新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16651|回復: 44

[分享] 關於volent泰來音響之澄清, 本人有以下幾點補充

呢個係volent對我指控的澄清
https://m.facebook.com/story.php ... ;id=213407742041004

呢個係主持人在whatapp覆我之對話

在主持人whatsapp說忙碌後, 我當佢真的忙碌,不即時打擾佢,  我是第二天再致電找他,
但cut左我線,

呢個係我一個月後在此短暫post之指控

在此post 出後10分鐘後,  主持人致電給我, 第一句就是可否給予$5000作補賞, 刪除此帖, 我說不用我只想解決問題, 他承渃幫我焊回, 我即時要求版主刪帖

之後我放二手賣,因不想呃人, 說明甩過焊,代理已焊返,但主持人又要求我改字眼

亦無乜所謂,你叫我改我就改啦!最後我對買家說明問題我只是當零件賤賣, 亦得到主持人承諾日後有問題可上去攪, 其實到最後我問題仍未解決, 只是我厭倦唔想再將對喇叭車來車去, 自行賣出而解決問題, 亦想講我之前試過哂將左右聲道換轉, 換線, 用av amp試都仍是個一隻低音有問題, 而賣出後我用書架聽了一星期, 換了新喇叭都完全無問題, 其實主持人之前真係好專業地幫我check足好多日又拍片send比我, 我是認同的,亦無否認, 但結果返來第二日問題是嚴重左,被發現甩焊是事實, 之後真心你想唔想幫我跟, 真係要問一問你自已,但無可否認在我post帖後,主持人對我態度是積極的, 亦由始至終從未拒絕幫我維修, 有時玩hifi就是邪, 可能係我到有事, 新買家返去可能無事,

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?新用戶註冊

評分

查看全部評分

回復

ben sir對客人我作為用家是認可的…我覺得ben sir在我的經歷和購買中是有盡力去服務
師兄也不用多想,新的喇叭用得開心就是,前事不用記
一起享受音樂吧
回復

"用家好評" 呢啲嘢,睇吓咪算囉,做咩信以為真呀?
回復

唔好意思, 多口問一句, 因喇叭一般唔會太多問題. 我想問下你用左對喇叭幾耐才發生低音有呢個問題?
回復

maniacQ_Q3 發表於 2017-4-7 14:31
唔好意思, 多口問一句, 因喇叭一般唔會太多問題. 我想問下你用左對喇叭幾耐才發生低音有呢個問題? ...

應該唔關用幾耐事,樓主已講左係出廠時焊接已經問題。
這品牌的代理即係自己,真係要小心處理!
回復

唔知係樓主唔好彩, 定係喇叭品質有問題, 以現今焊料焊工來計, 對喇叭用到壞, d焊錫都未甩得
回復

uncleseven 發表於 2017-4-7 17:49
應該唔關用幾耐事,樓主已講左係出廠時焊接已經問題。
這品牌的代理即係自己,真係要小心處理! ...

絕對有關係, 因為一般接低音線好粗, 一定會落好多錫, 好難話自己甩錫. 而且單元個contact 位係固定, 一般唔會有力量扯甩接在contact既線. 而喇叭運作時, 內裡溫度唔高, 鍚又唔會溶.  如果係有問題, 接得唔好, 用左一陣就有問題, 唔洗等好耐. 所以我想知用左幾耐lor
回復

2002年 我响代理(尖沙咀)買Mark Levinson No.31.5 CD transport

開箱後數碼輸出有問題,於是致電代理,

即日,位Sale放工後上我家查証問題,

經他當面測試後,

結果,三星期後,代理送過另一部給我,

而期間,他更借陳列室的一部比我用住先!

優秀的服務!Thank you Rex MA.
回復

carson 發表於 2017-4-7 20:10
2002年 我响代理(尖沙咀)買Mark Levinson No.31.5 CD transport

開箱後數碼輸出有問題,於是致電代理,

我睇返 Volent facebook, 唔知邊個arm.

對喇叭VL-3  樓主 2015年4 月買,  今年樓主2 月投訴,  Volent 同對喇叭測試左4 日, 搵唔倒有問題, 咁我又唔覺得間廠唔盡責.

樓主上個月再發現問題, 應該俾Ben 睇, 唔好自己睇, 因為如果你拆開過, 而且對喇叭又買左一年以上, 變左死無對證, 因為個condition 唔同左, 可以話係客戶自己整過, 多左因素involve 係裡面.
回復

shooter 發表於 2017-4-7 19:41
唔知係樓主唔好彩, 定係喇叭品質有問題, 以現今焊料焊工來計, 對喇叭用到壞, d焊錫都未甩得 ...

我都是客戶, 我明白買Hi Fi 有問題好難受, 但就算乜原因都好,喇叭甩條線, 仲要用左年幾, 其實要再拎去返人睇, 或叫人上門睇, 其實都好平常.

我近期部後級壞左, 70lb 重, 兩個月內都拎去鴨記2-3 次, 整好又有其他問題. 最後整第3次先整好返晒聽左一個月.

機器就係咁, 無可能唔壞. 有問題都可以當有個機會俾自己了解下D 結構, 咁玩Hi Fi 會正面D.
回復

所以當樓主唔好彩, 莫講話買hifi野講彩數, 買層千㡬萬新樓都要執漏
局外人咁睇, 睇翻樓主同店主對話, 似乎店主冇耐性彩佢, 售後服務真係唔掂, 冇系統
以一d有規模既代理, 有一套售後服務收費, 過保後收幾多檢查費, 運輸費 or 上門費用......等等, 而唔會唔show個客人囉
回復

shooter 發表於 2017-4-7 21:59
所以當樓主唔好彩, 莫講話買hifi野講彩數, 買層千㡬萬新樓都要執漏
局外人咁睇, 睇翻樓主同店主對話, 似乎 ...

其實你話Volent 唔彩佢, 我睇法有D 唔同, 我覺得俾我, 如果Volent 叫send 返 過去, 我真係就send 返過去, 搞清楚乜問題. 睇住佢試喇叭, 再叫佢打開單元, check 下D 錫焊成點, 三口六面講清楚有乜擔心, 叫檢查清楚. 去前做個check list 俾自己, 諗晒試乜乜乜, 唔洗再自己擔心D 乜quality 問題, 但係又未試過去check! 唔好只係講呢單, 整機最好咁做, 唔洗走多轉.
回復

其實我覺得冇需要玩到出完post 又出post,得罪都係咁話。

Ben sir打開門口做生意當然有需要聲明下,唔可能任由客顧批評唔出聲唔回應吧。

而且Volent的喇叭,雖然唔多但都有一班用家,有關hiendy 有用家對喇叭嘅投訴,唔知lee 單算唔算第一單。相信都係個別事件,亦唔能夠一單case 就完全否定了廠家。

Lee個世界花生友好多,抽水嘅人亦太多,這樣公審是不公平的。做法也不能苟同。

如今喇叭都賣左,過去左就算啦。對喇叭應該唔算好耐就出左,咁即係有師兄欣賞Volent 喇叭啦,你賣左就唱衰,咁接左果位師兄咪好慘慘豬。

Ben sir俾掩口費,你可以解讀為心虛,但我可以解讀為有誠意解決事件。錢都出埋,出錢出力,廠家大可以以用家私自拆開過喇叭內部而唔保。而家總算整好,整好你唔like 賣係師兄的選擇。你唔收錢係有骨氣,但爆人大鑊就唔多君子了。
回復

kinder989 發表於 2017-4-8 00:08
其實我覺得冇需要玩到出完post 又出post,得罪都係咁話。

Ben sir打開門口做生意當然有需要聲明下,唔可能 ...

我認同你既睇法! 但有一樣唔認同, 我覺得買果個都唔係傻, 應該評估左風險先會比錢買. 樓主無講賣幾錢, 但都應唔送既價錢. 我覺得如果有個大折扣已經好慷慨了.
回復

回復

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
回復

wantf1 發表於 2017-4-8 01:23
以上各自各在各途徑地方,或者經各人表述,如果樓主如實報導的話,賣家經多次驗查後都找不到甩焊的初級原因,似 ...

老實講, 科學性咁睇, 焊接如果好容易甩, 我相信好大機係樓主第一次拎去整時可能已經甩左( 因為運輸時好多時會訓低). 而且, 試幾日, 用大音壓應該亦會震甩左. 一個固定既contact 位, 你要整甩佢唔係咁易, 理論上唔會自然發生.

如果用既線同焊錫含銀度夠, 尢其喇叭接線係鍍銀的話, 其實落少少錫都會痴得好實. 我焊工好差, 但呢個機率係極難.

其實要呢個世界好多人好hea, 包括我. 我工作遇到D 鬼佬( 係歐洲) 每日可以4:30 pm 收工, 不過我都唔會話佢hea.
回復

以上各自各在各途徑地方,或者經各人表述,如果樓主如實報導的話,賣家經多次驗查後都找不到甩焊的初級原因,似 ...

其實我覺得你講得好正確, 其實如果對喇叭用左成年, 又已經再檢查過. 叫做付過下責任, 我覺得一毫紙都唔應該比. 原則上賣家可以斷尾. 因為商業社會, 生意運作成本高. 如果成日做好人, 無合理收入, 最後被迫結業, 到時香港又少一個生產商了.
回復

如果甩左焊,就直頭冇聲出啦,根本就唔駛check。唔駛check 就唔存在hea 唔hea check 啦。但如果唔係甩左又有聲出,check 起上黎師兄又如何知道是否被hea check?  如果hea 的話,有幾hea?

師兄你網上亂up 一句不需負責,但卻累人找數。

加上,什麼"護航者"的說法也顯得師兄不大器,任何事都有黑白兩面。加上中間有好多灰色夾層。都不能以非黑即白來判斷。

事件上,樓主的確是有不爽的地方,這不能不否認事件的存在性,但過經,細節,縱使有諸多的資訊能組織歸納,不是旁觀者能完全明白及知道。

無論過程怎樣,事件都已經解決,喇叭都有已經到另一位欣賞它的師兄家中。

事件上對品牌形像有一定的損害,lee 個係無疑,大家何必再鞭屍?
回復