新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: gary9413

[分享] 關於volent泰來音響之澄清, 本人有以下幾點補充

kinder989 發表於 2017-4-8 06:39
如果甩左焊,就直頭冇聲出啦,根本就唔駛check。唔駛check 就唔存在hea 唔hea check 啦。但如果唔係甩左 ...

老實論, 甩錫既說法係好唔 make sense, 即使係真係有什麼原因整甩左佢, 如果樓主搵個真心朋友同幫手焊接返, 已經可以令問題完全解決!

樓主有新喇叭應該係開心既事. 我雖然唔認識佢. 我覺得件更高層次既D事佢應該要諗返轉頭!  
要思考既問題:
第一:係乜野朋友叫你連咁簡單接返條線既事都唔去處理, 講到叫喇叭好似無得醫咁?

第二: 真係賣既時候又有乜朋友叫你快D賣, 係咁摧你賣?

你要諗下有乜人真係想幫你, 有乜人係為左抽水, 又或者係太情緒化處理. 如果真係有咁既情況, 你自己都要留意下.

其實 Volent VL 3 用既 都單元好貴, 只係計單元都要兩萬幾成本, 仲未計音箱同分音, 接線等. 以前用得 VL 3 ( best of the sound of CES), 又點解會走去買一對係國際訂價仲要平價位既喇叭? 一般都要睇到上十幾萬喇叭先係升級. 或者新Thiel 真係好正? 我未有時間去聽.

其實, 最好既升級係留喇叭換後級. 玩到 VL-3 式到宜家TT1 都未用返咁上下級數既後級推, 太浪費了.

呢D 說話樓主一定唔鍾意聽, 但對佢好
回復

睇咗樓主對件事嘅描述,由於自己都玩開DIY喇叭,第一個直覺反應係,雙方都可能係好唔好彩,咁嘅描述情況係好有可能係由cold solder(假焊)所引起的,所以問題不會即時被發覺,而好多時係用用下,個cold solder才真正變成open solder,我以前砌或尤其是心急改喇叭時,都試過咁嘅情況,特別如果喇叭內部使用嘅接線是較粗或硬,就更有可能

樓主嘅情況應該係個接口還是intermitten,即時得時唔得或個contact resistance變大了,但又未到接口永久開路冇聲嘅情況,然後把對喇叭搬搬抬抬,搬到去賣家處做檢查,又咁啱搬動嘅過程中,令到個接口問題情況舒緩咗,但卻因此令到賣家在檢查中,較難找出真正原因所在
再搬回樓主度當然可再用一下,但因個接口問題還未根治,最終問題都係會出現番
另一個問題睇到係,處理呢類intermitten,不一定或容易重現嘅問題,最好都係唔好郁佢,叫維修人員現場檢視,直到佢親眼見到個問題,大家確認咗個問題所在,就會雙方清楚啲,否則就好有可能像這次事件中,運來運去,花了大家時間,但又找不出問題,當中亦看見由於喇叭已用超過了一年時間,是否因為已過保養期,賣家不想免費上門維修,而樓主亦冇表明最好係賣家上門檢查及一齊睇清楚個問題,如已過保,就收費都唔介意,但求可以解決個問題
我諗此次事件,係好多個「唔好彩」加埋一齊而導致的

評分

查看全部評分

回復

maniacQ_Q3 發表於 2017-4-7 20:05
絕對有關係, 因為一般接低音線好粗, 一定會落好多錫, 好難話自己甩錫. 而且單元個contact 位係固定, 一般 ...

又係! 因為一般人, 確實係比較偏幫顧客, 對商戶真係唔公平!
因為, 顧客人數一定比商戶多.
我自己未接觸過 BEN SIR, 但有不少朋友都同佢買過野, 都話無 hard sell 同服務唔錯.
可能係個別事件!
回復

ccli1996 發表於 2017-4-8 11:14
睇咗樓主對件事嘅描述,由於自己都玩開DIY喇叭,第一個直覺反應係,雙方都可能係好唔好彩,咁嘅描述情況係 ...

中肯的意見
回復

回復

其實可以睇開啲,就富個天逼你換喇叭啦!
百貨百客,人夾人緣,就算算玩HiFi都要講緣份的!
回復

uncleseven 發表於 2017-4-8 11:22
又係! 因為一般人, 確實係比較偏幫顧客, 對商戶真係唔公平!
因為, 顧客人數一定比商戶多.
我自己未接觸過 ...

雖然我都係消費者, 但大家都出來搵食, 都有做消售. 都知好難滿足所有客戶. 手又得一對. 如果客戶唔互相體惊, 單方面不斷要求. 而你又無未能同一時間處理多樣工作, 佢又憎你唔即刻覆佢. 咁你同佢做生意果個都好辛苦.

但我都明樓主既感受, 對Hi Fi 既熱衷, 無得聽既感覺. 我都唔會好down. 但我覺得解決事情有好多方法. Hi Fi 始終係機器,  係機器就有機會壞. 所要維持得好, 一係要比錢搵人定期檢查 , 一係就自己了解多D Hi Fi 知識, 又或者有backup system. 否則有壞你唔俾錢搵人整, 就係自己選擇.

Hi end loudspeaker 市場始終係minor 既家用市場, 唔係好似電飯煲每戶都有. 呢類產品, 香港有support 固然好, 如果無, 有時運去外國,個shipment cost 要自己俾. D 外國廠亦可能要另外收費. 你唔好預佢地會好快處理倒. 你明白個社會點運作, 你就唔會有呢D 不滿架啦.
回復

wantf1 發表於 2017-4-8 14:36
CHING, 你有你講的角度,我有我講的方向,咩叫抽水插一野,嚟度係論壇呀大哥,
你自己講野就咩都得,其他人講 ...

喂喂喂! 又係字眼上的誤會.

大家上黎都係想開開心心討論音響.

誤會黎啫! 開心聽歌好過啦
回復

回復

wantf1 發表於 2017-4-9 12:13
板主,X呀,PK呀?又係字眼上的誤會?唔係哇!
咁我以後都用嚟D字眼討論吓先,同所有板友講野,睇吓係唔係開心D, ...

嗯, 又係喎. 睇漏眼添. 我已封左佢個post.

大家繼續開心討論.
回復

wantf1 發表於 2017-4-9 12:13
板主,X呀,PK呀?又係字眼上的誤會?唔係哇!
咁我以後都用嚟D字眼討論吓先,同所有板友講野,睇吓係唔係開心D, ...

你自己都唔係再咁燥啦.

玩機啫.
回復

Gary師兄都只係講出自已遭遇,
又冇叫人唔好買Volent喇叭,有乜問題?

評分

查看全部評分

回復

回復

回復

作為第三者.明白客户想要好服務.一分錢一分貨.但就算買其他產品.也未必有很好服務.
至於喇叭生產商單元甩焊事件.以我所識的朋友中.Watt 仔試過.
有声同冇声有好大分別.一早試到冇声相信一早解决了問題.如果話大細声.相信冇人想得到是甩焊.
等於有些病医生要多D時間解決.大家一早有耐性傾相信問題不難解决.
回復

其實件事真係好多巧合。你講過嘅症狀聽落去真係唔似係悍接嘅問題。ben sir 測過頻譜都無問題嘅,咁ben sir 真係由理由信唔係揚聲器齒嘅問題。又咁巧,揚聲器起你度有事,運去ben sir 無事,反去你道又有反事。咁ben sir 叫你再運speaker 反去比佢睇都好正常。揚聲器都年幾,係假捍嘅,好大機會都出左來。你話佢冷淡嘅,我覺得樓主都要體量下人地都有野做,都有機會忙緊。
回復

回復

wantf1 發表於 2017-4-12 23:05
咁多人咁巧合清楚成件嘅情況,
咁多人咁巧合同你地叫得咁親切嘅BEN SIR 咁熟
真係...巧合,正如真係好易有巧 ...

最巧合係你出來踩間廠一文不值. 好少人係咁用D咁無說服力既理由講到一個無同佢有正面撞突既人一PAT 屎.
回復

回復

wantf1 發表於 2017-4-13 00:45
SORRY,你最有說服力,
一PAT 屎係我對佢嘅售後態度形容,
你又知我有冇正面衝突,咩你咁清楚?你係佢代言?一 ...

你呢D 說法係好低賤既手法, 自己理窮, 就抹黑他人串通, 呢D手法, 我睇唔起, 除非係以其人之道, 還施其人之身

評分

查看全部評分

回復