新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12442|回復: 40

[喇叭] Focal hifi 喇叭代理權又轉手

今次重上了上海。。。。
不時有聽說香港hifi 市場已死得,睇來都是了。。。。

評分

查看全部評分

香港代理乜都貴過人。

好像那部Mark 合併機,香港賣幾多錢,大陸賣幾多錢便知
回復

香港係中國特區城市,大陸市場又大好多,總代理歸大陸都好易理解
回復

以前轉了畀老麥那間,已經貴了很多,無錢玩的更唔會買
回復

等於放棄香港市場了。香港租金人工成本高,不少品牌正貨比其他國家代理真的非常貴,影響銷量,代理顧客雙輸,水貨或電商則有可為
回復

頻轉代理牌子多數慢慢沉: Marten, Goldmund, Krell, Mark Levinson.......

評分

查看全部評分

回復

上海展可以。
回復

eddiey4k 發表於 2017-4-19 14:07
等於放棄香港市場了。香港租金人工成本高,不少品牌正貨比其他國家代理真的非常貴,影響銷量,代理顧客雙輸 ...

講到人地倫敦柏林租金好平咁,
尺租平小小人地又租間大好多既鋪,咪一樣。
外國淨係個利得稅同人工已經差天共地。
外國人工3,4萬起,香港班sales有幾多穩定3,4萬呀?
自己老闆大咬又刻薄,
班傻仔伙計仲得閑沾沾自喜白鴿眼D客人,唔諗下邊個先係奸既。
講到尾就係又貴又冇服務。

評分

查看全部評分

回復

香港買HIFI 好似比人搵水魚咁, 個個問都唔同價, 仲邊有人會去買
回復

DIO 發表於 2017-4-19 14:37
外國淨係個利得稅同人工已經差 ...

比上台灣不到8千的工資, 算不錯了!
回復

tst123 發表於 2017-4-19 14:08
頻轉代理牌子多數慢慢沉: Marten, Goldmund, Krell, Mark Levinson.......

Marten 比了0智都叫死唔晒的, 只是現在 CHOICE 也多.
KRELL 同MARK 是自己問題多, GOLDMUND 呢....
回復

唔係呀又轉代理
回復

DIO 發表於 2017-4-19 14:37
外國淨係個利得稅同人工已經差 ...

說到服務也是重點,不是所有代理,但不少態度真有問題。我試過在台灣和德國走入代理,講到明自己是遊客不可能買機,但店家也好熱情招待,看得出他們真心想分享
回復

eddiey4k 發表於 2017-4-19 17:54
說到服務也是重點,不是所有代理,但不少態度真有問題。我試過在台灣和德國走入代理,講到明自己是遊客不 ...

同意,唔係間間差,好多新式D後生D的店鋪服務都好好,例如headphone店,cas店,小店。

最攞命係某D傳統大代,可惜好多令老hifi迷好興奮的上位大牌子都係佢地代理。
玩得hifi的人都唔會太窮,好多都係做生意人,應該都明白這類公司可能太疊水,老化,
無心戀戰,無人接班,可能太貪,賺得少情願唔做有性格,是旦一樣都係死症。

評分

查看全部評分

回復

DIO 發表於 2017-4-19 18:33
同意,唔係間間差,好多新式D後生D的店鋪服務都好好,例如headphone店,cas店,小店。

最攞命係某D傳統 ...

師兄是明理人。
絕不是在火上加油,只是分享經歴,如有代理朋友看到,希望共勉之。自己曾有一算是某種設備當時最頂級的機種的頭批用戶,品牌推出付費升級零件,於是往自己購入行貨代理問。坐舖的正是師兄說的一年紀稍大的員工,他聽後面無表情說“好少人會咁做嗰噃”,我再次表示有興趣和願意付任何運費,回答是“會等好耐噃”。唉,我也没生氣只是覺得算罷了。
回復

eddiey4k 發表於 2017-4-19 19:33
師兄是明理人。
絕不是在火上加油,只是分享經歴,如有代理朋友看到,希望共勉之。自己曾有一算是某種設 ...

唉, sale又串       

老闆又唔理

高級消費,低級服務

點會有起色呀

評分

查看全部評分

回復

信和個時都好地地,改返叫Focal 同轉代理之後就小左留意了,而家都好似少左人玩?
回復

t1174 發表於 2017-4-19 16:18
Marten 比了0智都叫死唔晒的, 只是現在 CHOICE 也多.
KRELL 同MARK 是自己問題多, GOLDMUND 呢.... ...

Goldmund 轉代理轉得好密
加上價錢又欠競爭力
新品牌越來越多
感覺香港越來越少人玩 Goldmund
回復

0 智之後聲和然後樂桑,但樂桑手上好東西咁多, 真是難保好快又轉
不過,現在的 goldmund 沒有早年的那麼法國甜,好像小了 goldmund 味的吸引力
回復

另外,現在的屋真是細,睇下YouTube 以前定位李個空間,對比近來流出現在的空間,就知現正做hifi, 點難做法。客人想買回家都放唔入。。。。

Hiendy 都要擴建 headfidy 啦

評分

查看全部評分

回復