新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 28024|回復: 93

[官方測試報告] FUSE中的華麗高貴代表- Powerhouse Alpha 10000

最近好多HIENDY老友都身中屏風毒, 我就諗緊有D咩可以令佢地更加愛上屏風. 咁啱AUDIOLINK老闆話最新一批Powerhouse Alpha 10000 FUSE (下稱PHA 10000)剛到手, 問我試唔試...

哈哈, 心諗, 你班友仔仲唔死...

上年我已出過篇PHA 8000既報告, 內容可以睇番

FUSE風雲 - Infinity Power House Alpha Fuse

內容大致都係建議議使用PHA作訊源部份. 至於PHA既不同型號, 例如2000 就比較剛勁有力有質感, 數字越高越幼細. 所以我對今次既10000都抱好大期望.

相片就大家睇睇啦, 大致同之前的型號都係差唔多.

而我對屏風3.7使用的正是SR BLACK, 取其強勁質感動態. 記得初初由HIFI TURNING 換SR BLACK, 聽感就好似條TRANSPARENT ULTRA升左兩級, 去到REFERENCE XL級別.

今次將SR BLACK FUSE換上PHA 10000. 唔知會有咩結果呢?

測試:

我慣性係順英文字母, 字尾向上, 字頭向下. 聽左兩首歌, 聽感上, 多方面的音響要點都有好大提升, 包括分析力, 空間感, 分隔度, 中高頻的尾音都靚左好多. 之後再試將FUSE調轉方向, 發覺成個音場都矮左兩尺. 哈哈, 一開始已經估中了FUSE方向.

如果以HIFI TUNING換左SR BLACK提升的比喻是TRANSPARENT ULTRA高左兩班. 變左REFERENCE XL.

咁將SR BLACK換了PHA 10000的比喻是, TRANSPARENT REFERENCE XL SPEAKER CABLE換左對CRYSTAL ABSOLUTE DREAM SPEAKER CABLE.

聽感上, 唔知係咪10000果份幼細感覺, 比到我一種[高級感]. 雖然SR BLACK 與PHA 10000都係差唔多價錢, 只是取向各走兩極, SR BLACK強於質感, 密度及低頻量感與動態. 而PHA 10000就強於一個字-[靚].

我自己最鐘意PHA 10000的中高堂音好靚, 好靚, 比同廠的8000仲要靚好多(因為我部CD8仲係用緊PHA 8000). 其次就係音場的空間感與分隔度.

致各位屏風用家, 如果你對屏風已經夠晒聲, 夠晒量感, 我建議你立即買PHA 10000返屋企. 早買早享受. 反之你覺得對屏風唔夠質感, 力量感都唔夠的話, 就要快D買粒SR BLACK.

至於其他用家, PHA今次出的型號基本上是為發燒友而設, 要力量有2000, 要幼細高貴有10000, 取中庸之道有8000.

我自己就會後級使用2000, 前級使用8000, 所有訊源就用晒10000.

包你玩到唔停手. 你地仲唔快D打比AUDIOLINK訂購?

代理: AUDIOLINK
電話: 2807 1855
銷售點: AUDIOLINK, LABKABLE
定價: $1200 一粒.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1

評分

查看全部評分

用了一年SR Black 在Wavedream解碼,早排身痕換上8000,結果是可喜的改變,比較laid back, 滑溜富光澤, 彈跳力十足。今天再把解碼的8000換上10000,一切更上一層樓,版主話齋, 靚得令人雀躍。

一切貴乎配搭得宜,部Wavedream Net 似乎仍然喜歡SR Black ,它跟Alpha 8000 的火花不很足,得反復試真d。

Alpha 10000

Alpha 10000

評分

查看全部評分

回復

chaucer 發表於 2017-4-17 23:33
用了一年SR Black 在Wavedream解碼,早排身痕換上8000,結果是可喜的改變,比較laid back, 滑溜富光澤, 彈 ...

粒10000煲多陣唔知會唔會令質感有提升呢?
回復

racewong 發表於 2017-4-18 00:33
粒10000煲多陣唔知會唔會令質感有提升呢?

短短兩三個鐘,10000在解碼上質感表現是收貨的。
出差數天去,息哂d機,冇得㷛住呀!
回復

chaucer 發表於 2017-4-18 07:27
短短兩三個鐘,10000在解碼上質感表現是收貨的。
出差數天去,息哂d機,冇得㷛住呀!  ...

Me too, 又要下星期先可以返屋企聽歌了
回復

昨天跟槍王一起試,不錯的 FUSE, 空間感大左,分析力高左,不過 SR BLACK 爆炸力強勁。
看你喜歡什麼取向
回復

版主知唔知九龍區有無地方可以買到PHA 10000?
回復

r002 發表於 2017-4-18 19:12
版主知唔知九龍區有無地方可以買到PHA 10000?

http://labkable.com/categories/F ... %9A%AA%E7%B5%B2%29/
回復

回復

今日入左2條1000比部NAS (Integrita C4).  嘩!幼細到呢⋯⋯ 原全同意鎗王所講 用係訊源九成中。 同時入兩條2000比前級(JF Corus + PSU)  底頻0k的只是有一點點粗。㷛下先 否則改為8000再看看。
回復

打少左個0。比NAS的應該係10000才對。sorry!
回復

ap1117 發表於 2017-4-26 23:19
今日入左2條1000比部NAS (Integrita C4).  嘩!幼細到呢⋯⋯ 原全同意鎗王所講 用係訊源九成中。 同時入兩 ...

10000真係最幼細既Fuse!

多謝Ap兄信任
回復

chaucer 發表於 2017-4-17 23:33
用了一年SR Black 在Wavedream解碼,早排身痕換上8000,結果是可喜的改變,比較laid back, 滑溜富光澤, 彈 ...

SR Black Vs Alpha 8000 my findings

器材是Rockna Wavedream NET,

SR Black 整體比較熱情,刺激,味道濃d,肉地厚d,口型大d。

Alpha 8000 整理相對中性,味道淡d,清晰滑淨,但不輸動態,暗勁十足,口型細d。聲音比較真。

組合只三件active components,在解碼用Alpha 10000, 後級用8000。另三件電處皆用SR Black條件下,小弟最後認為用在Wavedream NET上Alpha 8000比起SR Black 更啱聽。

PS,也許有師兄會問,細火後級用SR Black 會否更佳?過去一年後级在用SR Black,但交替比試過後,比較truthful的聲音令我留住Alpha 8000。
回復

chaucer 發表於 2017-4-30 17:20
SR Black Vs Alpha 8000 my findings

器材是Rockna Wavedream NET,

我部CDP仲用緊兩粒8000呢.
回復

你好 我想問下 用系ELAC AM200 有源箱保險絲 用pha10000還是8000好?
回復

CalvinLo2@FB 發表於 2017-6-21 15:19
你好 我想問下 用系ELAC AM200 有源箱保險絲 用pha10000還是8000好?

2000 力量最好,10000 聲音最幼細,有源箱我建議用8000 ,取其力量與幼細並重
回復

bigpun1975 發表於 2017-6-21 15:53
2000 力量最好,10000 聲音最幼細,有源箱我建議用8000 ,取其力量與幼細並重 ...

用10000是不是力量過於少了?我主要是用來調味。不需要過多監聽。
回復

CalvinLo2@FB 發表於 2017-6-21 16:00
用10000是不是力量過於少了?我主要是用來調味。不需要過多監聽。

10000比較幼細, 但不代表無力呢
回復

racewong 發表於 2017-6-21 17:16
10000比較幼細, 但不代表無力呢

女聲優於男聲?10000是?
回復

CalvinLo2@FB 發表於 2017-6-21 17:41
女聲優於男聲?10000是?

No la, 分析力強, 男聲都可以幼細呢
回復