新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7927|回復: 9

[流行曲] 舊事重提 陳慧嫻

廿多年前由九龍搬入屯門(當年被稱為荒僻之地)剛買從 泰林 相信90後出生的未聽過此大名氣商店。一套入門影音組合,從市中心廣場一間影音店舖(精美)有點懷念。購下此碟,卻無法播放。回到商舖,試播卻沒有問題,當時播放最尾一隻歌,月亮。上這首歌好聽到連店員也忍不住要成首播晒。當年每蓬放假也從頭到尾聽一次,連老婆都話頂我唔順。陳慧嫻是我最喜歡的歌者,沒有唯一

當年天龍精選碟

當年天龍精選碟

評分

查看全部評分

不能同意更多
回復

I like Sarah Wong 10times better.
回復

agreee , one of the best of that time
回復

我都喜歡Priscilla Chan,近排買佢嘅SACDs,非常好聲
回復

ccli1996 發表於 2017-10-2 21:51
我都喜歡Priscilla Chan,近排買佢嘅SACDs,非常好聲

cclii 兄有冇慧嫻隻 永遠是你的朋友 (25週年24K Gold) 版? 唔知同呢隻 sacd 比較如何?
回復

Siuping 發表於 2017-10-9 11:35
cclii 兄有冇慧嫻隻 永遠是你的朋友 (25週年24K Gold) 版? 唔知同呢隻 sacd 比較如何? ...

Siuping兄,
我沒有此CD,這25週年版本CD,很好聲的嗎?
我最近大部分時間,都買及聽返八,九十年代粵語流行曲(重新出)SACD,因為以前甚少買粵語流行曲CD
回復

ccli1996 發表於 2017-10-9 18:36
Siuping兄,
我沒有此CD,這25週年版本CD,很好聲的嗎?
我最近大部分時間,都買及聽返八,九十年代粵語 ...

Ccli 兄,都係唔駛理乜嘢週年版本,我禽晩搵咗你介紹隻 SA, 係最好聲,多謝介紹
回復

Siuping 發表於 2017-10-10 08:55
Ccli 兄,都係唔駛理乜嘢週年版本,我禽晩搵咗你介紹隻 SA, 係最好聲,多謝介紹  ...

好彩,你跟咗我介紹去買SACD版,冇令Siuping兄失望

我主要是聽SACD層,所以其實唔敢肯定呢類番出嘅Hybrid SACD版之中,其CD層是否好聲,你是聽那一層的?
回復

ccli1996 發表於 2017-10-10 12:55
好彩,你跟咗我介紹去買SACD版,冇令Siuping兄失望

我主要是聽SACD層,所以其實唔敢肯定呢類 ...

唔好咁講,你介紹得的我有信心~
我聽 file 的,SACD 通常係首選,之前好多人投訴 SA,我估經驗同技術進步,相信唱片公司會有心做得更好。
回復