回復

最广泛的钛合金是Ti-6Al-4V(TC4),Ti-5Al-2.5Sn(TA7)和工业纯钛(TA1、TA2和TA3)

CHING 用那種??
回復

師兄,塊鈦板如果俾人加工磨靚個面,同個邊,再倒埋45度角,重正
回復

小仇 發表於 2017-3-23 00:47
最广泛的钛合金是Ti-6Al-4V(TC4),Ti-5Al-2.5Sn(TA7)和工业纯钛(TA1、TA2和TA3)

CHING 用那種?? ...

用了 Grade 5 Ti,即是 TC4, Ti6Al4V。這是最常用的鈦合金。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 23:39
鈦唱片壓我正在研製中,一定好靚聲

師兄,可按sxillponts的尺寸先做一個,試試先,如果質量較鋼輕,可能要做厚一點。
回復

dick2005 發表於 2017-3-23 10:45
師兄,可按sxillponts的尺寸先做一個,試試先,如果質量較鋼輕,可能要做厚一點。 ...

Sxillpoints 的靈魂是在它的陶瓷滾珠,就算用鈦做到 Sxillpoints 的外殼也找不到它的滾珠。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-23 09:19
用了 Grade 5 Ti,即是 TC4, Ti6Al4V。這是最常用的鈦合金。

請教一下Thomas Sir,用不同grade的鈦,出來的韻味有什麼分別,為何揀grade 5?
回復

waikeywi 發表於 2017-3-23 13:50
請教一下Thomas Sir,用不同grade的鈦,出來的韻味有什麼分別,為何揀grade 5? ...

在音響系統中使用鈦材料是取其震蕩特性,不是要求高硬度和輕重量。

Grade 5 Ti 是最常用的鈦合金,價格比其他種類的鈦平和更容易買到。

至於其他鈦會否唔同聲呢?有這可能,但我無試過,答唔到你。
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 22:29
我只做過一塊,沒有額外加工,所以唔知要幾錢,你可以直接問佢哋,在大陸做簡單的打磨唔會太貴 ...

師兄你呢塊買左幾$?
運費貴嗎?
回復

Victor 發表於 2017-3-23 21:20
師兄你呢塊買左幾$?
運費貴嗎?

順豐快遞運費二百幾,塊板就四千幾
回復

謝謝樓主的分享
回復

1年多前做了一塊30mm 厚的TC4鈦合金,真的比下之前用過的黃銅和檀木板.低頻是強項,整體分離度更高, ...

1年多前做了一塊30mm 厚的TC4鈦合金,真的比下之前用過的黃銅和檀木板.低頻是強項,整體分離度更高, ...

高音比之前動人,用TA2跟丅C4做腳墊比較過,TC4聲音是活潑很多,但加工較難,初次出post,小小個人感受,見諒! ...

高音比之前動人,用TA2跟丅C4做腳墊比較過,TC4聲音是活潑很多,但加工較難,初次出post,小小個人感受,見諒! ...

評分

查看全部評分

回復

不好意思,第一次post,小小個人經歷,見諒!
1年幾前多得朋友幫忙做了一塊 30mm厚的TC4鈦合金,用後真的比下之前用過的銅板和檀木板,
deeper base是特色, 音場分離度更好,高音華麗,冇選擇錯.
之前用TA1,TA2和TC4做過腳墊比較過,TC4 比較活潑生動,但也比較難加工。

評分

查看全部評分

回復

527Ching可否告訴給我那裹可賣到Thx ching
回復

ThomasLi@FB 發表於 2017-3-22 18:52
钛合金板材,纯钛板TA2|TC4 1mm 2 3 4...50mm厚板 零切钛管 钛棒 http://detail.tmall.com/item.htm?ut_s ...

樓主,

你條淘寶 link 唔 work 播!可否攪攪佢呢?
回復

adktk 發表於 2017-3-27 00:07
樓主,

你條淘寶 link 唔 work 播!可否攪攪佢呢?

Try this one

https://world.taobao.com/item/19 ... 4.0.0.WGPbjO#detail

Or search 鈦合金板材 in Taobao
回復

527 發表於 2017-3-26 22:16
不好意思,第一次post,小小個人經歷,見諒!
1年幾前多得朋友幫忙做了一塊 30mm厚的TC4鈦合金,用後真的比下 ...

印象中 銅板和檀木板都不是好聲的墊板,
有無比較過有牌子的墊板?
回復